Χρόνος με το παιδί

Τι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ χρειάζεται το παιδί μας πριν επιστρέψει στο σχολείο;

Τι χρειάζεται το παιδί πριν επιστρέψει σχολείο; Το χρόνιο ερωτήματα γονέων αλλά και παιδιών σε όλο τον κόσμο!

Τη Δευτέρα τα σχολεία ξεκινούν. Εκπαιδευτικοί, παιδιά και γονείς προετοιμάζονται για τη νέα τους ρουτίνα που θα τους συντροφεύσει τους επόμενους 9 μήνες. Πόσο έτοιμοι είμαστε όμως για το σχολείο; Τι είναι αυτό που πραγματικά χρειάζεται το παιδί πριν πάει σχολείο;

Σίγουρα δε χρειάζεται 100 τετράδια και 100 μολύβια

Αρκετοί έχουμε την τάση να πηγαίνουμε -λίγο πριν ξεκινήσει το σχολείο- να αγοράζουμε τετράδια, γραφική ύλη, τσάντες και κασετίνες. Καλό είναι όμως να περιμενουμε τους δασκαλους να μας πουν τι ακριβώς χρειαζονται τα παιδια για το κάθε μάθημα. Έτσι γλιτώνουμε περιττές σπατάλες κάνοντας εστιασμένες αγορές. Αν παρόλα αυτά θέλουμε να αγοράσουμε οπωσδηποτε κάτι, φυσικά και μπορούμε. Για παιδιά νηπιαγωγείου, μπορούμε να προμηθευτούμε ένα καινούργιο παγουρίνο ή μπολ φαγητού. Για τα μεγαλύτερα παιδιά ένα μολύβι/στυλό, μία ξύστρα, μια γόμα και ένα πρόχειρο τετράδιο.

Τ χρειάζεται το παιδί πριν επιστρέψει σχολείο; Άνετα ρούχα και παπούτσια

….που δε θα στεναχωρηθούμε αν λίγο χαλασουν, λερωθούν ή σκιστούν. Ο βασικός κανόνας- συμφωνία είναι να κρατάμε τα επισημα ρουχα για επίσημες περιστάσεις. Είναι αρκετές οι φορές που έχω μαθητές στην τάξη μου ντυμένους με καλά ρούχα που όχι μόνο δεν μπορούν να συμμετέχουν εύκολα στην ρουτίνα της τάξης, αλλά -το βασικότερο- δε μπορούν να παίξουν με τους φίλους τους. Δε θα ξεχάσω μάλιστα μια φορά που μία μαθήτριά μου έκλαιγε γοερά, γιατί λέρωσε λιγάκι το τούλινο φόρεμά της. Κρίμα είναι να δημιουργούμε έξτρα άγχος και δυσκολίες στα μικρούλια μας.

Ψυχολογική προετοιμασία

Η προετοιμασία ενός παιδιού για το σχολείο είναι εξαιρετικά σημαντική, ειδικά εν μέσω πανδημίας. Η καθημερινότητά μας έχει αλλάξει και σίγουρα τα παιδιά χρειάζονται στήριξη. Έρευνες έχουν δείξει πως τα παιδιά που προέρχονται από οικογένειες που ενθαρρύνουν τις προσπάθειες των παιδιών και αποδέχονται τις αποτυχίες τους, είναι συνήθως καλύτερα προετοιμασμένα για το σχολείο. Παιδιά με συναισθηματικές δυσκολίες έχουν πολλές πιθανότητες να εμφανίσουν άγχος αποχωρισμού, σχολική άρνηση ή φοβία, ακόμα και αργούς ρυθμούς μάθησης. Αυτό που κάνουμε είναι να μιλάμε με το παιδί μας καθημερινά και πόσο μάλλον πριν ξεκινήσουν τα σχολεία, ώστε να το προετοιμάσουμε για να τη νέα ρουτίνα του.

Τι χρειάζεται το παιδί πριν επιστρέψει στο σχολείο; Σίγουρα και προετοιμασία για τις νέες συνθήκες λόγω Κορωνοϊού! Δειτε εδώ τι προτείνει η ψυχολόγος μας Αργυρώ Κατσαρη.

Οργάνωση γευμάτων παιδιού

Ένα άλλο πολυ βοηθητικό “μέτρο” που χρειάζεται ένα παιδί πριν πάει σχολείο είναι η οργάνωση του μενού, κυρίως όσων αφορά τα σνακς. Μια ωραία ιδέα είναι να επιλέξουμε μαζί με το παιδί τα γεύματα που θα τρώει όσο είναι στο σχολείο, στα αγγλικά ή τις δραστηριότητές του. Δε χρειάζεται να αγχωνόμαστε τελευταία στιγμή για το τι να φτιάξουμε στο παιδί μας.

Οργάνωση χώρου μελέτης

Αν το παιδί μας πάει στο δημοτικό σχολείο, στο γυμνάσιο ή το λύκειο, αυτό το κομμάτι είναι εξαιρετικά σημαντικό. Το παιδί πριν πάει σχολείο χρειάζεται ένα καλά οργανωμένο χώρο με όλα τα απαραίτητα. Καθαρά συρτάρια-βιβλιοθήκη, γραφική ύλη, πίνακα ανακοινώσεων (ή έναν άδειο χώρο στον τοίχο), χάρακες, ξύστρα, κλπ. Ο χώρος μελέτης πρέπει να είναι συγκεκριμένος, ήσυχος, καθαρός και κατα προτίμηση μακριά από συσκευές που αποσπούν την προσοχή (π.χ. Υπολογιστής). Ένας τέτοιος χώρος βοηθά στη συγκέντρωση των παιδιών και αυξάνει τις επιδόσεις.

Οργάνωση προγράμματος απογευματινών δραστηριοτήτων χρειάζεται το παιδί πριν επιστρέψει σχολείο

Αν σκοπεύουμε να συμμετέχουμε σε κάποιες απογευματινές δραστηριότητες, καλό είναι να προετοιμαστούμε από την αρχη της σχολικής χρονιάς. Αυτό θα βοηθήσει το παιδί να συνηθίσει το πρόγραμμα και φυσικά να προλάβει μια θέση που το εξυπηρετεί χρονικά. Καλό είναι όταν επιλέγουμε να εντάσσουμε δραστηριότητες στο πρόγραμμά μας, να λαμβάνουμε υπόψη τη δυσκολία της τάξης που το παιδί μας πηγαίνει. Η δυσκολία της τάξης επηρεάζει το χρόνο που θα χρειαστεί να μελετήσει ή να προετοιμαστεί για ένα διαγώνισμα. Θέλουμε το παιδί μας να αγαπήσει το σχολείο και τις δραστηριότητες που κάνει, χωρίς να ζοριστεί.

Εσείς πως προετοιμάζεστε για το σχολείο; Κάνετε κάτι που δεν έχει αναφερθεί στο άρθρο; Θα χαρούμε πολύ να μας πείτε στα σχόλια και να το προσθέσουμε στη λίστα μας!

Ίριδα

Γεια! Είμαι η Ίριδα και είμαι εκπαιδευτικός και μαμά! Μου αρέσει να βρίσκω ψυχαγωγικές δραστηριότητες, παιχνίδια και κατασκευές για παιδιά που τα βοηθούν να μαθαίνουν εύκολα και δημιουργικά. Στον ελεύθερο μου χρόνο εκπαιδεύομαι σε θέματα ειδικής αγωγής, γράφω άρθρα, μαγειρεύω και πολλά πολλά άλλα :)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *