Παιχνίδια Χειμώνα

Ένα ξωτικό στο νηπιαγωγείο! Χριστουγεννιάτικα παιχνίδια: Elf on the shelf στην τάξη!

Ξωτικό στο νηπιαγωγείο! Χριστουγεννιάτικα παιχνίδια στην τάξη!

Τα τελευταία χρόνια οι δράσεις Elf on the shelf ή αλλιώς οι σκανταλο-περιπέτειες του ξωτικού έχουν μπει για τα καλά και στα ελληνικά σπίτια! Παρακάτω θα βρείτε μια λίστα από ιδέες για να φέρετε αυτό το παιχνιδιάρικο έθιμο στο σχολείο. Ας ταξιδέψουμε μαζί στις πιο παιχνιδιάρικες ξωτικο-γιορτές!

ξωτικό στο νηπιαγωγείο Χριστουγεννιάτικα παιχνίδια

Το Ξωτικό πάει νηπιαγωγείο! Ας ξεκινήσουμε!

Η μεγάλη είσοδος

Πηγή φωτογραφίας: reviewed.usatoday.com

Το ξωτικό κάνει τη μεγάλη είσοδο του στο σχολείο, γράφοντας ένα γράμμα στα παιδιά που να εξηγεί πως θα περάσουν τις υπόλοιπες μέρες. Μπορεί να έχει φέρει μαζί του και κάποιο μικρό δωράκι για τα παιδιά (π.χ. ένα γλυκάκι, μια ζωγραφιά, ένα επιτραπέζιο παιχνίδι για να παίξουν στην τάξη).

Αντίστροφη μέτρηση

Το ξωτικό μας κρατάει μερικά στρογγυλά κομμάτια βαμβάκι ή λευκά πομ πομ και μπροστά του έχει τον Αη Βασίλη από το εκτυπώσιμο που θα βρείτε στο τέλος του άρθρου. Κάθε μέρα τα παιδιά «γεμίζουν» τη γενειάδα του Άγιου και μετρούν πόσες μέρες μένουν μέχρι τα Χριστούγεννα!

Ημέρα καλοσύνης

Τα Χριστούγεννα είναι η γιορτή της αγάπης και της καλοσύνης. Δώστε στο ξωτικό να κρατάει μια καρδούλα, ως σύμβολο. Δίπλα του μια σειρά από κάρτες με μικρές αποστολές για τα παιδιά (π.χ. κάνε μια αγκαλιά, μοιράσου ένα παιχνίδι, χάρισε μια ζωγραφιά). Στο τέλος, μοιραζόμαστε με το ξωτικό πως νιώσαμε με τις όμορφες πράξεις καλοσύνης.

Ανταλλαγή γραμμάτων

Στο ξωτικό λείπει η οικογένεια του στο Βόρειο Πόλο! Θέλει να στείλει ένα γράμμα με τη βοήθεια των παιδιών! Ας το βοηθήσουμε! Θα βρείτε σχετικό εκτυπώσιμο στο τέλος του άρθρου.

Χριστουγεννιάτικες ιστορίες

Το ξωτικό κρατάει το αγαπημένο του χριστουγεννιάτικο παραμύθι από τη χώρα των ξωτικών, μήπως να το διαβάσουμε όλοι μαζί;

Ξωτικο-καλλιτεχνήματα

Ξέρατε ότι στα ξωτικά αρέσουν πολύ οι κατασκευές; Ας φτιάξουμε όλοι μαζί μια ομαδική χριστουγεννιάτικη κατασκευή για να διακοσμήσουμε την τάξη μας!

Είστε το άλλο μου μισό!

Βάζουμε το ξωτικό δίπλα από ένα (ή περισσότερα) μισοτελειωμένα παζλ. Χωρίζουμε τα παιδιά σε ομάδες και βοηθούν το ξωτικό να τελειώσει το παζλ του.

Ο μουσικάντης

Τοποθετήστε το ξωτικό σε ένα εμφανές σημείο να «παίζει» ένα μουσικό όργανο. Μήπως να το συνοδεύσουμε με τις φωνές μας; (Τραγουδάμε χριστουγεννιάτικα τραγούδια).

Ξωτικο-επιστήμων!

Βάζουμε το ξωτικό μας να κάθεται σε ένα δισκάκι με υλικά για πειράματα. Μαζί με τα παιδιά κάνουμε ένα πείραμα της αρεσκείας μας. Μπορούμε να βρούμε ιδέες στον παρακάτω σύνδεσμο.
Πειράματα για παιδιά!

Υοga ξωτικών

Μετά από τόσο πακετάρισμα δώρων, τα ξωτικά χρειάζονται να ξεπιαστούν και τι καλύτερο από λίγη yoga? Μπορούμε να τοποθετήσουμε το ξωτικό μας με τέτοιο τρόπο που να δείχνει πως κάνει yoga (π.χ. την στάση δέντρο).
https://www.youtube.com/watch?v=STVENSyqmUA

Μαθηματικές ανησυχίες

Τοποθετούμε το ξωτικό μας στη γωνιά μαθηματικών με μερικές καρτέλες δώρων. Βοηθάμε το ξωτικό να μετρήσει και να αντιστοιχίσει με τον σωστό αριθμό. Κατεβάστε το δωρεάν εκτυπώσιμο στο τέλος του άρθρου!

Ρόφημα σοκολάτας

Για κάθε 300ml ζεστό γάλα, ρίχνουμε 20γρ. κακάο και 1-2 κουταλιές μέλι και ανακατεύουμε. Μοιράζουμε σε μικρά ποτηράκια και βάζουμε σε μια γωνιά της τάξης μαζί φυσικά με το αγαπημένο μας ξωτικό! Το πρωί θα περιμένει τα παιδιά μια γλυκιά έκπληξη!

Κυνήγι χριστουγεννιάτικων στολιδιών!

Φωτογραφίζετε και κρύβετε όσα στολίδια θέλετε. Το ξωτικό κρατάει στο χέρι του ένα χαρτί με τις φωτογραφίες όλων των στολιδιών. Δίπλα του υπάρχει και ένα μήνυμα που λέει «Βρείτε όλα τα κρυμμένα στολίδια! Κάθε φορά που βρίσκετε κάποιο θα το κυκλώνετε με τον μαρκαδόρο σας».

«Στολισμένη» σκυταλοδρομία

Ζωγραφίζουμε σε δύο χαρτόκουτα από ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο (2 μεγάλα τρίγωνα) και τα βάφουμε πράσινα. Εκτυπώνουμε χάρτινα στολίδια (αν θέλουμε πλαστικοποιούμε) και κολλάμε από πίσω λίγη χαρτοταινία ή ταινία διπλής όψης. Το ξωτικό μας είναι σε ένα από τα δύο δέντρα και προσπαθεί να κολλήσει ένα στολίδι. Χωρίζουμε τα παιδιά σε δύο ομάδες και δίνουμε στο καθένα από ένα στολίδι. Με την εκκίνηση του χρόνου το κάθε παιδί τρέχει για να κολλήσει το στολίδι του με τη λογική της σκυταλοδρομίας. Η ταχύτερη ομάδα κερδίζει.

ξωτικό στο νηπιαγωγείο Χριστουγεννιάτικα παιχνίδια

Μάντεψε τι!

Το ξωτικό έχει δεμένα τα μάτια και έχει κρύψει μέσα σε ένα κουτί μικρά παιχνιδάκια. Ζητάει από τα παιδιά με κλειστά/δεμένα μάτια να προσπαθήσουν να μαντέψουν τι έχει κρύψει μέσα στο κουτί. Tip για τους πιο μικρούς μας φίλους: Μπορούμε, πριν το ξωτικό κρύψει τα παιχνιδάκια, να τους τα δείξουμε πρώτα, ώστε να ξέρουν τι αναζητούν.

Αποχαιρετισμός!

Το ξωτικό μας με ένα μήνυμα αποχαιρετά τα παιδιά και τους εύχεται καλές γιορτές!

Ζαβολίτσες

Το ξωτικό μας έτσι παιχνιδιάρικο που είναι μπορεί να κάνει και κάποιες ζαβολιές! Κάποιες μέρες λοιπόν, μπορεί να μην προτείνει κάποια δραστηριότητα αλλά να πρέπει τα παιδιά να βρουν τι σκανταλίτσα σκαρφίστηκε!

1. Να κρυφτεί στη μολυβοθήκη κάποιου παιδιού.

2. Να ανακατέψει υλικά χειροτεχνίας(π.χ. κορδέλες) στην μέση την παρεούλας.

3. Να κρυφτεί στο ψυγείο με τα φαγητά των παιδιών.

4. Να καθίσει ανάποδα στην τσουλήθρα του κήπου.

5. Να μπει στο συρτάρι κάποιου παιδιού.

6. Να φορέσει το μπουφάν κάποιου παιδιού.

7. Να «κάνει μονόζυγο» στην πετονιά που κρεμάνε τα παιδιά τις ζωγραφιές τους.

8. Να αφήσει πατημασιές στο πάτωμα (π.χ. κομμένες και κολλημένες στο πάτωμα)

ξωτικό στο νηπιαγωγείο Χριστουγεννιάτικα παιχνίδια

Ίριδα

Γεια! Είμαι η Ίριδα και είμαι εκπαιδευτικός και μαμά! Μου αρέσει να βρίσκω ψυχαγωγικές δραστηριότητες, παιχνίδια και κατασκευές για παιδιά που τα βοηθούν να μαθαίνουν εύκολα και δημιουργικά. Στον ελεύθερο μου χρόνο εκπαιδεύομαι σε θέματα ειδικής αγωγής, γράφω άρθρα, μαγειρεύω και πολλά πολλά άλλα :)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *