ΜαμάΜπαμπάςΜωρό

Τι μέγεθος έχει το έμβρυο και με ποιο φρούτο μοιάζει;

Τι μέγεθος έχει το έμβρυο κάθε μήνα; Με ποιο φρούτο μοιάζει; Από μικρό σποράκι σε καρπούζι: Η υπέροχη πορεία ανάπτυξης του μωρού σας μήνα-μήνα!

Άραγε πώς το μωρό μας μεγαλώνει μέσα στην κοιλίτσα; Πως γίνεται από μία μικροσκοπική κουκίδα δημιουργείται μια τόσο μεγάλη πηγή χαράς; Προετοιμαστείτε για ένα ταξίδι με συναρπαστικές αλλαγές σε εσάς αλλά φυσικά και το μωράκι σας. Ας δούμε τις αλλαγές στο μέγεθος του εμβρύου κατά τη διάρκεια κάθε μήνα της εγκυμοσύνης. Σε αυτό το άρθρο μαζί με κάποιες πληροφορίες της ανάπτυξης του εμβρύου θα προσπαθήσουμε να το ταυτίσουμε και με κάποιο γνωστό φρούτο ή λαχανικό!

μέγεθος έμβρυο φρούτο

Μήνας 1: Η φάση του παπαρουνόσπορου (0-4 εβδομάδες)

Κατά τον πρώτο μήνα της εγκυμοσύνης, το μικρό σας ξεκινά σαν ένα θαύμα σε μέγεθος παπαρουνόσπορου. Αυτό το μικροσκοπικό έμβρυο κάθεται σε ένα άνετο σημείο στη μήτρα σας και αρχίζει να διαιρείται και να πολλαπλασιάζεται ταχύτατα! Το ενδεχόμενο να εμφανίσετε συμπτώματα περιόδου(πόνους, πρήξιμο, κ.λπ.) είναι πολύ συχνό, γι’ αυτό και είναι δύσκολο σε αυτή τη φάση να καταλάβετε ότι είστε έγκυος.

Μήνας 2: Το βατόμουρο (5-8 εβδομάδες)

Καθώς μπαίνετε στον δεύτερο μήνα, το μέγεθος του μωρού σας αυξάνεται σημαντικά. Τώρα πια μοιάζει με βατόμουρο και έχει μέγεθος περίπου 1 με 2 εκατοστά. Αναπτύσσεται σιγά-σιγά ο εγκέφαλος, η καρδιά χτυπά (και μπορείτε να την ακούσετε στον υπέρηχο), μάτια, στόμα, χέρια και πόδια ξεκινούν να φαίνονται! Το μωρό σας περίπου στην 7η εβδομάδα είναι 10 φορές μεγαλύτερο από όσο ήταν κατά τη σύλληψη!

Δες και αυτό: Αγαπητό ημερολόγιο: Τι είναι η κυστική ίνωση και γιατί να κάνεις αυτή την εξέταση στην εγκυμοσύνη!

Μήνας 3: Το σταφύλι (9-12 εβδομάδες)


Μέχρι τον τρίτο μήνα, το μωρό σας έχει μεταμορφωθεί σε μια ρώγα από σταφύλι. Σε αυτό το στάδιο, το έμβρυο έχει μέγεθος περίπου 5 έως 6 εκατοστά. Το κεφάλι του παραμένει ακόμα μεγαλύτερο σε σχέση με το σώμα του, αλλά αρχίζει να μοιάζει περισσότερο με κεφάλι μωρού. Τα όργανα του εμβρύου συνεχίζουν να αναπτύσσονται και το μωρό αρχίζει να κλωτσάει και να κινείται, αν και πολύ μικρό για να το νιώσετε ακόμα. Φυσικά, αν είστε τυχεροί, μπορείτε να το δείτε στον υπέρηχο.

Μήνας 4: Το δαμάσκηνο (13-16 εβδομάδες)


Τώρα που έχετε φτάσει στον τέταρτο μήνα, ο ρυθμός ανάπτυξης του μωρού σας είναι εκπληκτικός! Το έμβρυο έχει μεγαλώσει και μοιάζει με δαμάσκηνο, με μέγεθος περίπου 8 έως 10 εκατοστά. Αυτό το ορόσημο σηματοδοτεί την αρχή της εμβρυϊκής περιόδου, όπου τα γεννητικά όργανα του μικροσκοπικού «φασολιού» αρχίζουν να σχηματίζονται και τα οστά του αρχίζουν να σκληραίνουν. Σε αυτή την περίοδο κάνετε και τον πρώτο μεγάλο υπέρηχο με τη βοήθεια εμβρυολόγου.

Μήνας 5: Η μπανάνα (17-20 εβδομάδες)


Ετοιμαστείτε να εκπλαγείτε καθώς το μωρό σας φτάνει στο μέγεθος μιας νόστιμης μπανάνας! Περίπου στα 13 με 15 εκατοστά, το έμβρυο έχει μεγαλώσει και θα συνεχίσει να μεγαλώνει ραγδαία μέχρι και την 24η εβδομάδα κύησης. Σιγά-σιγά θα αρχίσετε ενδεχομένως να νιώθετε το πρώτα σας φτερουγίσματα(κλοτσιές) από το μωράκι σας. Το πιο εντυπωσιακό είναι το μωρό σας αυτό το μήνα αναπτύσσει τα δικά δαχτυλικά αποτυπώματα! Επίσης, μπορεί να κάνει γκριμάτσες, να πιάσει ακόμα και να δείξει!

μέγεθος έμβρυο φρούτο

Δες και αυτό: Ημερολόγιο εγκύου: Τι είναι και πως γίνεται η Β επιπέδου;

Μήνας 6: Το μάνγκο (21-24 εβδομάδες)


Καθώς μπαίνετε στον έκτο μήνα, η ανάπτυξη του μωρού σας επιταχύνεται ακόμη περισσότερο. Το έμβρυο έχει μεταμορφωθεί σε ένα ζουμερό μάνγκο, διαστάσεων περίπου 25 έως 28 εκατοστών. Αυτές τις εβδομάδες διαμορφώνονται και τα γεννητικά όργανα και μπορείτε να μάθετε το φύλο του μωρού σας! Οι αισθήσεις του μικρού αναπτύσσονται γρήγορα και τα μικροσκοπικά αυτιά του μπορούν να ανιχνεύσουν ακόμη και ήχους από τον έξω κόσμο. Μπορείτε να ξεκινήσετε να μιλάτε, να τραγουδάτε και να δένεστε με το μωρό σας!

Μήνας 7: Η παπάγια (25-28 εβδομάδες)


Μέχρι τον έβδομο μήνα, το μωρό σας έχει φτάσει στο μέγεθος μιας γλυκιάς παπάγιας, με μέγεθος περίπου 35 έως 38 εκατοστά. Οι πνεύμονες του μικρού σας δυναμώνουν και τα μάτια του αρχίζουν να ανοίγουν. Λέγεται μάλιστα πως αν ρίξετε φως στην κοιλιά σας μπορεί το έμβρυο να γυρίσει το κεφάλι του προς το φως! Η αντίστροφη μέτρηση για να συναντήσετε το μωράκι σας έχει ξεκινήσει για τα καλά!

Μήνας 8: Η κολοκύθα (29-32 εβδομάδες)


Μόλις λίγες ακόμη εβδομάδες απομένουν, το μωρό σας μοιάζει τώρα μοιάζει με ένα παχουλό κολοκυθάκι, με μέγεθος περίπου 40 έως 43 εκατοστά. Αυτό το στάδιο σηματοδοτεί μια περίοδο ταχείας αύξησης βάρους καθώς το μωρό σας προετοιμάζεται για τη ζωή εκτός της μήτρας. Φροντίστε να τρώτε καλά, τρέφοντας τόσο τον εαυτό σας όσο και το μωρό σας που μεγαλώνει.

Μήνας 9: Το καρπούζι (33-40 εβδομάδες)


Συγχαρητήρια! Έχετε φτάσει στην τελική ευθεία του ταξιδιού της εγκυμοσύνης σας. 50 εκατοστά ή περισσότερο, το μωρό σας έχει πλέον το μέγεθος ενός ζουμερού καρπουζιού. Το μωράκι σας παίρνει περίπου μισό κιλό την εβδομάδα! Πιπιλίζει τον αντίχειρα του και καταπίνει αμνιακό υγρό. Συνήθως, αυτήν την περίοδο κάνετε την εξέταση με τον καρδιοτοκογράφο! Η προσμονή φτάνει σιγά-σιγά στο τέλος της και το μικρούλι είναι έτοιμο να κάνει τη μεγαλειώδη είσοδό του στον κόσμο.

Το μέγεθος του εμβρύου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ακολουθεί μια εκπληκτική πορεία ραγδαίων αλλαγών. Από τον μικρό παπαρουνόσπορο μέχρι το καρπούζι, κάθε μήνας φέρνει νέα θαύματα και ορόσημα. Απολαύστε λοιπόν κάθε στάδιο αυτού του απίστευτου ταξιδιού και θαυμάστε τη μαγεία της ζωής!

μέγεθος έμβρυο φρούτο

Αποποίηση ευθύνης: Οι συγκρίσεις μεγεθών που αναφέρονται είναι κατά προσέγγιση και μπορεί να διαφέρουν από εγκυμοσύνη σε εγκυμοσύνη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *