Δραστηριότητες/Δημιουργική απασχόληση για παιδιάΚατασκευές για την ΆνοιξηΚατασκευές για το ΚαλοκαίριΚατασκευές για το ΦθινόπωροΚατασκευές για τον ΧειμώναΠαιδίΠαιχνίδιΧρόνος με το παιδί

Ας παίξουμε κυνήγι θησαυρού με γρίφους στο σπίτι μας!

Κυνήγι θησαυρού! Ένα παιχνίδι που, ανέκαθεν, αποτελούσε αγαπημένη δραστηριότητα όλων των ηλικιών, σε εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο, με παρέα ή χωρίς! Ειδικά τώρα που μένουμε σπίτι, γιατί να μην εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία και να παίξουμε στο χώρο μας, εξασκώντας ταυτόχρονα το μυαλό μας; Το μόνο που χρειάζεται είναι καλές κρυψώνες και καλή διάθεση. Τα υπόλοιπα τα έχουμε ετοιμάσει εμείς για εσάς!

Διαβάστε το άρθρο για να ανακαλύψετε όλα όσα χρειάζεστε για αυτό το υπέροχο παιχνίδι! Θα βρείτε ενδιαφέρουσες πληροφορίες σχετικά με αυτό, εκτυπώσιμο υλικό με γρίφους, καθώς και σαφείς οδηγίες για το πως παίζεται.

Το νέο 1-week challenge ξεκίνησε και μπορείς, επίσης, να δεις πως κάνουμε yoga μέσα από παραμύθια και πως φτιάχνουμε σαπούνι-ζελέ.

Βρείτε εδώ το θεματικό χριστουγεννιάτικο κυνήγι θησαυρού μας (περιλαμβάνεται printable).
Τι είναι το κυνήγι θησαυρού;


Το κυνήγι θησαυρού είναι ένα παιχνίδι στο οποίο οι παίκτες ψάχνουν για κρυμμένα αντικείμενα βρίσκοντας κάποια στοιχεία, ως βοήθεια, κάθε φορά. Το στοιχείο που βρίσκουν τους οδηγεί στο επόμενο, μέχρι τελικά να βρουν τον κρυμμένο θησαυρό. Παίζεται είτε ομαδικά είτε ατομικά, μέσα στο σπίτι ή οπουδήποτε αλλού θέλουμε! Υπάρχουν πολλές παραλλαγές αυτού του παιχνιδιού, όμως ο σκοπός παραμένει πάντα ο ίδιος. Να βρεθεί ο θησαυρός!


Κυνήγι θησαυρού με γρίφους


Στο σημερινό challenge, θα ασχοληθούμε με το κυνήγι θησαυρού με γρίφους. Η διαφορά του, από ένα απλό κυνήγι θησαυρού, είναι ότι θα πρέπει να λύσεις ένα γρίφο πρώτα για να μπορέσεις να περάσεις στο επόμενο στοιχείο. Όταν καταφέρεις να λύσεις όλους τους γρίφους και να βρεις το τελευταίο στοιχείο, βρίσκεις και το θησαυρό! Επίσης, το challenge που σας προτείνουμε είναι γραμμένο με ομοιοκαταληξία για να το κάνει πιο ευχάριστο στα παιδιά.

Οι γρίφοι με ομοιοκαταληξία


Παιχνίδι και γνώσεις μαζί!


Το κυνήγι θησαυρού δεν σου προσφέρει μόνο παιχνίδι αλλά και γνώσεις! Οι γρίφοι που καλείσαι να λύσεις σε βοηθούν να σκεφτείς, να προβληματιστείς, να ανακαλύψεις και να εξερευνήσεις. Ακόμα, στην περίπτωση που το παίξεις ομαδικά, σου μαθαίνει ότι η συνεργασία και η ομαδική δουλειά είναι βασικά συστατικά της επιτυχίας. Δεν είναι τυχαίο που θεωρείται εξαιρετική μαθησιακή εμπειρία. Η δική μου εμπειρία (από τους μαθητές μου και τα δικά μου παιδιά) έχει δείξει ότι στο άκουσμα του συγκεκριμένου παιχνιδιού ξεσηκώνονται με ανυπομονησία. Και, φυσικά, ένας γύρος δεν είναι ποτέ αρκετός!

Δεν είναι τυχαίο που το κυνήγι θησαυρού θεωρείται εξαιρετική μαθησιακή εμπειρία!

Πάρε εντελώς ΔΩΡΕΑΝ τις εικονοκάρτες (printable) με τους γρίφους για να ξεκινήσεις το κυνήγι θησαυρού, καθώς και το βραβείο συμμετοχής!!

(Αφού συμπληρώσεις όλα τα πεδία, μπες στο email σου για να επιβεβαιώσεις την δωρεάν εγγραφή σου!) Μην ξεχάσεις να ξανατσεκάρεις το email σου, γιατί εκεί θα σου στείλουμε το ΔΩΡΕΑΝ printable!

Πάτα κλικ ΕΔΩ για να κατευθυνθείς στη φόρμα!


Οδηγίες παιχνιδιού

  • Αρχικά, κατεβάζετε το εκτυπώσιμο υλικό (θα το βρείτε ακριβώς από πάνω). Το υλικό αυτό αποτελείται από: 5 σελίδες με 10 κάρτες-στοιχεία (2 ανά σελίδα), μία σελίδα με τις λύσεις των γρίφων και μία σελίδα με το βραβείο για το τέλος του παιχνιδιού.
  • Στη συνέχεια, κόβετε περιμετρικά την κάθε κάρτα-στοιχείο ώστε να έχετε 10 κάρτες συνολικά. Εάν θέλετε, μπορείτε να τις πλαστικοποιήσετε.

Tip πλαστικοποίησης: πρώτα κόβω τις κάρτες και μετά τις πλαστικοποιώ ανά δύο.

  • Αφού τώρα έχετε έτοιμες τις κάρτες σας, ήρθε η ώρα να τις κρύψετε όλες, εκτός από την πρώτη. Ιδανικά, το κάνετε όταν τα παιδιά λείπουν από το σπίτι. Εάν όχι, τότε ζητάτε από τα παιδιά να μείνουν για λίγο σε ένα χώρο εκτός του παιχνιδιού (χωρίς να κρυφοκοιτάνε) μέχρι να κρύψετε την κάθε κάρτα στην αντίστοιχη κρυψώνα.

Προσοχή! Στην τελευταία κρυψώνα κρύβετε το θησαυρό. Ως θησαυρός μπορεί να είναι οτιδήποτε: ένα γλυκάκι, ένα μικρό δωράκι, ένα βιβλίο, κάτι που ζητούσαν επίμονα καιρό, ένα εισιτήριο για θεατρική παράσταση, μία κάρτα-υπόσχεση για επίσκεψη σε φίλο, ακόμα και ένα φιλάκι!!

  • Τους δίνετε στο χέρι την πρώτη κάρτα-στοιχείο και το παιχνίδι ξεκινά! Εάν το παιδί ξέρει να διαβάζει, τότε αφήστε το να διαβάσει την κάρτα μόνο του. Εάν όχι, τότε βοηθήστε το διαβάζοντας τους γρίφους. Όσο λύνει τους γρίφους θα πλησιάζει και στο θησαυρό. Μην ξεχνάτε να επιβραβεύετε τα παιδιά κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού και στο τέλος να τους δώσετε το βραβείο που θα βρείτε στο εκτυπώσιμο υλικό.
Βραβείο συμμετοχής


Μερικές συμβουλές ακόμα

  1. Τις κάρτες μπορείτε να τις διπλώσετε και βάλετε στις κρυψώνες. Μία, εξίσου, καλή ιδέα είναι να τις βάλετε σε φάκελο με την αντίστοιχη αρίθμηση των στοιχείων.
  2. Επειδή ο ενθουσιασμός κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού είναι μεγάλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι κίνδυνοι παραμονεύουν. Γι’ αυτό οργανώστε καλά το παιχνίδι πριν ξεκινήσει και απομακρύνετε επικίνδυνα αντικείμενα. Για παράδειγμα, μαχαίρια στον πάγκο της κουζίνας κι αναμμένες ηλεκτρικές συσκευές θα πρέπει να έχουν ελεγχθεί από πριν.
  3. Σε περίπτωση που τα παιδιά “κολλήσουν” και δεν μπορούν να βρουν τη λύση, μη διστάσετε να τα βοηθήσετε. Μπορείτε να τους δώσετε μία έξτρα βοήθεια ή να τους υποδείξετε το… δρομο.

Αυτό που μετράει και μένει σαν τελική εντύπωση είναι η προσπάθεια και το πόσο πολύ ευχαριστήθηκαν τα παιδιά το παιχνίδι και το χρόνο που περάσατε μαζί. Μην περιμένετε άλλο λοιπόν! Τρέξτε να βρείτε το θησαυρό!

Καλή διασκέδαση!!!

Αντωνία

Γεια σας! Με λένε Αντωνία και είμαι εκπαιδευτικός, μαμά, σύζυγος, νοικοκυρά.Tους αγαπώ όλους μου τους ρόλους και προσπαθώ να βγάζω τον καλύτερό μου εαυτό στον καθένα ξεχωριστά, αλλά και συνδυαστικά. Γράφω με τις γνώσεις που έχω συλλέξει όλα αυτά τα χρόνια και τα μοιράζομαι μαζί σας στο polkadots.gr .

3 σκέψεις σχετικά με το “Ας παίξουμε κυνήγι θησαυρού με γρίφους στο σπίτι μας!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *