Δραστηριότητες/Δημιουργική απασχόληση για παιδιάΠαιδίΧρόνος με το παιδί

Ημέρα 4η: Βρίσκω πέντε ζώα από Α και τα σχεδιάζω!

Νοσταλγικά θυμάμαι κι εγώ να παίζω με τη δασκάλα μου στο νηπιαγωγείο το “Κυνήγι λέξεων”. Εκείνη μας έλεγε μια φωνούλα (ένα γράμμα δηλαδή) και με τους συμμαθητές μου ψάχναμε όσες περισσότερες λέξεις μπορούσαμε. Θυμάμαι μάλιστα να επαναλαμβάνουμε το ίδιο παιχνίδι μόνοι μας στο διάλειμμα!

Και κάπως έτσι μας ήρθε στο μυαλό και το challenge της 4ης ημέρας. Μία ημέρα που συνδυάζει ασκήσεις γλώσσας και καλλιτεχνικών. Απο τη μία κάνουμε ασκήσεις φωνολογικής ενημερότητας, όπου τα παιδιά καλούνται να απομονώσουν ήχους και να συνθέσουν δικές τους λέξεις (στην περίπτωσή μας τα ζωάκια). Από την άλλη έχουμε τη ζωγραφική η οποία πέραν της δημουργικότητας, μας μαθαίνει πως να κρατάμε σωστά την ξυλομπογιά/μαρκαδόρο/μολύβι, εξασκώντας τη λεπτή μας κινητικότητα.

Ποιά ζώα ξεκινάνε από Α;

Επειδή κι εμένα μου πήρε λίγη ώρα να σκεφτώ όσα περισσότερα (αχχ κατάλοιπα απο τα σχολικά μου χρόνια) ζώα μπορώ απο Α . Εδώ σου έχω μερικές ιδέες!

  • Αετός
  • Αλιγάτορας
  • Αντιλόπη
  • Αρουραίος
  • Αρκούδα
  • Αλεπού
  • Ασβός
  • Αγελάδα
  • Άλογο
  • Ακρίδα (αυτό είναι έντομο, αλλά είχα αρκετούς μαθητές που τα αγαπούν οπότε δεν μπορούσα να μην τη συμπεριλάβω)
Και κάτι ακόμα!

Μια ωραία ιδέα θα ήταν, εκτός από το να ζωγραφίσετε τα ζωάκια, να προσπαθήσετε να γράψετε το γράμμα Α. Μπορείτε να πάρετε 5 φύλλα χαρτιού να γράψετε το γράμμα Α στην καθεμία και από κάτω να ζωγραφίσετε ένα ζωάκι. Με αυτό τον τρόπο το παιδί βιωματικά θα συνδέσει τη γραφή του γράμματος Α με τον ήχο του γράμματος!!

Το Α γράφεται το ίδιο στα αγγλικά , το γράμμα λέγεται “έι” και η φωνούλα του είναι “α”. Οπότε αν θέλετε μπορείτε αυτή τη δραστηριότητα να την κάνετε και στις 2 γλώσσες!

Κι αν θέλουμε έτοιμες σελίδες ζωγραφικής;

Αν δεν σας αρέσει να σχεδιάζετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις λεγόμενες coloring pages και να τις εκτυπώσετε. Μια αναζήτηση στο google θα σας βγάλει πολλές επιλογές. Το μόνο που θα πρέπει να προσεξετε είναι να βάλετε το όνομα του ζώου που θέλετε στα Αγγλικά. Παρακάτω σας έχω μερικές προτάσεις (πατήστε κλικ στον κάθε τίτλο):

Αν το παιδί μου είναι μεγαλύτερο…

Αν το παιδί μας πάει στις πρώτες τάξεις του δημοτικού, μπορούμε να αντι να περιοριστούμε σε ένα γράμμα, να χρησιμοποιήσουμε όλη την αλφάβητο. Ή να παίξουμε όνομα, ζώο, πράγμα!

Ίριδα

Γεια! Είμαι η Ίριδα και είμαι εκπαιδευτικός και μαμά! Μου αρέσει να βρίσκω ψυχαγωγικές δραστηριότητες, παιχνίδια και κατασκευές για παιδιά που τα βοηθούν να μαθαίνουν εύκολα και δημιουργικά. Στον ελεύθερο μου χρόνο εκπαιδεύομαι σε θέματα ειδικής αγωγής, γράφω άρθρα, μαγειρεύω και πολλά πολλά άλλα :)

One thought on “Ημέρα 4η: Βρίσκω πέντε ζώα από Α και τα σχεδιάζω!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *