Ημερολογιο Εγκυου

Αγαπητό ημερολόγιο εγκύου: Τι είναι και πότε γίνεται η αυχενική διαφάνεια;

Τι είναι, πώς και πότε γίνεται η αυχενική διαφάνεια;

Για όσους δεν γνωρίζουν, ξεκίνησα ένα ημερόλογιο. Μια πολύ προσωπική στήλη όπου σας παίρνω μαζί μου στο ταξίδι της εγκυμοσύνης μου! Για να δείτε το πρώτο post πατήστε κλικ εδώ –>Αγαπητό ημερολόγιο : Όταν έκανα το τεστ εγκυμοσύνης

Η πατήστε εδώ —->Αγαπητό ημερολόγιο: Τι είναι η κυστική ίνωση και γιατί να κάνεις αυτή την εξέταση στην εγκυμοσύνη!

26 -11 : Κάναμε την αυχενική διαφάνεια !

Σήμερα είναι η μέρα που ολοκληρώνεται το 1 τρίμηνο και έχω να κάνω τη μία από τις τρεις μεγάλες εξετάσεις (όπως τις λένε οι γιατροί) την αυχενική διαφάνεια.

Αυτή η εξέταση έχει δύο μέρη, αιμοληψία και υπέρηχο και γίνεται μόνο από εξειδικευμένο εμβρυολόγο. Ο στόχος της εξέτασης είναι να υπολογιστούν οι πιθανότητες για γενετικές ανωμαλίες, όπως το σύνδρομο Down. Επίσης, βλέπουμε την ομαλή ανάπτυξη του εμβρύου σε όλα τα όργανά του και υπολογίζεται με μεγαλύτερη ακρίβεια η ΠΗΤ (Πιθανή Ημερομηνία Τοκετού).

Ως ένας “ψύχραιμος” άνθρωπος η αγωνία μου έχει χτυπήσει κόκκινο. Ευτυχώς όμως, δεν έχουμε κανενα ιστορικό στην οικογένεια για μεταλλάξεις, ούτε από την πλευρά μου, ούτε από του Παναγιώτη. Βέβαια Ίριδα και άγχος πηγαίνουν πακετάκι.

Στις 15.00 λοιπόν στείλαμε το ωραιότατο μηνυματάκι στο 13033 με τον αριθμό 1 (επίσκεψη σε γιατρο) και ξεκινήσαμε για το Κολωνάκι, όπου είναι το ιατρείο του εμβρυολόγου. Η Αθήνα ήταν άδεια, έτσι βρήκαμε να παρκάρουμε αμέσως και κάτω από το ιατρείο.

Λόγω Κορωνοιού ο Παναγιώτης δεν επιτρεπόταν να βρίσκεται στην αίθουσα αναμονής, παρα μόνο να μπει στο ιατρείο την ώρα της εξέτασης. Μια πολύ γλυκιά κοπελίτσα με υποδέχτηκε και μου έδωσε να μελετήσω, όσο περίμενα, ένα φυλλάδιο για το τι είναι η αυχενική διαφάνεια. Δε θα πω ψέματα, δεν μπορούσα να συγκεντρωθώ καθόλου.

Στη συνέχεια, μου πήρε το ιστορικό μου και σημείωσε ποιά συμληρώματα λαμβάνω, τα κιλά μου, κ.λπ. Αμέσως μετά μου πήρε αίμα (με πόνεσε λιγάκι αλλα ενταξει μικρό το κακό), γιατί η εξέταση αυτή χρειάζεται και αιματολογικά ευρήματα, ώστε να θεωρηθεί ολοκληρωμένη και να αυξηθούν οι πιθανότητες της ορθότητάς της.

Μετά απο περίπου μισή ωρίτσα μου είπαν να φωνάξω τον Παναγιώτη, γιατί ο γιατρός ήταν έτοιμος να με δει. Μπαίνουμε λοιπόν στο γραφείο του γιατρού, ο οποίος μας συστήνεται απευθείας στον ενικό, κάτι που εκτιμώ ιδιαιτέρως, γιατί κανει το κλίμα πιο φιλικό. Μας προτρέπει να αφήσουμε κινητά στο γραφείο και πηγαίνουμε στην αίθουσα με το μηχάνημα υπερήχων.

Η συσκευή υπερήχων ήταν πολύ διαφορετική από τη συνηθισμένη που έχουμε δει στους γυναικολόγους μας. Ξαπλώνω λοιπόν στο κρεβάτι, ό αντρας μου κάθεται δίπλα μου σε μια καρέκλα και ο γιατρός μου λέει να κατεβάσω λίγο το παντελόνι.

Αμ έλα όμως που για κάποιο λόγο το παντελόνι είχε κολλήσει και δεν κατέβαινε!

Ότι κατάφερα να σφηνώσω, εγώ η σιλφίδα, στο παντέλονι ήταν τουλάχιστον αστείο. Αρχίσαμε όλοι να γελάμε, κάναμε και μια αναφορά στα Φιλαράκια και το δερμάτινο παντελόνι του Ρος και με τα πολλά ξαναξάπλωσα για να αρχίσει η εξέταση.

Ξεκινήσαμε να βλέπουμε το μωρό το οποίο είχε μεγαλώσει κατα 2,5 ολόκληρα εκατοστά από την τελευταία φορά που το είδαμε και τα χαρακτηριστικά του πλέον ήταν πολύ εμφανή. Υπολογίσαμε τα κιλά του και ήταν 14 γραμμάρια.

Να γιατί σφήνωσε το παντελόνι! Αντε!

Ξεκινήσαμε να βλέπουμε το ρινικό οστό, το οποίο ήταν εμφανές και μας είπε ο γιατρός ότι είναι πολύ καλό σημάδι. Βέβαια εγώ παρατηρώ και (φυσικά) λέω δυνατά ότι το παιδί μας έχει μυτόγκα, ακολουθούμενη από το σύζυγο που λέει “ Ε βέβαια με εμάς για γονείς” και το γιατρό να γελάει και να λέει ότι όλα τα μωρά γεννιούνται με γαλλική μυτούλα. Ευχαριστούμε γιατρέ για τον καθησυχασμό, θα σας ξαναπροτιμήσουμε!

Στην πορεία είδαμε εγκέφαλο, νεφρά, στομάχι, μετρήσαμε την απόσταση ματιών και πολλά πολλά άλλα. Κι εκεί που γινόταν η εξέταση το μωρό άρχισε να κλοτσάει, να τεντώνει τα πόδια του και να κουνιέται. Ο μικρός κοντούλης <3 Φυσικά, ακόμα είναι πολύ μικρούλι για να νιώσω κάτι, αλλά ήταν εντυπωσιακό να το βλέπεις να κινείται.

Ο Γιάννης (εμβρυολόγος) μας είπε πως αυτά ακόμα είναι αντανακλαστικά και όχι σήματα του εγκεφάλου και ότι είναι απολύτως φυσιολογικά σε αυτό το στάδιο της εγκυμοσύνης. Κι αφού τα είδαμε όλα ασπρόμαυρα, μας έδειξε το μωράκι και με χρώμα!

Η κεφαλή του μηχανήματος υπερήχων άρχισε να τρίζει και να βγάζει ζέστη, μέχρι που εμφανίστηκε η εικόνα του μπουμπουκιού μας. Είχε βάλει τα χέρια του πάνω από τα μάτια του λες και το χτυπάει ο ήλιος και τα πόδια σταυρωμένα. Νάζια απο έμβρυο… Ε παιδί μας δεν είναι;

Αφού τελείωσε η εξέταση, καθίσαμε λίγο στο γραφείο του γιατρού να συζητήσουμε. Μας είπε πως τα συνολικά αποτελέσματα θα βγουν την Δευτέρα, αλλά ότι σε πρώτη φάση όλα φαίνονται πολύ καλά. Τον ρωτήσαμε κάποιες πληροφορίες για την κυστική ίνωση και μας είπε ότι αφού μόνο εγώ έχω αυτή τη μετάλλαξη το πολύ πολύ το μωρό να είναι φορέας σαν εμένα. Επίσης, μας είπε ότι ελάχιστοι γυναικολόγοι προτείνουν αυτή την εξέταση στον προγεννητικό έλεγχο και ότι έχουμε εξαιρετικό γιατρό.

Πριν φύγουμε ο Παναγιώτης τον ρώτησε, αν μπορούμε να πούμε κάτι για το φύλο του παιδιού. Μάθαμε λοιπόν ότι στην 12η εβδομάδα τα γεννετικά όργανα δεν έχουν ακόμα σχηματιστεί, οπότε είναι εξαιρετικά δύσκολο να κρίνουμε. Παρόλα αυτά από την ανατομία της λεκάνης, μάλλον για αγοράκι το βλέπει. Ρε τον βαφτιστικό σταυρό, το πρόβλεψε! Αν και η αλήθεια είναι ότι μάθαμε από μια φίλη πως και σε εκείνη μέχρι και την εξέταση Β’ επιπέδου (η επόμενη μεγάλη εξέταση) της έλεγαν ότι είχε αγόρι, ενώ τελικά ήταν κορίτσι.

Πριν φύγουμε η κοπελίτσα που μου πήρε αίμα, κατεύθυνε τον σύζυγο έξω από το ιατρείο και μου είπε να περιμένω. Μετά από λίγο με φώναξε για να πάρω τις 100 φωτογραφίες του υπερήχου, καθώς κι ένα στικάκι με το 1ο βίντεο του μωρού μας. Αφού συζητήσαμε λιγάκι, αποχαιρετιστήκαμε και κλείσαμε ραντεβού για τις 4 Φεβρουαρίου για την Β’ επιπέδου (τον 2ο μεγάλο υπέρηχο).

Το απόγευμα που γυρίσαμε σπίτι ανακοινώσαμε σε φίλους μας τα νέα και έλαβα πολλά αναπάντεχα μηνύματα με ευχές που μας συγκίνησαν πολύ. Άτομα που έχουμε να μιλήσουμε πάρα πολύ καιρό μου έστειλαν γλυκύτατα μηνύματα και τους ευχαριστώ πραγματικά απο καρδιάς.

Δεν ξέρεις πως να απασχολήσεις το μωρό σου και τι παιχνίδια να παίξετε; Χρησιμοποίησε τη μέθοδο Μοντεσσόρι!

Βρες εδώ το υλικό Montessori με μόλις 2€, που έρχεται κατευθείαν στο email σου:
Πάτησε κλικ εδώ ———-> 40 ασπρομαυρες κάρτες Montessori για βρέφη
Κι εδώ μπορείς να δεις περισσότερες πληροφορίες για τις κάρτες αλλά και παιχνίδια με αυτές
———>Ασπρόμαυρες κάρτες Μοντεσσόρι για βρέφη

ΣΟΦΙ Η ΚΑΜΗΛΟΠΑΡΔΑΛΗ – ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΠΟΥ ΑΓΑΠΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΜΩΡΑ

ΣΟΦΙ Η ΚΑΜΗΛΟΠΑΡΔΑΛΗ – ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΠΟΥ ΑΓΑΠΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΜΩΡΑ

Ίριδα

Γεια! Είμαι η Ίριδα και είμαι εκπαιδευτικός και μαμά! Μου αρέσει να βρίσκω ψυχαγωγικές δραστηριότητες, παιχνίδια και κατασκευές για παιδιά που τα βοηθούν να μαθαίνουν εύκολα και δημιουργικά. Στον ελεύθερο μου χρόνο εκπαιδεύομαι σε θέματα ειδικής αγωγής, γράφω άρθρα, μαγειρεύω και πολλά πολλά άλλα :)

One thought on “Αγαπητό ημερολόγιο εγκύου: Τι είναι και πότε γίνεται η αυχενική διαφάνεια;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *