Μωρό

Καθρέφτης: απαραίτητος για να αναπτυχθεί το μωρό μας!

Ποιά είναι τα οφέλη του καθρέφτη στην ανάπτυξη του μωρού μας ; Πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον καθρέφτη για να απασχολήσουμε και να πάιξουμε με το μωρό μας;

Όσοι διαβάζουν τακτικά το blog μου ξέρουν ότι περιμένω το πρώτο μου μωράκι! (Μπορείτε να τα μαθετε όλα πατώντας κλικ εδώ Αγαπητό ημερολόγιο : Όταν έκανα το τεστ εγκυμοσύνης ). Τώρα είναι και η περίοδος που οργανώνω το δωμάτιο του μωρού και αγοράζω τα πρώτα παιχνιδάκια του. Σκέφτηκα λοιπόν να μοιραστώ μαζί σας ένα πολύ εύκολο τρόπο δημιουργικής απασχόλησης των μωρών μας με τη χρήση ενός πολύ απλού αντικειμένου : του καθρέφτη.

Τα μωρά ήδη από τους 3 πρώτους μήνες ζωής δείχνουν να τους κεντρίζουν το ενδιαφέρον οι γκριμάτσες και γενικώς η μορφή του ανθρωπίνου προσώπου. Είναι λοιπόν η πιο κατάλληλη περίοδος να χρησιμοποιήσουμε ένα αντικείμενο που υπάρχει σε όλα τα σπίτια, τον καθρέφτη, για να τα απασχολήσουμε δημιουργικά και να τα βοηθήσουμε να αναπτυχθούν γνωστικά και σωματικά.

Το μωρό σε αυτή την ηλικία δεν μπορεί να συνειδητοποίησει ότι το περιβάλλον του είναι ξεχωριστό από τον εαυτό του. Η χρήση του καθρέφτη, όπως και το αγαπημένο παιχνίδι “κουκου-τσα”, βοηθούν το μωρό μας να ξεχωρίσει σταδιακά τα άτομα του οικείου περιβάλλοντος από τον εαυτό του.

Όταν ένα μωρό βρεθεί πρώτη φορά μπροστά από έναν καθρέφτη, θα αρχίσει να “σκανάρει” με τα μάτια του όλα όσα καθρεφτίζονται. Με τον καιρό θα μάθει να αναγνωρίζει τον εαυτό του και να τον ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα αντικείμενα, οξύνοντας -ταυτόχρονα- την οπτική του και τη γνωστική του αντίληψη.

Τι παιχνίδια μπορώ να παίξω με το μωρό μου και έναν καθρέφτη;

Γκριμάτσες

Καρατήστε αγκαλιά το μωρό ώστε να κοιτάζετε κι οι δύο προς έναν κρεμαστό καθρέφτη. Στη συνέχεια, αρχίστε να κάνετε γκριμάτσες και αστείους ήχους. Θα δείτε ότι το μωρό σας θα σας παρακολουθήσει με προσοχή και πιθανότατα θα γελάσει.
Εναλλακτικά: “Κρύψτε” το κεφάλι σας πίσω από του μωρού σας και εμφανίστε το πάλι από το πλάι (αριστερά ή δεξιά) λέγοντας Τσα!

Τα μέρη του σώματος

Καθίστε στον καναπέ και πάρτε αγκαλιά το μωρό σας, ώστε να ακουμπάει η πλάτη του στο στήθος σας. Στη συνέχεια, πάρτε ένα μικρό καθρεφτάκι, δείξτε σημεία του σώματος και πείτε δυνατά το όνομα τους! Μπορείτε αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε και το παρακάτω τραγουδάκι.

Η έννοια του βάθους

Καθίστε στον καναπέ και πάρτε αγκαλιά το μωρό σας, ώστε να ακουμπάει η πλάτη του στο στήθος σας. Στη συνέχεια, πάρτε ένα μικρό καθρεφτάκι και κινείστε το μπρος-πίσω από το πρόσωπο του μωρού σας αργά. Αυτό θα το διδάξει βιωματικά την έννοια του βάθους!
Ενναλλακτικά: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα κρεμαστό καθρέφτη. Θα πλησιάζετε και θα απομακρύνεστε απο αυτόν αργά. Μπορείτε αν θέλετε να λέτε και τις λέξεις Κοντά – Μακριά, ανάλογα με το που βρίσκεστε σε σχέση με τον καθρέφτη.

Αφήστε το να πειραματιστεί και από μόνο του

Fisher Price Ντέφι

Στο εμπόριο κυκλοφορούν διάφοροι καθρέφτες – παιχνίδια (συνήθως κουδουνίστρες) ειδικά σχεδιασμένα για μωρά για να μπορούν να το χρησιμοποιούν χωρίς τη βοήθειά σας. Δίνουμε με αυτό τον τρόπο τη δυνατότητα στο παιδί μας να πειραματιστεί και να εξερευνήσει, χωρίς φόβο. Με την εξερεύνηση του εαυτού τους τα μωρά αυξάνουν την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθησή τους.

Καθρέφτης-Παιχνίδι για το Αυτοκίνητο

Αν θέλετε να τον προμηθευτείτε πατήστε κλικ εδώ —————–> Fisher Price Ντέφι <—————–. Από την άλλη μπορείτε να χρησιμοποίησετε και τον χρόνο που το παιδί σας κάθεται στο καθισματάκι του αυτοκινήτου την ώρα που εσείς οδηγείτε για να το απασχολήσετε με αυτόν τον —————–> Καθρέφτης-Παιχνίδι για το Αυτοκίνητο <—————–

Ίριδα

Γεια! Είμαι η Ίριδα και είμαι εκπαιδευτικός και μαμά! Μου αρέσει να βρίσκω ψυχαγωγικές δραστηριότητες, παιχνίδια και κατασκευές για παιδιά που τα βοηθούν να μαθαίνουν εύκολα και δημιουργικά. Στον ελεύθερο μου χρόνο εκπαιδεύομαι σε θέματα ειδικής αγωγής, γράφω άρθρα, μαγειρεύω και πολλά πολλά άλλα :)

One thought on “Καθρέφτης: απαραίτητος για να αναπτυχθεί το μωρό μας!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *