Δραστηριότητες/Δημιουργική απασχόληση για παιδιά

Κυνήγι θησαυρού με lego : Lego hunt

Παίζουμε κυνήγι θησαυρού με lego, ένα ιδιαίτερα διασκεδαστικό παιχνίδι για παιδιά από πολύ μικρές ηλικίες.

Πόσες φορές θελήσαμε να παίξουμε παιχνίδια με τα παιδιά μας, αλλά δεν έχουμε τον κατάλληλο χρόνο να προετοιμαστούμε; Χρονικά και ψυχολογικά; Σας έχω λοιπόν την τέλεια λύση! Ένα παιχνίδι που θέλει μόνο 1-2 λεπτά προετοιμασία και είναι κατάλληλο ακόμα και για πολύ μικρές ηλικίες. Η δραστηριότητα μπορεί να συνδεθεί με την αναγνώριση των χρωμάτων, των σχημάτων, με την εξάσκηση της μνήμης, με τη σειροθέτηση αλλά και με την αντιστοίχιση.

Κι αν δεν έχω lego;

Αν δεν έχουμε lego στο σπίτι ή δεν μας αρέσουν και πολύ σαν παιχνίδι, έχουμε κι άλλη λύση. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε χρωματιστά μπαλάκια, κουκλάκια ή ακόμα και αυτοκινητάκια! Επιλέξτε γενικώς ένα αντικείμενο που γνωρίζετε ότι το παιδί σας λατρεύει και τα υπόλοιπα θα γίνουν από μόνα τους!

Κυνήγι θησαυρού με lego τουβλάκια

Αγαπημένη ασχολία των παιδιών από πολύ μικρή ηλικία είναι να κρύβουμε πράγματα κι εκείνα να τα βρίσκουν! Οπότε θα χρησιμοποιήσουμε το ενδιαφέρον τους για αυτό, δημιουργώντας ένα εύκολο παιχνίδι. Το κυνήγι μας διαφοροποιείται πάντα με βάση την ηλικία και το χώρο που μπορούμε να διαθέσουμε.

Ηλικίες 0-2 ετών

Σε αυτές τις ηλικίες χρησιμοποιούμε 7-8 διαφορετικού χρώματος ή σχήματος lego. Χρησιμοποιούμε από 1 έως 4 κουτιά. Δείχνουμε τα 4 τουβλάκια στα παιδιά, ονομάζουμε το χρώμα ή το σχήμα τους και τα κρύβουμε μπροστά τους μέσα στα κουτιά. Έχουμε τα υπόλοιπα 4 τουβλάκια μπροστά μας. Δείχνουμε ένα από αυτά στα παιδιά και λέμε “Πάμε να ψάξουμε να βρούμε το κίτρινο τουβλάκι”. Το παιδί μας αναζητά το σωστό τουβλάκι και μας το δίνει, προσπαθώντας να πει “Κίτρινο”. Αυτή η δραστηριότητα εξασκεί και τη μνήμη, αλλά και την γνωστική ανάπτυξη.

Ηλικίες 3-5 ετών

Σε αυτές τις ηλικίες μπορούμε να κρύψουμε τα τουβλάκια σε όλο το χώρο του σπιτιού ή του δωματίου και με το σύνθημα τα παιδιά να αρχίσουν να ψάχνουν. Αφού βρουν όλα τα τουβλάκια επιστρέφουν σε εμάς με τα αποκτήματά τους. Από εδώ και πέρα μπορούμε να επιλέξουμε πληθώρα δραστηριοτήτων. Μπορούμε π.χ. να πούμε στο παιδί να ψάξει να βρει δυο-τρία αντικείμενα που να έχουν το ίδιο χρώμα με ένα από τα τουβλάκια τους(σύγκριση). Μπορούμε να έχουμε εμείς κάποια τουβλάκια μπροστά μας και να έχουμε τοποθετήσει σε μια σειρά, π.χ. κόκκινο, κίτρινο, πράσινο, μπλε και το παιδί να πρέπει να φτιάξει το ίδιο(σειροθέτηση-μοτίβο). Μπορούμε ακόμα να έχουμε χτίσει εμείς κάτι με τα τουβλάκια και να πρέπει το παιδί να το αντιγράψει(αντιστοίχηση). Μπορούμε να προσπαθήσουμε να σκεφτούμε λέξεις που ξεκινούν απο “μπ” όπως το μπλε, από “π” όπως το πράσινο, κ.ό.κ. (γλώσσα). Διασκέδαση και μάθηση μαζί, τι καλύτερο;

Σας αρέσουν τα παιχνίδια με κυνήγι θησαυρού; Δείτε στο παρακάτω άρθρο μία ωραία πρόταση με έτοιμους γρίφους για εκτύπωση:
Ας παίξουμε κυνήγι θησαυρού με γρίφους στο σπίτι μας!

Καλό μας παιχνίδι!

Ίριδα

Γεια! Είμαι η Ίριδα και είμαι εκπαιδευτικός και μαμά! Μου αρέσει να βρίσκω ψυχαγωγικές δραστηριότητες, παιχνίδια και κατασκευές για παιδιά που τα βοηθούν να μαθαίνουν εύκολα και δημιουργικά. Στον ελεύθερο μου χρόνο εκπαιδεύομαι σε θέματα ειδικής αγωγής, γράφω άρθρα, μαγειρεύω και πολλά πολλά άλλα :)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *