Δραστηριότητες/Δημιουργική απασχόληση για παιδιά

Ημερολόγιο ευγνωμοσύνης – δραστηριότητα για Πολυτεχνείο

Σήμερα θα μάθουμε τι είναι και πως χρησιμοποιούμε ένα ημερολόγιο ευγνωμοσύνης με έναυσμα την ημέρα του Πολυτεχνείου.

Στις 17 Νοέμβρη γιορτάζεται πανελληνίως η επέτειος των γεγονότων του Πολυτεχνείου. Κι ενώ είναι μια εξαιρετική πηγή συζήτησης για μεγαλύτερα παιδιά και ενήλικες, συνήθως “μελετάται” ακόμα και στον παιδικό σταθμό. Πολλοί εκπαιδευτικοί λοιπόν συνηθίζουν να συνδυάζουν αυτή την ημέρα με την ανάγνωση παραμυθιών όπως η “Ντενεκεδούπολη” ή ” Η κυρά Δημοκρατία”. Κάνουν εκλογές και μιλούν για την έννοια της ελευθερίας λόγου. Φέτος όμως αποφάσισα να κάνουμε κάτι διαφορετικό, να εντάξουμε τη συναισθηματική αγωγή με έναυσμα το Πολυτεχνείο.

Τι είναι το ημερολόγιο ευγνωμοσύνης;

Αν και στην Ελλάδα δεν είναι τόσο διαδεδομένο, είναι εξαιρετικά αγαπημένο σε όλο τον κόσμο. Πρόκειται στην ουσία για ένα τετράδιο όπου σημειώνουμε 1- 3 λόγους που μας έκαναν να νιώσουμε ευγνωμοσύνη μέσα στο τελευταίο 24ωρο. Θα μπορούσε να είναι ένα καλομαγειρεμένο γεύμα από τον αγαπημένο μας, μια ηλιόλουστη μέρα ή ακόμα και μια γλυκιά αγκαλιά από ένα φίλο μας. Στο τέλος κάθε μήνα, μπορούμε να ρίχνουμε μια ματιά στο ημερολόγιό μας και να θυμηθούμε όλες τις όμορφες στιγμές που περάσαμε.

Που βοηθάει το ημερολόγιο ευγνωμοσύνης;

Έρευνες έχουν δείξει την τεράστια ψυχολογική αξία τέτοιων ημερολογίων. Σύμφωνα με τις μελέτες, βοηθούν στο να είμαστε πιο χαρούμενοι, καθώς μαθαίνουμε να βλέπουμε τα θετικά της ημέρας μας. Εξυπηρετούν στη μείωση του άγχους, στον καλύτερο και ποιοτικότερο ύπνο και στη βελτίωση των διαπροσωπικών σχέσεων. Μας κάνει σταδιακά να υιοθετήσουμε την νοοτροπία του “μισογεμάτου” ποτηριού. Εκτιμάμε τα απλά καθημερινά πράγματα και νιώθουμε πιο γεμάτοι. Θεωρείται πως μια τέτοια ανάπτυξη “δεξιότητας” είναι ευεργετική ακόμα και για τα πολύ μικρά παιδάκια.

Πως συνδυάζουμε το ημερολόγιο με τα γεγονότα του Πολυτεχνείου;

Η ουσία του Πολυτεχνείου είναι να καταλάβουν τα παιδιά την έλλειψη της ελευθερίας του ανθρώπου. Ξεκινώντας από αυτό λοιπόν, λέμε στα παιδιά πόσο ευγνώμονες είμαστε για όσα έχουμε και θεωρούμε δεδομένα. Για παράδειγμα, ένα ζεστό σπίτι για να μένουμε, μια οικογένεια να μας φροντίζει, κ.λπ. Ως επέκταση αυτής της συζήτησης ξεκινάμε με τα παιδιά την δημουργία ενός τετραδίου, όπου σημειώνουμε πράγματα που μας έκαναν να νιώσουμε ευγνωμοσύνη.

Ημερολόγιο ευγνωμοσύνης

Το να φτιάξουμε ενα τετραδιάκι είναι νομίζω από τις πιο συνηθισμένες δραστηριότητες. Ξεκινάμε ζωγραφίζοντας το εξώφυλλο, βάζουμε σελίδες λευκές μέσα, τρυπάμε με διακορευτή και ενώνουμε με μία κορδέλα.

Για τα μικρά παιδάκια: Για τις μικρές ηλικίες συστήνω να δίνουμε στα παιδιά τη δυνατότητα να ζωγραφίσουν 1-2 λόγους που νιώθουν ευγνωμοσύνη τη σημερινή ημέρα. Στη συνέχεια, αν θέλουν μπορούν με τη βοήθεια μας να τους γράψουν σε ένα κενό σημείο του χαρτιού τους.

Για τα μεγαλύτερα παιδιά: Μπορούν να γράψουν τους λόγους (ευκαιρία και για λίγη ορθογραφία) και στη συνέχεια να ζωγραφίσουν στο πίσω μέρος του χαρτιού τους, εφόσον θέλουν.

Σας αρέσουν οι δραστηριότητες συναισθηματικής αγωγής; Δείτε εδώ πως να κάνουμε καλές πράξεις με το μόμπιλε της καλοσύνης !

Κι αν θέλουμε κάτι πιο “οργανωμένο”; Στο τέλος του άρθρου σας έχω ετοιμάσει δύο ΔΩΡΕΑΝ εκτυπώσιμα, ένα για τα μικρά παιδάκια και ένα για τα μεγαλύτερα. Οι σελίδες είναι ενδεικτικές και εκτυπώνετε όσες εσείς θέλετε, κάθε φορά που σας τελειώνουν. Περιλαμβάνεται φυσικά εξώφυλλο και οπισθόφυλλο.

Ίριδα

Γεια! Είμαι η Ίριδα και είμαι εκπαιδευτικός και μαμά! Μου αρέσει να βρίσκω ψυχαγωγικές δραστηριότητες, παιχνίδια και κατασκευές για παιδιά που τα βοηθούν να μαθαίνουν εύκολα και δημιουργικά. Στον ελεύθερο μου χρόνο εκπαιδεύομαι σε θέματα ειδικής αγωγής, γράφω άρθρα, μαγειρεύω και πολλά πολλά άλλα :)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *