Χρόνος με το παιδί

5 φράσεις που πρέπει να λέμε στο παιδί μας ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ

Τα λόγια κόκαλα δεν έχουν και κόκαλα τσακίζουν, που λέει και το γνωστό ρητό. Φυσικά ισχύει και το αντίθετο! Με γλυκά λόγια μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα ευχάριστο κλίμα και να κάνουμε το παιδί
μας να νιώθει ότι το αγαπούμε, αποκτώντας έτσι αυτοπεποίθηση.

Ποια λόγια όμως καποιες φορές ξεχνάμε, ενώ όμως παίζουν τεράστια σημασία στην ψυχολογία τους;….και μη σου πω και στη μετέπειτα
ενήλικη ζωή τους;

Συγγνώμη, έκανα λάθος!


Ίσως μια από τις φράσεις που αρκετοί γονείς αποφεύγουν, δυσκολεύονται ή δε θέλουν να λένε να παιδιά τους. Είναι απολύτως κατανοητό να κάνουμε λάθος…άλλωστε η εικόνα του ενήλικα-θεού-τέλειου είναι ξεπερασμένη. Ίσα-ίσα αν το παιδί καταλάβει και δει ότι παραδεχόμαστε το λάθος μας και δε φοβόμαστε να το πούμε, θα παραδειγματιστεί κι εκείνο. Την επόμενη φορά που θα κάνει εκείνο λάθος θα το καταλάβει και θα ξέρει πως να φερθεί. Καλύτερο είναι να μάθουμε στο παιδί μας αυτό το σημαντικό
μάθημα, παρά να θέλουμε να δείχνουμε τέλειοι, δε νομίζεις;


Σε ευχαριστώ πολύ!


Το να καταλαβαίνει ένα παιδί ότι εκτιμάμε και παρατηρούμε τι κάνει για εμάς, ίσως είναι το σημαντικότερο όλων. Όταν ένα παιδί μαθαίνει να προσφέρει και βλέπει ότι το παρατηρούμε, το πιθανότερο είναι να το επαναλάβει. Άσε που θα αποκτήσει και περισσότερη αυτοπεποίθηση και θα δεθεί ακόμα περισσότερο μαζί μας!


Είμαι περίφανος/η για την προσπάθεια σου!


Είναι πολύ σημαντικό το παιδί να καταλαβαίνει, ότι το σημαντικό όταν καταπιανόμαστε με κάτι είναι η προσπάθεια και ο ουσιαστικός χρόνος που του αφιερώνουμε. Καλό είναι να αποφεύγουμε τα μονοκόμματα <<μπράβο>> και να τονίζουμε με αυτή τη φράση τη βαρύτητα της προσπάθειας, ασχέτως αν κάτι πήγε τέλεια… ή κάναμε και κανένα λαθάκι στην πορεία. Όλα στο πρόγραμμα είναι!


Πώς ήταν η μέρα σου σήμερα;


Πάνω στην ρουτίνα της καθημερινότητας, πολλές φορές ξεχνάμε να ρωτήσουμε το παιδί πώς ήταν η μέρα του ή ακόμα κι αν ρωτήσουμε να ακούσουμε με προσοχή όσα μας λέει, τον τρόπο που τα λέει και τη διάθεση του. Συμβαίνει σε όλους μας! Ας προσπαθήσουμε λοιπόν καθημερινά να αφιερώνουμε αυτό το χρόνο στο παιδί μας και δυναμώνουμε ακόμα περισσότερο τη σχέση μας!


Είμαι με το μέρος σου/ Είμαστε ομάδα!


Είναι πολύ καλό το παιδί από μικρή ηλικία να καλύψει την ανάγκη του ανήκειν. Και με αυτό εννοώ να νιώθει μέλος μιας ομάδας, καθώς όχι μόνο θα το αναζητήσει και σε άλλα πλαίσια (π.χ. Ομάδα φίλων, σχολική τάξη, κ.λ.π.), αλλά θα ξέρει και το πως θα πρέπει να λειτουργεί μέσα σε αυτή. Θα αυξηθούν οι κοινωνικές του δυνατότητες και η αυτοπεποίθηση του. Άσε που αν νιώθει ότι είμαστε με το μέρος του θα μας εκμνηστηρευτεί πιο εύκολα τα δύσκολα… μυστικά της εφηβείας… Πίστεψε με θα μας φανεί πολύ χρήσιμο μελλοντικά!

Το σημαντικότερ που πρέπει να έχουμε στο νου μας είναι να επιτρέπουμε στο παιδί να ΒΛΕΠΕΙ σε εμάς αυτό που θέλουμε να δούμε εμείς σε αυτό.

Ίριδα

Γεια! Είμαι η Ίριδα και είμαι εκπαιδευτικός και μαμά! Μου αρέσει να βρίσκω ψυχαγωγικές δραστηριότητες, παιχνίδια και κατασκευές για παιδιά που τα βοηθούν να μαθαίνουν εύκολα και δημιουργικά. Στον ελεύθερο μου χρόνο εκπαιδεύομαι σε θέματα ειδικής αγωγής, γράφω άρθρα, μαγειρεύω και πολλά πολλά άλλα :)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *