Βίντεο για παιδιάΚατασκευές για παιδιάΚατασκευές για την ΆνοιξηΚατασκευές για το ΚαλοκαίριΚατασκευές για το ΦθινόπωροΚατασκευές για τον Χειμώνα

Φτιάχνουμε μουσικά όργανα με τα παιδιά με απλά υλικά!

Σήμερα θα δούμε πώς φτιάχνουμε μουσικά όργανα με τα παιδιά με απλά υλικά χειροτεχνίας. Θα κατασκευάσουμε ένα καζού!

Η μουσική και η μουσικοκινητική αγωγή έχουν τεράστιες θετικές επιδράσεις στην ανάπτυξη των παιδιών. Βοηθούν στην καλύτερη συγκέντρωση, στην πιο εύκολη και στοχευμένη έκρφραση συναισθημάτων, στη συνεργασία, στην αυτοπειθαρχία και στην δημιουργικότητα. Η χειροτεχνία και οι κατασκευές με τη σειρά τους βοηθούν σε πολλές πτυχές, ανάμεσά τους η έκφραση και η λεπτή κινητικότητα. Σήμερα λοιπόν θα κάνουμε μια δραστηριότητα που τα συνδυάζει!

Φτιάχνουμε μουσικά όργανα : Καζού

Πέρα από τις κλασσικές κατασκευές, όπου φτιάχνουμε με κεσεδάκια γιαουρτιού ή με συσκευασίες γάλακτος, στο νηπιαγωγείο προσπαθούμε να φτιάχνουμε μουσικά όργανα και με άλλα υλικά. Πριν ξεκινήσουμε όμως με την κατασκευή μας, ας δούμε τι είναι το καζού.

Τι είναι το καζού;

Σίγουρα έχετε ακούσει κάπου ή εχετε δει ένα μουσικό όργανο που μοιάζει με σφυρίχτρα, αλλά παραμορφώνει τη φωνή. Ο ήχος του θυμίζει ήχο τρομπέτας ή ελέφαντα (όπως μου αρέσει να λέω στα παιδιά) και στην κανονική του μορφή θυμίζει υποβρύχιο. Δεν χρειάζεται κάποια τεχνική για να παίξεις με αυτό το μουσικό όργανο, γι αυτό αρκετοί μουσικοί το αποκαλούν “τεμπέλικο”. Είναι λοιπόν ένα όργανο που δε θέλει ιδιαίτερη τεχνική και βγάζει ένα αστείο ήχο. Οπως καταλαβαίνουμε είναι πραγματικά η χαρά του παιδιού.

Πώς μπορούμε να φτιάξουμε ένα καζού στο σπίτι;

Υλικά:

  • 1 πλατύ λάστιχο
  • 2 λεπτά λαστιχάκια
  • 2 γλωσσοπίεστρα
  • 1 καλαμάκι
  • Ψαλίδι
  • Τέμπερες (προαιρετικά)

Ξεκινάμε βάφοντας τα γλωσσοπίεστρα μας σε διάφορα χρώματα. Αυτό το βήμα είναι προαιρετικό, αλλά όταν κάνω αυτή την κατασκευή στο σχολείο, είναι ένας καλό τρόπος να ξεχωρίζουμε το καζού του κάθε παιδιού.

Παίρνουμε το πλατύ λάστιχο και το περνάμε κατά μήκος του ενός από τα δύο γλωσσοπίεστρα. (Θα σας έχω και βίντεο πιο κάτω που το φτιάχνω για να δείτε ακριβώς τι εννοώ)

Με το ψαλίδι μας κόβουμε δύο κομματάκια απο το καλαμάκι, που να προεξέχουν ίσα-ίσα από το γλωσσοπίεστρο μας. Παίρνουμε το ένα κομμάτι από το καλαμάκι και το σφηνώνουμε κάτω από το πλατύ λάστιχο.

Ακουμπάμε το άλλο γλωσσοπίεστρο πάνω του (από τη μεριά που είναι το καλαμάκι). Στη συνέχεια, τα ενώνουμε μεταξύ τους χρησιμοποιώντας το ένα από τα δύο λεπτά λαστιχάκια. Το όργανό μας τώρα θα μοιάζει με ανοιχτό στοματάκι!

Το επόμενο κομμάτι από το καλαμάκι το βάζουμε στην ακριβώς απέναντι πλευρά, αλλά αυτή τη φορά το ακουμπάμε πάνω από το λάστιχο μου. Τέλος, ακουμπάμε το πάνω γλωσσοπίεστρο πάνω στο καλαμάκι κι ασφαλίζουμε με το άλλο λαστιχάκι!

Έτοιμο! Σας υπόσχομαι πως οι οδηγίες γραπτώς είναι πιο περίπλοκες από ότι να το φτιάχνεις, οπότε συνιστώ να δείτε το βιντεάκι του καναλιού μας. Φτιάχνω το καζού σε πραγματικό χρόνο και είναι πραγματικά πανεύκολο! Καλη επιτυχία!

Αν σας αρέσουν τα μουσικά όργανα πως να φτιάξετε ένα rain stick με ρολό χαρτιού υγείας στο παρακάτω άρθρο.
Rain stick ή αλλιώς η μαράκα της βροχής απο ρολό χαρτιού υγείας (θα το βρείτε στο κάτω μέρος του άρθρου).

Ίριδα

Γεια! Είμαι η Ίριδα και είμαι εκπαιδευτικός και μαμά! Μου αρέσει να βρίσκω ψυχαγωγικές δραστηριότητες, παιχνίδια και κατασκευές για παιδιά που τα βοηθούν να μαθαίνουν εύκολα και δημιουργικά. Στον ελεύθερο μου χρόνο εκπαιδεύομαι σε θέματα ειδικής αγωγής, γράφω άρθρα, μαγειρεύω και πολλά πολλά άλλα :)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *