Δραστηριότητες/Δημιουργική απασχόληση για παιδιάΠαιδίΠειράματα για παιδιάΧρόνος με το παιδί

Εντυπωσιακά πειράματα για παιδιά! ( 1 week challenge)

Σήμερα Πέμπτη και η πιο αγαπημένη μου δραστηριότητα. Τα πειράματα για παιδιά! Θα δούμε μία έκρηξη ηφαιστείου, θα φτιάξουμε αληθινούς κρύσταλλους από ζάχαρη και θα μάθουμε για τα μικρόβια και για τις καταιγίδες! Αν είστε τόσο ενθουσιασμένοι όσο κι εγώ, ας ξεκινήσουμε!

Γιατί να κάνουμε πειράματα με τα παιδιά;

Πρόκειται για μία από τις καλύτερες εμπειρίες μάθησης, καθώς παρατηρούμε, δοκιμάζουμε, υποθέτουμε και βγάζουμε συμπεράσματα! Είναι μια απόλυτα σημαντική μαθησιακή εμπειρία, η οποία πάντα προσφέρει διασκεδαστικές στιγμές στους μικρούς μας φίλους! Όλοι άλλωστε αγαπάμε την καλή χημεία στη ζωή μας!

To 1 week challenge έχει ξεκινήσει για τα καλά! Πάτα κλικ εδώ για να παίξεις μαζί μας κυνήγι θησαυρού με έτοιμους γρίφους (Δωρεάν printable).

Πώς κάνω πειράματα για παιδιά;

 • Ξεκινάω δείχνοντας τα υλικά και τα ρωτάω αν τα γνωρίζουν.
 • Τα ρωτάω τι θεωρούν ότι θα γίνει κατά τη διάρκεια του πειράματος (Αν κάνω αυτό τι λέτε να γίνει;).
 • Δεν ξεχνάω να τα ρωτήσω ότι σε περίπτωση που τροποποιούσα κάτι στο πείραμα (π.χ. τις δοσολογίες ) τι θα άλλαζε και στη συνέχεια το δοκιμάζω.
 • Χρησιμοποιώ κάμερα και καταγραφές για επιβεβαιώσω ή να διαψεύσω τις υποθέσεις μου (Πόσο πιο ψηλά θα πάει η εκρηξη αν…….; Τι θα γίνει αν βάλω μεγαλύτερο “σύννεφο” στο ποτήρι μου;)

Κρύσταλλοι από ζάχαρη

Πειράματα για παιδιά: Κρύσταλλοι ζάχαρης


Ένα πολύ εντυπωσιακό πείραμα με υλικά που τρώγονται! Ποιός άλλωστε θα πει όχι σε λίγη φαγώσιμη επιστήμη; Τι υλικά χρειαζόμαστε γι αυτό το γλυκύτατο πείραμα για παιδιά;

 • 1 κούπα νερό
 • 4 κούπες ζάχαρη κρυσταλλική
 • Βαζάκια
 • Ξυλάκια για σουβλάκι ή για γλειφιτζούρια
 • Χρώματα ζαχαροπλαστικής
 • Μανταλάκια

Πώς φτιάχνω κρύσταλλους από ζάχαρη; (από τα πιο αγαπημένα πειράματα για παιδιά)

Αρχικά καθαρίζουμε πολύ καλά τα βάζα μας. Βράζουμε το νερό μέσα σε ένα κατσαρολάκι και στη συνέχεια προσθέτουμε μία- μία τις κούπες ζάχαρης. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει καλά όλη η ζάχαρη. Αφήνουμε στην άκρη για 15-20 λεπτά να κρυώσει το μείγμα.

Όσο περιμένουμε ετοιμάζουμε τα καλαμάκια, τα βρέχουμε και τα βουτάμε στη ζάχαρη, ώστε να καλλυφθούν. Περιμένουμε να στεγνώσουν εντελώς πριν συνεχίσουμε! Πολύ σημαντικό αυτό το βήμα, καθώς μόνο έτσι θα σχηματιστούν οι κρύσταλλοι!

Αφού κρυώσει καλά το ζαχαρόνερο, ρίχνουμε χρώματα ζαχαροπλαστικής της αρεσκείας μας. Εκτός αν προτιμάμε διάφανους κρυστάλλους, που είναι εξίσου εντυπωσιακοί!

Τώρα τοποθετούμε με προσοχή το ζαχαρόνερο στο βάζο ή στα βαζάκια μας και βάζουμε μέσα στο ξυλάκι. ΠΡΟΣΟΧΗ, ΠΡΟΣΟΧΗ το ξυλάκι δεν πρέπει να ακουμπάει σε κανένα σημείο του βάζου! Για να το σταθεροποιήσουμε πιάνουμε το καθένα με οριζόντια μανταλάκια που θα ακουμπούν στο χείλος του βάζου. Το ξυλάκι καλό είναι να απέχει 3-4 δάχτυλα από τον πάτο του βάζου.

Κάνουμε μια μικρή τρύπα σε μια χαρτοπετσέτα και την περνάμε στο ξυλάκι για να “καπακώσουμε” το μείγμα μας. Βάζουμε τα βάζα σε δροσερό, σκιερό μέρος!

Τώρα ήρθε η ώρα της παρατήρησης! Κάθε μέρα οι κρύσταλλοι μας θα μεγαλώνουν και θα μεγαλώνουν! Μόλις φτάσουν στο μέγεθος που τους θέλουμε τους αφαιρούμε από το ζαχαρόνερο. Το μέγιστο μέγεθος που μπορούν να φτάσουν συνήθως το βλέπουμε σε 2 εβδομάδες!

Πάμε να δούμε λίγο πως δουλεύει!

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα υπερκορεσμένο μείγμα. Δηλαδή ένα μείγμα όπου η ζάχαρη δεν μπορεί να διαλυθεί πλήρως στο νερό. Επειδή τα μόρια της ζάχαρης είναι πολύ κοντά μεταξύ τους, κολλάνε το ένα πάνω στο άλλο δημιουργώντας κρυστάλλους. Όσο περισσότερα μόρια κολλάνε μεταξύ τους, τόσο περισσότερα προσελκύουν πάνω τους.

Μήπως είναι ώρα για λίγη γυμναστική; Ας κάνουμε γιόγκα για παιδιά μέσα από παραμύθια. Πάτα κλικ εδώ!

Ηφαίστειο (πείραμα για παιδιά)

Το αγαπημένο μας πείραμα ανάμειξης μαγειρικής σόδας και ξυδιού που προκαλεί μια εντυπωσιακή έκρηξη! Μοιάζει πολύμάλιστα με μία πραγματική έκρηξη ηφαιστείου! Είναι ένα πείραμα απόλυτα ασφαλές και μη τοξικό που μπορεί να στηθεί σε μόλις 30 λεπτά!

Ήξερες ότι:
Σε αυτό το πείραμα παράγεται διοξείδιο του άνθρακα, που υπάρχει όντως στις εκρήξεις ηφαιστείων!

Το πείραμα μας αποτελείται απο δύο μέρη προετοιμασίας το βασικό και το προεραιτικό!

Απαραίτητα υλικά:
 • Ζεστό νερό
 • Πλαστικό μπουκαλάκι (κατα προτίμηση) ή ποτήρι
 • Απορυπαντικό πιάτων
 • Ξύδι
 • Χρώματα ζαχαροπλαστικής
 • βαθύ ταψί
 • 2-4 κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα

Προαιρετικά υλικά:

 • Αλεύρι
 • Αλάτι
 • Νερό
 • Χρώματα ζαχαροπλαστικής

Μέσα στο μπουκάλι ρίχνουμε νερό σχεδόν μέχρι πάνω, χρώματα ζαχαροπλαστικής, σόδα και 10 σταγόνες απορρυπαντικό χεριών. Ανακατεύουμε με ένα καλαμάκι και το αφήνουμε στην άκρη.

Θα κάνω μια παρένθεση εδώ για τα προαιρετικά υλικά! Αυτά είναι άλλωστε που κάνουν το πείραμα πιο εντυπωσιακό! Πρόκειται στην πραγματικότητα για υλικά της γνωστής βασικής συνταγής πλαστελίνης που κάναμε στο 1 week challenge της περασμένης εβδομάδας (θα φτιάξετε 2-3 δόσεις). Με τη διαφορά ότι εδώ ουσιαστικά φτιάχνουμε τη ζύμη για να περιβάλλει το μπουκάλι και να είναι ουσιαστικά το ηφαίστειό μας, όπως αυτά της φωτογραφίας! Το βήμα αυτό είναι φυσικά προεραιτικό, καθώς προσφέρει απλώς κάτι παραπάνω στο θέαμα της εκρηξης και κρατάει τα παιδιά απασχολημένα περισσότερη ώρα! Τώρα που το ξανασκέφτομαι δεν το λες και τόσο προαιρετικό…

Μετά το πείραμα κρατήστε την ζύμη και χρησιμοποιήστε την σαν πλαστελίνη. Μπορείτε ακόμα να πλάσετε αγαλματάκια ή διακοσμητικά και να τα ψήσετε στον φούρνο.

Αφού λοιπόν φτιάξουμε τη ζύμη μας και τη βάψουμε με τα χρώματα ζαχαροπλαστικής. Βάζουμε το μπουκάλι στο κέντρο του ταψιού και το περιβάλλουμε τη ζύμη, δίνοντάς της σχήμα ηφαιστείου! Προσέχουμε να μην καπακώσουμε με ζύμη το στόμιο, καθώς απο εκεί θα γίνει η έκρηξη!

Ήρθε η ώρα της έκρηξης! Παίρνουμε το ξύδι και το ρίχνουμε σιγά-σιγά μέσα στο μπουκάλι και σε 3-2-1…μπουμ! Καλή διασκέδαση!

Πάμε να δούμε λίγο πως δουλεύει!

Η μαγειρική σόδα ανήκει στην κατηγορία των βάσεων και το ξύδι στην κατηγορία των οξέων. Αυτά τα δύο όταν έρθουν σε επαφή προκαλούν χημική αντίδραση, παράγοντας διοξείδιο του άνθρακα. Αν θέλετε να πάτε το πείραμα ένα βήμα παρακάτω δοκιμάστε αντί για ξύδι λεμόνι ή κέτσαπ και αντί για σόδα απορρυπαντικό ρούχων ή αμμωνία. Δείτε και καταγράψτε τα διαφορετικά αποτελέσματα.

Γάλα και μικρόβια

Απλό και αγαπημένο πείραμα!

Θα χρειαστούμε γάλα, ρίγανη ή σπόρους chia και σαπούνι πιάτων. Πρόκειται για μια παραλλαγή του πειράματος με το γάλα και τα χρώματα ζαχαροπλαστικής.

Σε ένα μπολάκι ρίχνεις γάλα και πασπαλίζεις μπόλικη ρίγανη (μικρόβια). Στη συνέχεια, λες στο παιδί να βουτήξει το χέρι του μέσα και να παρατηρήσει τι κάνουν τα “μικρόβια”. Τα μικρόβια θα κολλήσουν στο χέρι του!

Μετά του λες να βουτήξει ένα άλλο δαχτυλάκι μέσα στο σαπούνι πιάτων και να βουτήξει το χέρι του στα μικρόβια. Τότε θα δει τα μικρόβια να “τρέχουν” μακριά!

Τι μας εξηγεί αυτό το πείραμα: Ότι ένας από τους καλύτερους τρόπους να μείνεις μακριά απο τα μικρόβια, είναι να χρησιμοποιείς σαπούνι!

Πάμε να δούμε λίγο πως δουλεύει!

Το απορρυπαντικό πιάτων είναι σχεδιασμένο να διασπά τα λίπη. Αυτό κάνει λοιπόν! Διασπά τα λίπη του γάλακτος, δημιουργώντας “αόρατους” κυμματισμούς.

Αν σου άρεσε το πείραμα αυτό δες και άλλα δύο σχετικά με πειράματα για παιδιά πατώντας κλικ εδώ!

Καταιγίδα στο ποτήρι

πειράματα παιδιά καταιγίδα κύκλος νερού

Άλλο ένα αρκετά απλό πείραμα που μας μαθαίνει πως δημιουργείται η βροχή! Θα χρειαστούμε ένα μεγάλο διάφανο ποτήρι (γυάλινο ή πλαστικό), νερό, αφρό ξυρίσματος και χρώματα ζαχαροπλαστικής. Προαιρετικά χρησιμοποιούμε και συρματάκια για να δείξουμε τις αστραπές (για το θέαμα). Πίσω πάλι στο πείραμα!

Γεμίζουμε το 1/2 του ποτηριού με νερό και απο πάνω βάζουμε μια γενναία δόση αφρού ξυρίσματος (το σύννεφο) μέχρι το ποτήρι να είναι γεμάτο στα 3/4 του περίπου. Με ενα κουτάλι κάνουμε φλατ την επιφάνεια του σύννεφου. Αναμεγνύουμε μισό ποτήρι νερό και 10-12 σταγόνες μπλε χρώματος ζαχαροπλαστικής(βροχή-υδρατμοί). Με ένα κουτάλι ρίχνουμε κουταλίτσα κουταλίτσα το μείγμα μας στο σύννεφο. Όταν το σύννεφο μας βαρύνει πολύ ξεκινάει να βρέχει!

Πάμε να δούμε λίγο πως δουλεύει!

Τα σύννεφα μπορούν να συγκρατήσουν πάρα πολλά κιλά νερό. Όμως δεν μπορούν ατο κάνουν για πάντα! Όταν βαρύνουν απο το πολύ νεράκι ρίχνουν το περιεχόμενο τους στο έδαφος σε μορφή βροχής, χιονιού, χαλαζιού, κ.λ.π.!

Πάρε εντελώς ΔΩΡΕΑΝ τις βοηθητικές εικονοκάρτες και για τα 4 πειράματα!

Συμπλήρωσε τη φόρμα και πάρε εντελώς ΔΩΡΕΑΝ printable (φωτοτυπίσιμο υλικό) με βοηθητικές κάρτες για την εκτέλεση των πειραμάτων! Ένα printable ειδικό και για παιδάκια που δεν ξέρουν διάβασμα!

Πειράματα για παιδιά (εικονοκαρτες πειραματων)

(Αφού συμπληρώσεις όλα τα πεδία, μπες στο email σου για να επιβεβαιώσεις την δωρεάν εγγραφή σου!) Μην ξεχάσεις να ξανατσεκάρεις το email σου, γιατί εκεί θα σου στείλουμε το ΔΩΡΕΑΝ printable!

Πάτα κλικ ΕΔΩ για να κατευθυνθείς στη φόρμα!

Ίριδα

Γεια! Είμαι η Ίριδα και είμαι εκπαιδευτικός και μαμά! Μου αρέσει να βρίσκω ψυχαγωγικές δραστηριότητες, παιχνίδια και κατασκευές για παιδιά που τα βοηθούν να μαθαίνουν εύκολα και δημιουργικά. Στον ελεύθερο μου χρόνο εκπαιδεύομαι σε θέματα ειδικής αγωγής, γράφω άρθρα, μαγειρεύω και πολλά πολλά άλλα :)

3 σκέψεις σχετικά με το “Εντυπωσιακά πειράματα για παιδιά! ( 1 week challenge)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *