Βίντεο για παιδιάΠαιδί

Φτιάχνουμε ένα διαφορετικό μαρτάκι!

Μάρτης είναι νάζια κάνει….και τι πιο ωραίο να τον καλωσορίσουμε με ένα μαρτάκι ή μαρτινάκι χειροποίητο και…ξύλινο! Η διαδικασία είναι πανεύκολη και το μόνο που χρειαζόμαστε είναι μερικά γλωσσοπίεστρα και μπόλικη φαντασία.

Τι είναι τα γλωσσοπίεστρα;

Τα γλωσσοπίεστρα, για όσους δεν γνωρίζουν, είναι τα ξυλάκια χειροτεχνίας ή αλλιώς αυτά τα ξυλάκια που χρησιμοποιεί ο γιατρός για να μας εξετάσει τον λαιμό. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα περάσεις από τον παθολόγο σου ή τον παιδίατρο, ζήτησέ του μερικά. Μπορείς φυσικά να τα αγοράσεις κιόλας από οποιοδήποτε μαγαζί έχει είδη χειροτεχνίας ή ακόμα κι από φαρμακείο.

Ήξερες ότι το έθιμο του μάρτη θεωρείται πως προέρχεται από την αρχαία Ελλάδα και τα Ελευσίνια Μυστήρια; Όσοι συμμετείχαν σε αυτά έδεναν μια κλωστή, που ονομαζόταν Κρόκη, στο δεξί χέρι και το αριστερό πόδι.

Πως να διακοσμήσω το χειροποίητο βραχιόλι μου;

Τώρα σχετικά με τη διακόσμηση, στη φωτογραφία που βλέπεις χρησιμοποίησα τέμπερες και μαρκαδόρους, αλλά μπορείς να χρησιμοποιήσεις ό,τι θέλεις εσύ. Μπορείς για παράδειγμα να κολλήσεις, αυτοκόλλητα διαμαντάκια ή αυτοκόλλητη διακοσμητική ταινία (washi tape) που μπορείς να βρεις σε βιβλιοπωλεία, καταστήματα χειροτεχνίας ή ακόμα και μεγάλα παιχνιδάδικα! Μπορείς να χρησιμοποιήσεις κηρομπογιές, χρυσόσκονη, πομ-πομ και γενικώς ότι υλικό σου βρίσκεται στο σπίτι.

Το πιο ωραίο στη συγκεκριμένη κατασκευή για μένα είναι ότι τα παιδιά ξετρελλαίνονται, όταν το φτιάχνουν. Επίσης, είναι σχεδόν αδύνατο να αποτύχει. Άλλωστε, το κάθε μαρτάκι παίρνει “τον χαρακτήρα” του δημιουργού του. Κάτι που κατα τη γνώμη μου, είναι εξαιρετικά σημαντικό, καθώς οξύνει τη φαντασία και τη δημιουργικότητα του κάθε παιδιού.

Τι προεοιμασία χρειάζεται;

Το μόνο που πρέπει να προσέξεις είναι ότι το ξυλάκι για να πάρει αυτή την καμπυλώδη φόρμα, χρειάζεται συνήθως ένα 24ωρο (ανάλογα και με την υγρασία της περιοχής). Εγώ ας πούμε όταν θέλω να φτιάξω ξύλινα μαρτάκια στην τάξη μου, δείχνω στα παιδιά τη διαδικασία που σου περιγράφω στο βίντεο παρακάτω με δυο-τρια ξυλάκια και φέρνω και πολλά έτοιμα, που έχω προετοιμάσει απο την προηγούμενη μέρα, ώστε να μη χάνω χρόνο. Αν βέβαια εσύ έχεις περιθώριο χρόνου ή το κάνεις στο σπίτι σου, φυσικά ακολουθείς κανονικά τη διαδικασία.

Να σου πω επίσης πως αυτόν τον τρόπο κατασκευής χειροποίητων κοσμημάτων μπορείς να τον χρησιμοποιήσεις για να κατασκευάσεις όχι μόνο μαρτάκια αλλά και ότι βραχιόλι θέλεις, όπως θα δεις στο βίντεο που ακολουθεί. Πάτα κλικ εδώ για να δεις το βίντεο!

Ίριδα

Γεια! Είμαι η Ίριδα και είμαι εκπαιδευτικός και μαμά! Μου αρέσει να βρίσκω ψυχαγωγικές δραστηριότητες, παιχνίδια και κατασκευές για παιδιά που τα βοηθούν να μαθαίνουν εύκολα και δημιουργικά. Στον ελεύθερο μου χρόνο εκπαιδεύομαι σε θέματα ειδικής αγωγής, γράφω άρθρα, μαγειρεύω και πολλά πολλά άλλα :)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *