Καθημερινές συνήθειες χωρίς γκρίνια και φωνές!
“Δεν το κάνω” ή απλά “Βαριέμαι” είναι δύο από τις φράσεις που έχετε ακούσει από τα παιδιά σας όταν έρχεται η ώρα να κάνουν κάποιες (για τα ίδια) “αγγαρείες”. Πώς θα καταφέρουμε να τα πείσουμε να γίνουν υπεύθυνα και να κάνουν πράγματα μόνα τους χωρίς φωνές και γκρίνια; Δεν θέλει κόπο, αλλά τρόπο! Πάμε να δούμε παρέα πως θα το πετύχουμε!
Εάν το τελευταίο διάστημα έχετε παρατηρήσει ότι τα παιδιά σας εκδηλώνουν συμπτώματα στρες, ανησυχίας και προβληματισμού, διαβάστε τι προτείνει η ειδικός, η ψυχολόγος μας, για τη διαχείριση του στρες των παιδιών εν μέσω κορονοϊού.
Αυτό που τα παιδιά θεωρούν “αγγαρείες” είναι δραστηριότητες της καθημερινής ρουτίνας. Μία σειρά από συνήθειες που το παιδί μαθαίνει να εκτελεί από μικρή ηλικία καθώς είναι ενέργειες που το ακολουθούν μέχρι να μεγαλώσει. Με τη διαφορά ότι όσο μεγαλώνουμε δεν αντιδρούμε στο να τις κάνουμε, γιατί τις θεωρούμε απαραίτητο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Τα παιδιά, όμως, και κυρίως τα πιο μικρά σε ηλικία δείχνουν μία άρνηση. Ας δούμε αναλυτικά κάποιες ενδιαφέρουσες πληροφορίες γύρω από τις καθημερινές συνήθειες και μετά να εξηγήσουμε πώς θα αξιοποιήσετε το printable (στα ελληνικά και αγγλικά) που θα βρείτε στο τέλος του άρθρου για να μεγαλώσετε υπεύθυνα και συνεργάσιμα παιδιά χωρίς φωνές.
Τι εννοώ λέγοντας καθημερινές συνήθειες;
Οι καθημερινές συνήθειες των παιδιών μπορεί να είναι δραστηριότητες όπως:
- το πρωινό ξύπνημα και το στρώσιμο του κρεβατιού
- το πλύσιμο προσώπου και δοντιών
- το χτένισμα/βούρτσισμα των μαλλιών
- τα γεύματα, όπως πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό
- διάβασμα για το σχολείο
- χρόνος για παιχνίδι και τακτοποίηση των παιχνιδιών
- μπάνιο πριν τον ύπνο
- ώρα για βραδινό ύπνο
Με την οργάνωση των δραστηριοτήτων της καθημερινότητας μεγαλώνουμε υπεύθυνα παιδιά.
Γιατί τα παιδιά αρνούνται να ακολουθήσουν τις καθημερινές συνήθειες(ή ρουτίνες);
Η λέξη ρουτίνα από μόνη της αρκεί για να αρνηθείς κάτι. Οπότε ας χρησιμοποιούμε καλύτερα τη λέξη συνήθειες κι όχι ρουτίνες, γιατί οι ρουτίνες με την πάροδο του χρόνου γίνεται, απλά, καλές συνήθειες. Αφού είναι καλές, τότε γιατί υπάρχει άρνηση από τα παιδιά; Ας μην ξεχνάμε ότι τα μικρά παιδιά έχουν διαφορετικό τρόπο σκέψης σε σχέση με τους μεγάλους. Απολαμβάνουν τη στιγμή! Την κάθε στιγμή ξεχωριστά! Το να καθίσουν ήρεμα στο τραπέζι για παραπάνω από 10 λεπτά μπορεί για εμάς να είναι ένδειξη καλών τρόπων, όμως για τα παιδιά είναι απλά χάσιμο χρόνου.
Στο τέλος του άρθρου θα βρεις ΔΩΡΕΑΝ printable με τον πολύχρωμο καθημερινό πίνακα επιβράβευσης των δουλειών του παιδιού σε αγγλικά και ελληνικά!
Γιατί είναι σημαντική η οργάνωση των καθημερινών συνηθειών για τα παιδιά;
Τα παιδιά λειτουργούν καλύτερα όταν βρίσκονται σε πρόγραμμα. Για παράδειγμα, αν πλένουν τα δόντια μια σταθερή ώρα κάθε μέρα, συνηθίζουν και αυτόματα αρχίζουν σιγά-σιγά να το εφαρμόζουν μόνα τους. Μαθαίνουν να γνωρίζουν τι να περιμένουν μέσα στην ημέρα και αυτό τα βοηθάει να νιώθουν ασφάλεια. Ακόμα, όταν υπάρχει ένα πρόγραμμα που πρέπει να ακολουθήσουν, μειώνεται το άγχος και αυτό δημιουργεί ένα πιο ήρεμο οικογενειακό περιβάλλον γενικότερα. Τέλος, μέσω της οργάνωσης και του προγράμματος εξασκούν τις δεξιότητες οργάνωσης του χρόνου τους. Από το πλύσιμο των δοντιών μέχρι το διάβασμα κάθε απόγευμα, η καθημερινότητα χτίζει παραγωγικές συνήθειες που θα ακολουθούν μέχρι την ενηλικίωσή τους.
Τι μπορώ να κάνω για να βοηθήσω το παιδί μου να οργανωθεί από μικρή ηλικία;
Μέσα από χαλαρή συζήτηση με το παιδί εξηγήστε του, με απλό τρόπο, πόσο εύκολο και χρήσιμο είναι για όλους να υπάρχει οργάνωση των συνηθειών στο σπίτι. Αφού αποφασίσετε μαζί με το παιδί τις συνήθειες που θα ακολουθείτε τακτικά, φροντίστε να τις ακολουθήσετε σωστά και να μην παρεκκλίνετε. Έτσι, το παιδί αντιλαμβάνεται ότι του ζητάτε κάτι σημαντικό, ότι δεν μπορεί να ξεφύγει και γίνεται πιο δεκτικό. Επίσης, πολύ σημαντικό είναι να διασφαλιστεί ότι όλοι όσοι ασχολούνται με το παιδί θα ακολουθήσουν πιστά και με τον ίδιο τρόπο τις συνήθειες, διαφορετικά το παιδί θα νιώσει σύγχυση και δεν θα ξέρει τι να κάνει.
Το απλό πολύχρωμο printable (στα ελληνικά και αγγλικά) που θα βρείτε παρακάτω είναι αυτό που χρειάζεστε για να ξεκινήσετε!
Πρόσεξε τα στοιχεία που θα δώσεις να είναι σωστά, καθώς θα λάβεις στο email σου το υλικό. Θα βρεις τη φόρμα κάτω από τη φωτογραφία!
(Μην ξεχάσεις να επιβεβαιώσεις την εγγραφή σου, μπαίνοντας στο email σου)
Πάτα κλικ ΕΔΩ για να κατευθυνθείς στη φόρμα!
Μόλις το κατεβάσετε, θα δείτε κάποιες βασικές καθημερινές συνήθειες που συνήθως δημιουργούν γκρίνια. Επίσης, θα δείτε ότι για κάθε ημέρα της εβδομάδας, υπάρχει ένα κουτάκι. Δείξτε τον πίνακα στο παιδί σας και εξηγήστε του ότι, αν καταφέρει να ολοκληρώσει τη κάθε συνήθεια για κάθε μέρα, θα παίρνει και ένα αυτοκόλλητο στο αντίστοιχο κουτάκι. Αντί για αυτοκόλλητο, μπορείτε να συμφωνήσετε κάτι άλλο. Συνήθως όταν δεν έχω αυτοκόλλητα μαζί μου, ζωγραφίζω μια καρδούλα και τα παιδιά μου το χαίρονται εξίσου το ίδιο. Επίσης, αποφασίστε από κοινού με το παιδί για την επιβράβευση του στο τέλος της εβδομάδας. Δηλαδή, βάλτε ένα στόχο ότι, αν καταφέρει να συμπληρώσει 40 κουτάκια, τότε θα πάρει ένα δωράκι. Η επιβράβευση πάντα λειτουργεί σαν κίνητρο!
Κάντε λοιπόν τις “αγγαρείες”…παιχνιδάκι και γλιτώστε από άσκοπη γκρίνια και φωνές! Η μόνη φωνή που επιτρέπεται είναι αυτή της επιβράβευσης!
Περιμένω με χαρά τα σχόλια σας από τη χρήση του πίνακα και τα αποτελέσματά του και (γιατί όχι;) φωτογραφίες στο https://www.instagram.com/polkadots.gr/ με τους συμπληρωμένους πίνακες για να διακοσμήσουν τα stories μας!
Pingback: Καθημερινότητα με το παιδί, απειλές και φωνές...όχι πια! - Polka Dots