Βίντεο για παιδιάΝέαΠαιδί

Η Φαίη Κοκκινοπούλου μας αφηγείται παραμύθι από Νιγηρία!

Μια εξαιρετική δουλειά της Φαίης Κοκκινοπούλου και του Μάνου Κουνουγάκη κι ένα παραμύθι απο τη μακρινή Νιγηρία!

“Μια φορά και έναν καιρό…”: μία φράση τόσο γνωστή και οικεία. Μας πάει πίσω στα παιδικά μας χρόνια και στη γλυκιά αναμονή μιας ιστορίας γεμάτη από φαντασία. Ποιος δεν έχει άραγε, ως παιδί, υποψιαστεί ότι αυτή η φράση οδηγεί σε μία απολαυστική αφήγηση παραμυθιού; Τα παιδιά λατρεύουν τα παραμύθια. Αλλά πιο πολύ αγαπούν την αφήγησή τους! Τι χρειάζεται όλο αυτό; Μόνο λίγη μαγεία, λίγη περιπέτεια, λίγο ρομαντισμό και είμαστε έτοιμοι να μπούμε στον κόσμο του παραμυθιού!

Σήμερα, με μεγάλη μου χαρά, θα γνωρίσουμε και θα μιλήσουμε για το νιγηριανό παραμύθι “Οι ιπποπόταμοι”. Η αφήγηση γίνεται από την αγαπημένη φωνή της Φαίης Κοκκινοπούλου και η μετάφραση είναι του, επίσης αγαπημένου μου φίλου Μάνου Κουνουγάκη. Τη μουσική, τους στίχους και τη φωνή των τραγουδιών επιμελήθηκε η Δ. Κοκκινοπούλου.

Λίγα λόγια για το παραμύθι από τη Νιγηρία “Οι ιπποπόταμοι”

Μας έρχεται από τη Νιγηρία και ολόκληρος ο τίτλος του είναι “Γιατί οι ιπποπόταμοι κολυμπούν στο νερό”. Μας εξηγεί με πολύ απλό και όμορφο τρόπο αυτό που λέει και ο ίδιος ο τίτλος του παραμυθιού. Πιο συγκεκριμένα, μαθαίνουμε ότι τα “ασυγκράτητα” αυτά ζώα της Αφρικής ζουν στο νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας και βγαίνουν από το νερό μόνο τη νύχτα για να φάνε. Εσείς το ξέρατε; Και όλο αυτό γίνεται μέσα από την ιστορία του Ισαντίμ, ενός από τους σπουδαιότερους βασιλιάδες στην ξηρά. Κανείς δεν γνώριζε όμως το πραγματικό του όνομα εκτός από τις επτά γυναίκες του.

Κατά τη διάρκεια ενός γεύματος, ζήτησε από τους καλεσμένους να μαντέψουν το όνομα του, αλλιώς να αποχωρήσουν νηστικοί από το γεύμα. Όμως, η θαρραλέα χελωνίτσα έκανε μία έξυπνη κίνηση, η οποία ανάγκασε τον βασιλιά-ιπποπόταμο να τηρήσει μια δύσκολη υπόσχεσή σε περίπτωση που κάποιος έβρισκε το όνομά του. Και αυτή δεν ήταν άλλη από το να φύγει από την ξηρά και να πάει να μείνει για πάντα στο νερό. Αλλά…δεν θα σας αποκαλύψω άλλα! Θα σας αφήσω να τα απολαύσετε μόνοι σας μέσα από την αφήγηση της Φαίης και τη μαγευτική μουσική που τη συνοδεύει που απλά σε συνεπαίρνουν και σε ταξιδεύουν σε μέρη μακρινά και εξωτικά! Ναι σωστά, κάπου κοντά στη Νιγηρία νομίζω…

Η Φαίη Κοκκινοπούλου μας αφηγείται ένα παραμύθι από τη Νιγηρία

Είμαι σίγουρη ότι το απολαύσατε όσο κι εγώ! Εάν θέλετε να ακούσετε την αφήγηση κι άλλων παραμυθιών από τη Φαίη Κοκκινοπούλου, μπορείτε να επισκεφτείτε το νησί των παραμυθιών με τις ζωντανές αφηγήσεις, όπως το αποκαλεί η ίδια, στο faykland.weebly.com

Στο νησί του βιβλίου, της μουσικής, της φαντασίας και της χαράς δεν θα βρείτε μόνα υπέροχα παραμύθια, αλλά και απολαυστικά παιδικά τραγούδια. Επίσης, αν μπείτε στην κατηγορία ”Αυτό το ήξερες;”, θα βρείτε πληροφορίες για διάφορα θέματα. Πραγματικά, δεν είχα αναρωτηθεί ποτέ πως επιπλέουν τα νούφαρα!

Η μετάφραση του νιγηριανού παραμυθιού

Στη συνέχεια, θα μπορέσετε να βρείτε το κείμενο του παραμυθιού μεταφρασμένο στα ελληνικά για να το διαβάσετε εσείς με τον δικό σας τρόπο στα παιδιά σας. Όπως είπα και στην αρχή, η μετάφραση έχει γίνει από τον Μάνο Κουνουγάκη. Θα σας πάω λίγο πίσω, στο 2003, όταν στα αμφιθέατρα της Φιλοσοφικής και συγκεκριμένα στα μαθήματα της Αγγλικής Φιλολογίας γνώρισα τον Μάνο. Μια πολύ ήρεμη φυσιογνωμία που μέσα της έκρυβε ένα ηφαίστειο έμπνευσης και δημιουργίας. Από τότε μου είχε κάνει εντύπωση η σχέση του με την λογοτεχνία.

Μαθαίνοντας νέα του στο πέρασμα του χρόνου, εντυπωσιάστηκα με όσα είχε καταφέρει. Και πιο πολύ που αποτύπωσε την αγάπη του στο χαρτί και μας προσφέρει το έργο του απλόχερα. Κείμενα και μεταφράσεις του έχουν συμπεριληφθεί σε ανθολογίες και περιοδικά στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει διακριθεί με θεατρικά μονόπρακτα, ποιήματα, διηγήματα και σενάρια και έχει γράψει δικά του θεατρικά έργα. Μπορείτε να διαβάσετε έργα του και να μάθετε περισσότερα για τον ίδιο στο kounougakis.gr

Γιατί οι Ιπποπόταμοι Ζουν στο Νερό.

Ένα παραμύθι από τη Νιγηρία (σε αφήγηση Φαίης Κοκκινοπούλου).

Μετάφραση: Μάνος Κουνουγάκης

Μια φορά κι έναν καιρό, σε ένα μακρινό τόπο, ζούσε ένας μεγάλος ιπποπόταμος που τον έλεγαν Ισαντίμ. Ήταν ένας από τους σπουδαιότερους βασιλιάδες στη ξηρά· για την ακρίβεια ο δεύτερος πιο σπουδαίος μετά από τον ελέφαντα. Ο ιπποπόταμος είχε εφτά, παχουλές γυναίκες τις οποίες αγαπούσε πολύ. Και για να τις τιμήσει οργάνωνε που και που ένα πλουσιοπάροχο γεύμα για τους υπηκόους του. Ήταν όμως πολύ παράξενο το γεγονός πως αν και όλοι ήξεραν τον ιπποπόταμο, κανείς, εκτός από τις εφτά γυναίκες του, δεν γνώριζε το όνομά του.

Ένα βράδυ, σε ένα από τα γεύματα, μόλις οι καλεσμένοι κάθισαν, ο ιπποπόταμος είπε: «Έχετε έρθει για να φάτε στο τραπέζι μου αλλά κανείς σας δεν γνωρίζει το όνομά μου. Αν δεν το πείτε, θα πρέπει να φύγετε αμέσως, χωρίς να βάλετε μπουκιά στο στόμα σας.»

Είδατε τη συνέντευξή μας με τον συγγραφέα παραμυθιών Βάιο Ντάφο; Πατήστε κλικ εδώ για να τη διαβάσετε!

Οι καλεσμένοι δεν γνώριζαν το όνομά του και έτσι δυστυχώς έπρεπε να φύγουν και να αφήσουν όλο εκείνο το νόστιμο φαγητό. Εκείνη τη στιγμή η χελώνα σηκώθηκε με θάρρος και ρώτησε τον βασιλιά ιπποπόταμο: « Τι θα κάνεις αν μάθω το όνομά σου και το πω σε όλους στο επόμενο γεύμα;» Εκείνος γέλασε με την καρδιά του και απάντησε: «Καλή μου χελώνα, εγώ και η οικογένειά μου θα αφήσουμε το σπίτι μας στη ξηρά και από εδώ και στο εξής θα κατοικούμε στο νερό.»

Ο ιπποπόταμος αγαπούσε το νερό και έτσι συνήθιζε να πηγαίνει μαζί με τις εφτά γυναίκες του κάθε πρωί και απόγευμα στο ποτάμι για να πλυθούν και να ξεδιψάσουν. Η χελώνα, η οποία σύχναζε στις όχθες του ποταμιού, ήξερε καλά αυτή τη συνήθειά τους. Ήξερε ακόμα και τον τρόπο με τον οποίο πήγαιναν εκεί. Ο ιπποπόταμος βάδιζε μπροστά και οι γυναίκες του τον ακολουθούσαν.

Έτσι μια μέρα, ενώ είχαν ήδη φτάσει στο ποτάμι και έκαναν το μπάνιο τους, η χελώνα έσκαψε μια μικρή τρύπα στη μέση του μονοπατιού. Έπειτα κρύφτηκε κάπου κοντά και περίμενε. Σε λίγο είδε τον Ισαντίμ να επιστρέφει δροσισμένος και ευχαριστημένος και πίσω του να ακολουθούν πέντε από τις γυναίκες του.  Οι δυο τελευταίες είχαν μείνει πιο πίσω και έτσι η χελώνα βρήκε την ευκαιρία που έψαχνε. Βγήκε από την κρυψώνα της και χώθηκε μέχρι τη μέση στη τρύπα που είχε σκάψει, αφήνοντας έτσι ακάλυπτο το μεγαλύτερο μέρος από το σκληρό καβούκι της. Όταν οι δυο αργοπορημένες ιπποποταμίνες έφτασαν εκεί, η πρώτη χτύπησε το πόδι της στο καβούκι και πόνεσε. Αμέσως άρχισε να φωνάζει στο σύζυγό της: « Ω Ισαντίμ, άνδρα μου, χτύπησα το πόδι μου!»  Η χελώνα άκουσε το όνομα και επέστρεψε χαρούμενη σπίτι της.

Σας αρέσουν τα παραμύθια; Μπείτε να δείτε μια λίστα με 5 αγαπημένα μας βιβλία που κάθε παιδί πρέπει να διαβάσει.

Στο επόμενο δείπνο, μόλις οι καλεσμένοι κάθισαν, ο ιπποπόταμος έκανε τη γνωστή ερώτηση για το όνομά του· η χελώνα σηκώθηκε και είπε: «Υποσχέσου πως δεν θα με σκοτώσεις αν πω το όνομά σου.» Και ο Ισαντίμ φυσικά υποσχέθηκε πως δεν θα την πειράξει. Η χελώνα τότε φώναξε όσο πιο δυνατά μπορούσε: «Το όνομά σου είναι Ισαντίμ.» Εκείνος έχασε τα λόγια του αλλά τελικά παραδέχτηκε πως η χελώνα είχε δίκιο. Τότε οι καλεσμένοι άρχισαν να ζητωκραυγάζουν και να χειροκροτούν τη χελώνα. Έπειτα κάθισαν όλοι μαζί για να απολαύσουν το δείπνο τους.

Όταν το δείπνο τελείωσε, ο ιπποπόταμος μαζί με τις εφτά γυναίκες του τήρησαν την υπόσχεσή του και πήγαν στο ποτάμι. Και από τότε ζουν στο νερό ως και τις μέρες μας. Στη ξηρά βγαίνουν μονάχα τις νύχτες όταν οι χελώνες και τα άλλα ζώα κοιμούνται. Τρώνε το βραδινό τους και θυμούνται τα όμορφα δείπνα που πρόσφεραν στο σπίτι τους κάποτε.

Παραμύθι από τη Νιγηρία (αφήγηση: Φαίη Κοκκινοπούλου, μετάφραση Μάνος Κουνουγάκης)

” Και ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα…” προσθέτω και σας εύχομαι καλά αναγνώσματα!

Εσείς κάνατε γιόγκα μέσα από αυτοσχέδια παραμύθια; Δείτε εδώ πως να το κάνετε!

Αντωνία

Γεια σας! Με λένε Αντωνία και είμαι εκπαιδευτικός, μαμά, σύζυγος, νοικοκυρά.Tους αγαπώ όλους μου τους ρόλους και προσπαθώ να βγάζω τον καλύτερό μου εαυτό στον καθένα ξεχωριστά, αλλά και συνδυαστικά. Γράφω με τις γνώσεις που έχω συλλέξει όλα αυτά τα χρόνια και τα μοιράζομαι μαζί σας στο polkadots.gr .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *