Κατασκευές για παιδιάΚατασκευές για την Άνοιξη

3 ανοιξιάτικες κατασκευές απο ρολά χαρτιού υγείας

Σίγουρα στο σπίτι μας έχουν μαζευτεί πολλά χαρτιά, λόγω της καραντίνας. Πριν όμως πετάξεις το επόμενο ρολό, κράτα το στην άκρη και χρησιμοποίησέ το δημιουργικά. Άλλωστε μπορείς να φτιάξεις χιλιάδες κατασκευές απο ρολά χαρτιού υγείας!

Σε αυτό το άρθρο σου έχω συλλέξει τις τρεις κατασκευές απο χαρτί υγείας, που υπό κανονικές συνθήκες κάνω με τους μαθητές μου τέτοια εποχή! Είναι οι τρεις αγαπημένες μου, η καθεμία για διαφορετικό λόγο. Συνήθως σε παιδιά νηπιαγωγείου, οργανώνω και ένα διαθεματικό πρόγραμμα γύρω από την κάθε μία απο αυτές. Παρακάτω θα σου δώσω και τη θεματολογία ή τους εκπαιδευτικούς στόχους (όπως λέμε οι δάσκαλοι) που συνδέονται με τις κατασκευές. Πάμε λοιπόν να τις δούμε μία-μία!

Βρες εδώ ιδέες για δημιουργική απασχόληση στο σπίτι ή το σχολείο με τη χρήση πλούσιου εκπαιδευτικού υλικού—> jamjar.gr/store/polkadots

Κατασκευές απο ρολά χαρτιού υγείας

Αν θελεις και πλουσιο εκπαιδευτικό υλικό με φύλλα εργασίας, κατασκευές, εποπτικο υλικό, αφίσες σχετικό με τη μέλισσα μπες στο www.jamjar.gr/store/polkadots!

Η πρώτη και πιο εύκολη κατασκευή μας είναι ένα μελισσάκι! Έχουμε δύο εναλλακτικές να το κάνουμε. Ή να βάψουμε το ρολό υγείας με δαχτυλομπογιές ή να χρησιμοποιήσουμε ένα χαρτί και μαρκαδόρους. Εγώ όπως βλέπεις επέλεξα κίτρινο χαρτί, γιατί μου είχαν τελειώσει τα λευκά. Φυσικά μπορείς να χρησιμοποιήσεις λευκό χαρτί, κίτρινο και μαύρο μαρκαδόρο.

Χωρίζουμε, λοιπόν, το χαρτί σε γραμμές. Ξεκινάμε με την πρώτη λωρίδα και την κάνουμε μαύρη, την επόμενη κίτρινη, κ.ό.κ. Κάνουμε δηλαδή ότι ακριβώς φαίνεται στην εικόνα! Συμπληρώνουμε σύρματα πίπας για κεραίες και δύο φτερά από λευκό χαρτί ή φίλτρο καφέ. Το μελισσάκι μας είναι έτοιμο.

Τα θέματα που μπορούν να συνδεθούν με την μέλισσα είναι πάρα πολλά. Μερικά από αυτά είναι η αξία της συνεργασίας, η παραγωγή του μελιού και η ιεραρχία των μελισσών, καθώς και η σημασία της επικονίασης στη ζωή μας! Εσείς γνωρίζατε ότι χωρίς τις μέλισσες δε θα είχαμε ζεστό-αχνιστό καφέ στα σπίτια μας, αλλά και πολλά φρούτα; Αγαπάμε μέλισσες λοιπόν! Κι επειδή πλατείασα πολύ, πάμε στην επόμενη κατασκευή.

Σπιτάκια για πουλιά ή αλλιώς τα τέλεια διακοσμητικά για τα φυτά του κήπου μας!

Και σε αυτή την κατασκευή μπορούμε είτε να κολλήσουμε χαρτί, γύρω από το κάθε ρολό ή να το βάψουμε. Αναλόγως πάντα, τι μας βρίσκεται στο σπίτι. Νομίζω η εικόνα μιλάει απο μόνη της! Άλλωστε 1 εικόνα=1000 λέξεις! Σε αυτό που θέλω να δώσουμε σημασία είναι η κατασκευή της “σκεπής”. Όπως βλέπεις ξεκινάμε από έναν κύκλο, όπου κόβουμε το 1/4 του. Για να μπορέσουμε να το βρούμε ευκολότερα, κάνουμε τα διπλώματα που βλέπεις στη φωτογραφία. Συνθέτουμε την χειροτεχνία μας και κρεμάμε τα σπιτάκια για τα πουλιά στα φυτά μας. Τα δικά μας στολίζουν περίφανα την πορτοκαλιά μου!

Τα σπιτάκια για τα πουλιά συνήθως τα συνδέω με ένα αγαπημένο θέμα -για εμένα τουλάχιστον- συζήτηση για τα ζώα και τους ανθρώπους που δεν έχουν σπίτι. Τι χρειάζονται όλοι αυτοί; Και πόσο σημαντικό είναι για τον καθένα να έχει μια ζεστή φωλίτσα; Τροφή για πολύ συζήτηση και σκέψη! Και έχοντας αυτά κατά νου, πάμε στην επόμενη κατασκευή.

Δείτε και αυτό –> Αυτές τις 5 κατασκευές θα φτιάξεις την άνοιξη στο νηπιαγωγείο!

Rain stick ή αλλιώς η μαράκα της βροχής απο ρολό χαρτιού υγείας

Αυτή την κατασκευή θυμάμαι να τη φτιάχνω κι εγώ στα μαθητικά μου χρόνια. Αγαπημένη και χρησιμέυει και σαν μουσικό όργανο. Είναι η μοναδική κατασκευή από τις τρεις που θέλει μια προετοιμασία. Πρέπει να κάνουμε τις τρύπες, αν το παιδί μας είναι πολύ μικρό για να χρησιμοποιήσει κάτι αιχμηρό. Όσο για τις οδοντογλυφίδες, με επίβλεψη είναι μια εξαιρετική άσκηση λεπτής κινητικότητας και συντονισμού ματιού-χεριού. Οι δεξιότητες που αν έχουμε αναπτύξει σε ικανοποιητικό βαθμό απο μικρή ηλικία, βοηθούν στην ανάπτυξη της γραφής!

Κάνουμε λοιπόν τρύπες πάνω στην γραμμή της ένωσης του χαρτιού περιμετρικά και περνάμε τις οδοντογλυφίδες. Τις κόβουμε με κοφτάκι και ασφαλίζουμε με σιλικόνη ή κόλλα (απλά θα χρειαστεί να περιμένουμε). Στη συνέχεια κολλάμε τον πάτο της μαράκας (στρογγυλό κομμάτι χαρτονιού) και τη γεμίζουμε με όσπρια. Ρύζι, φακές, φασόλια, όλα παράγουν διαφορετικό ήχο. Πριν κλείσετε τη μαράκα με το καπάκι της (στρογγυλό κομμάτι χαρτονιού), κλείστε με το χέρι σας. Στη συνέχεια ανακινήστε, για να δοκιμάσετε τον ήχο. Όταν είμαστε ικανοποιημένοι, κολλάμε το καπάκι. Και τώρα ήρθε η ώρα της διακόσμησης! Μπορείτε να δοκιμάσετε μοτίβα, να φτιάξετε προσωπάκια ή ακόμα να κολλήσετε πομ-πομ ή αυτοκόλλητα. Εγώ σου έχω δώσει κάποιες προτάσεις στη φωτογραφία!
Σημείωση: Πάνω από την οδοντογλυφίδα που προεξέχει, βάζω μια μεγάλη σταγόνα σιλικόνης, για να αποφύγουμε τραυματισμούς και να δώσουμε χαρακτήρα στην κατασκευή μας!

Η θεματολογία επίσης πολύ αγαπημένη και εδώ! Ο κύκλος του νερού και πειράματα με το νερό. Μέχρι και κυνήγι θησαυρού έχουμε παίξει, όπου οι γρίφοι μας είχαν συνδεθεί με τα πειράματα αυτά. Και πολύ το ευχαριστηθήκαμε! Ελπίζω κι εσείς!

Θέλεις να κάνεις μερικά πειράματα για την εξήγηση των μικροβίων στα παιδιά και για το γιατί πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας; Πάτα κλικ εδώ!

Θα χαρώ πάρα πολύ να δοκιμάσετε τις παραπάνω κατασκευές και να συνδυάσετε και με όμορφες συζητήσεις και παιχνίδια με βάση τη θεματολογία που σας έδωσα. Καλή διασκέδαση!

Ευχαριστούμε θερμά το κανάλι ΚΡΗΤΗ TV για την υπέροχη φιλοξενία και την ευκαιρία που μας έδωσε να παρουσιάσουμε τις κατασκευές μας στον αέρα! Δείτε εδώ το βιντεο με κ. Ιωάννα Μαλέσκου!

Ίριδα

Γεια! Είμαι η Ίριδα και είμαι εκπαιδευτικός και μαμά! Μου αρέσει να βρίσκω ψυχαγωγικές δραστηριότητες, παιχνίδια και κατασκευές για παιδιά που τα βοηθούν να μαθαίνουν εύκολα και δημιουργικά. Στον ελεύθερο μου χρόνο εκπαιδεύομαι σε θέματα ειδικής αγωγής, γράφω άρθρα, μαγειρεύω και πολλά πολλά άλλα :)

3 σκέψεις σχετικά με το “3 ανοιξιάτικες κατασκευές απο ρολά χαρτιού υγείας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *