Κάνουμε εξάσκηση στη Γλώσσα Α΄Δημοτικού με παιχνίδια!
Θέλουμε να κάνουμε εξάσκηση Γλώσσα Α΄Δημοτικού; Παίξτε 4 διασκεδαστικά παιχνίδια εμπέδωσης!
Τα σχολεία σε λίγες μέρες ξεκινάνε και μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να κάνουν μια διασκεδαστική επανάληψη! Αν διαβάζετε αυτό το άρθρο το καλοκαίρι, πιστέψτε με θα σας σώσει. Και θα περάσετε ευχάριστα τη μέρα σας, αλλά και θα μάθετε κάτι.
Πώς κάνω εξάσκησηστη Γλώσσα Α΄Δημοτικού;
Για να αποφασίσουμε τι μπορεί να περιλαμβάνει μια επανάληψη θα πρέπει να σκεφτούμε τι μαθαίνουν τα παιδιά στην Α’ Δημοτικού. Τα παιδιά στο μάθημα της Γλώσσας μαθαίνουν να γράφουν γράμματα και λέξεις, να διαβάζουν, να αρθρώνουν, κ.ά. Μια καλή ιδέα λοιπόν είναι να εξασκηθούμε στα γράμματα (ήχο π.χ. αααα και ονομασία π.χ. άλφα), αλλά και στην ορθογραφία/ ανάγνωση λέξεων. Πάμε να δούμε λοιπόν 4 εκπαιδευτικά παιχνίδια ορθογραφίας.
Μυγοσκοτώστρα!
Ζεσταίνει ο καιρός και σε όλα τα σπίτιa κυκλοφορούν μυγοσκοτώστρες! Απολυμαίνουμε καλά μία και ξεκινάμε το παιχνίδι. Σε χαρτόνι γράφουμε γράμματα (κεφαλαία/μικρά) ή λέξεις και τα κόβουμε σε καρτέλες. Τα απλώνουμε στο τραπέζι και ζητάμε από το παιδί να χτυπήσει γρήγορα τη λέξη/γράμμα που διαβάζουμε. Πιστέψτε με θα το διασκεδάσουν πολύ!
Σημείωση: Έχω δοκιμάσει το ίδιο παιχνίδι σε παιδιά Β’ και Γ’ Δημοτικού για να μάθουν προπαίδεια και το κατευχαριστήθηκαν.
Πληκτρολογήστε
Όλα τα παιδιά σχεδόν αγαπούν την τεχνολογία. Αν λοιπόν το παιδί μας έχει ιδιαίτερη συμπάθεια στον υπολογιστή, μπορούμε να το “εκμεταλλευτούμε”. Μπαίνουμε σε ένα έγγραφο κειμένου και του λέμε να πληκτρολογήσει τις λέξεις που θέλουμε. Η ορθογραφία γίνεται παιχνίδι.
Διαβάστε εδώ για τη μαθήτρια που βάφτισε το πρώτο ρομποτικό ελικόπτερο της ΝΑΣΑ!
Scrabble ή κυβόλεξο
Δώστε γράμματα στο παιδί και πείτε του να φτιάξει όσες περισσότερες λέξεις μπορεί με σωστή ορθογραφία. Φυσικά εδώ χρησιμοποιούμε και χρονόμετρο. Πόσες λέξεις άραγε μπορούμε να βρούμε σε 1 λεπτό; Σε αυτό το παιχνίδι μπορείτε να αυξήσετε όσο θέλετε τη δυσκολία, ανάλογα με τα γράμματα που δίνετε. Παραλλαγή του παχνιδιού είναι να γράφετε λέξεις σε ένα χαρτί και το παιδί να πρέπει να συμπληρώσει τη σωστή κατάληξη με τουβλάκια scrabble.
Παίξτε κρεμάλα ή Όνομα/ Ζώο / Πράγμα
Η κρεμάλα είναι ένα από τα παλαιότερα παιχνίδια τάξης που όλα τα παιδιά έχουν παίξει! Το ιδιο ισχύει και για το Όνομα / Ζώο / Πράγμα. Και τα δύο βοηθούν στην ορθογραφία, αλλά και στην ανάπτυξη του λεξιλογίου. Εγώ συνήθως στο Όνομα / Ζώο / Πράγμα δίνω και 2 έξτρα πόντους σε κάθε λέξη που είναι ορθογραφημένη. Με αυτό τον τρόπο εστιάζουμε και στην ορθογραφία των λέξεων!
Αυτά είναι τα 4 παιχνίδια που βοηθούν στην εξάσκηση Γλώσσας Α’ Δημοτικού. Θα χαρώ πολύ να το δοκιμάσετε και να μου πείτε ποιές λέξεις μάθατε, διαβάσατε ή γράψατε. Καλή διασκέδαση!
Και μετά την εξάσκηση στη Γλώσσα Α΄Δημοτικού επιβραβεύστε το παιδί σας για την επανάληψή του, φτιάχνοντας μία κατασκευή ή με ένα δροσιστικό smoothie!
Πατήστε κλικ εδώ και δείτε πως να κατασκευάσετε τη δική σας κούκλα για κουκλοθέατρο από μία κάλτσα!
Πατήστε κλικ εδώ για 3 εύκολες συνταγές για smoothies!
Pingback: 5 εκπαιδευτικά παιχνίδια με αυτοκόλλητα! - Polka Dots
Pingback: Μαθαίνουμε τους αριθμούς 1-10: Μετρώντας ελιές - Polka Dots