Κατασκευές για παιδιάΚατασκευές για τον Χειμώνα

Χειμωνιάτικες κατασκευές: Δέντρο του χειμώνα (+ εποπτικό υλικό)

Οι χειμωνιάτικες κατασκευές μας δε θα ήταν ολοκληρωμένες χωρίς το δέντρο του χειμώνα! Θα χρειαστούμε χαρτόνι, κόλλα και ένα υλικό έκπληξη!

Επιστρέφοντας στα σχολεία, όλοι ξεκινάμε να συζητάμε για τα χαρακτηριστικά του χειμώνα, μιας που ο προηγούμενος μήνας αφιερώνεται στα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Ένα από τα βασικά θεματα συζήτησης λοιπόν είναι η αλλαγή του καιρού και τα χαρακτηριστικά του. Μιλάμε για το κρύο, το χιονόνερο, το χιόνι και το χαλάζι. Πώς όμως μεταφράζεται η αλλαγή του καιρού στη φύση; Έχουμε ήδη δει από το Φθινόπωρο ότι αρκετά δέντρα χάνουν τα φύλλα τους και μένουν “γυμνά”. Μια ωραία ιδέα είναι να δείξουμε στα παιδιά εποπτικό υλικό, όπως το παρακάτω και να τους ζητήσουμε να μας πουν τι παρατηρούν.

Δύο ωραία και πολύ οικονομικά βιβλία για να διαβάσετε και να μελετήσετε με τα παιδιά για αυτή την περίοδο είναι:
Ο Χειμώνας-Φακίνου (μαθαίνουμε τα χαρακτηριστικά αυτής της εποχής)
Χειμώνας στο βουνό ( ένα υπέροχο τρισδιάστατο διαδραστικό βιβλίο)

Γνωρίζετε με ποιον τρόπο τα δέντρα χωρίς φύλλα επιβιώνουν τον χειμώνα;

Τα δέντρα αυτά από την περίοδο του Φθινοπώρου ρίχνουν τα φύλλα τους και ο χειμώνας τα βρίσκει “γυμνά”. Πώς όμως επιβιώνουν, αφού δεν έχουν τα φύλλα για να παράγουν “φαγητό”; Το χειμώνα, λόγω των παγωμένων και ξηρών ανέμων, αν ένα δέντρο κρατήσει τα φύλλα του, λόγω απουσίας φωτός, τα φύλλα αυτά θα συμβάλλουν ώστε το δέντρο να ξεραθεί και να ”πεθάνει” γρήγορα. Στην ουσία τα δέντρα αυτά κάνουν το ίδιο με τα ζωάκια. Πέφτουν σε χειμερία νάρκη και ρίχνουν τα φύλλα τους που απομυζούν από τον κορμό και τα κλαδιά την τόσο απαραίτητη υγρασία! Μπαίνουν σε μια λανθάνουσα περίοδο λοιπόν, όπου παράγουν κάποιες ουσίες που σταματούν την ανάπτυξη και την παραγωγή ενέργειας-φαγητού. Και με αυτό τον τρόπο επιβιώνουν, μέχρι να έρθει η άνοιξη και να ανθίσουν ξανά!

Χειμωνιάτικες κατασκευές: Το δέντρο του χειμώνα

Για να φτιάξουμε το δέντρο του χειμώνα θα χρειαστούμε τα εξής υλικά:

  • Γαλάζιο ή μπλε χαρτόνι
  • Καφέ χαρτόνι ή τέμπερα
  • Ποπ κορν
  • Λευκή κόλλα χειροτχνίας και ψαλίδι

Αρχικά σχεδιάζουμε και κόβουμε το δεντράκι μας. Αν τα παιδιά είναι μικρά μπορούμε απλώς να τους δώσουμε κομμένες λωρίδες και ένα κορμό ή να τα παρακινήσουμε να χρησιμοποιήσουν το ψαλίδι όπως μπορούν και να κόψουν λωρίδες μόνα τους.
Εναλλακτικά κάνουμε την όλη διαδικασία με τέμπερα και πινέλο ή δαχτυλομπογιές!

Παίρνουμε την υγρή κόλλα χειροτεχνίας και κολλάμε το δέντρο μας.

Και τώρα ήρθε η ώρα για το υλικό έκπληξη που θα εντυπωσιάσει όλα τα παιδιά Το ποπ κορν! Προσοχή μην το φάτε όλο, πριν ολοκληρώσετε την κατασκευή! Κάνουμε με τη λευκή κόλλα μια γραμμή στο κάτω μέρος το δέντρου και κολλάμε τα ποπ κορν για να το “χιονίσουμε”. Τέλος, κάνουμε κουκίδες κόλλας σε κάποια σημεία του δέντρου και κολλάμε μερικά ακόμα ποπ κορν. Και είναι έτοιμο!

Τι άλλες κατασκευές ή δραστηριότητες μπορώ να κάνω τον χειμώνα;
Χειμωνιάτικες κατασκευές: πολική αρκούδα !
Φτιάχνουμε βρώσιμη πλαστελίνη χιονιού στο σπίτι (snow dough)! (Περιλαμβάνεται ΔΩΡΕΑΝ εποπτικό υλικό με γρίφους για την κατασκευή του χιονιού που δε λιώνει)

Ίριδα

Γεια! Είμαι η Ίριδα και είμαι εκπαιδευτικός και μαμά! Μου αρέσει να βρίσκω ψυχαγωγικές δραστηριότητες, παιχνίδια και κατασκευές για παιδιά που τα βοηθούν να μαθαίνουν εύκολα και δημιουργικά. Στον ελεύθερο μου χρόνο εκπαιδεύομαι σε θέματα ειδικής αγωγής, γράφω άρθρα, μαγειρεύω και πολλά πολλά άλλα :)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *