Δραστηριότητες/Δημιουργική απασχόληση για παιδιάΕιδικοί ΠροτείνουνΧρόνος με το παιδί

Ασκήσεις προγραφής ή…πώς να μάθεις στο παιδί σου να γραφει!

Ο τεράστιος ρόλος της προγραφής στην κατάκτηση της γραφής!

Ο γραπτός λόγος βρίσκεται παντού γύρω μας, καθώς είναι ένας τρόπος επικοινωνίας που μένει για παντα! Scripta manent που λέγαμε και στα λατινικά.

Τα παιδια μας έχουν συνεχώς μπροστά τους οπτικά ερεθίσματα της ελληνικής γραφής. Πινακίδες, φυλλάδια, λίστες, γραπτά μηνύματα, εφημερίδες, περιοδικά είναι η πρώτη επαφή των παιδιών μας με το γραπτό λόγο της ελληνικής γλώσσας. Και εδώ έρχεται το ερώτημα : Πως τα παιδιά μαθαίνουν να αναπαράγουν το γραπτό λόγο;

Φυσικά δεν γίνεται από τη μια στιγμή στην άλλη. Ποικίλες διεργασίες και δεξιότητες συνεργάζονται, ώστε να επιτρέψουν στο παιδί να γράψει. Όραση, μνήμη, λεπτή κινητικότητα και συγκέντρωση είναι μόνο μερικές από αυτές. Όπως καταλαβαίνουμε, το να μάθουμε να γράφουμε δεν είναι και τόσο απλή υπόθεση!

Σε αυτό το δύσκολο έργο έρχεται να βοηθήσει η λεγόμενη προγραφή. Όπως λέει και το όνομα της, είναι η δεξιότητα που προηγείται της γραφής. Στην ουσία βοηθά το παιδί να συντονίσει το οπτικό ερέθισμα της γραφής με την σωστή κίνηση του χεριού. Με πιο απλά λόγια, τα παιδιά εξασκούν τα χεράκια και τα δαχτυλάκια, ώστε να αναπαράγουν συγκεκριμένες γραμμές ή σχήματα σε συγκεκριμένο χώρο που στην πορεία θα καταλήξουν στον σχηματισμό των γραμμάτων.

Από ποιά ηλικία ξεκινάμε να ασχολούμαστε με την προγραφή;

Η ηλικία που εξασκούμε συνήθως τη λεπτή κινητικότητά μας και κάνουμε ασκήσεις προγραφής είναι η νηπιακή. Ξεκινάμε με πολύ απλές ασκήσεις στην ηλικία των 3 ετών και πιο εστιασμένες στο ηλικιακό γκρουπ 4-6 ετών.

Ασκήσεις προγραφής

Οι ασκήσεις προγραφής περιλαμβάνουν την αντιγραφή σχημάτων, γραμμών και σχεδίων. Η λύση λαβυρίνθων είναι επίσης ένας τρόπος εξάσκησης της προγραφής. Μπορούμε να εξασκήσουμε αυτή την ικανότητα σχεδιάζοντας σε άμμο, αλεύρι ή σιμιγδάλι. Και αυτά είναι μόνο μερικά από τα παραδείγματα ασκήσεων για την ανάπτυξη της προγραφής. Πάμε να δουμε τώρα μια λίστα τέτοιων ασκήσεων.

Συμπληρώνω σχέδια

Μπορούμε να σχεδιάσουμε σε ένα χαρτί σπιτάκια χωρίς σκεπές, ομπρέλες χωρίς μπαστούνια ή καραβάκια χωρίς πανιά. Στη συνέχεια, ζητάμε από το παιδί να συμπληρώσει τις εικόνες, αφού πρώτα του δείξουμε ένα παράδειγμα για το σχήμα που ζητείται. Εναλλακτικά, μπορούμε να σχεδιάσουμε το σχήμα ή τις γραμμές που θέλουμε με διακεκομμένες γραμμές και να ζητήσουμε από το παιδί να τις ενώσει.

Ενώνω δύο κουκίδες

Χρησιμοποιούμε χαρτί μέτρου ή μαυροπίνακα και ξυλομπογιές, κηρομπογιές ή μαρκαδόρους. Σημειώνουμε δύο μεγάλα σημεία με απόσταση απο 10 έως 15 εκατοστά. Ζητάμε στο παιδί να ενώσει αυτά τα δύο σημεία. Για μια πιο kid-friendly εκδοχή μπορούμε αν θέλουμε να κολλήσουμε πάνω από τη μία κουκίδα ένα αυτοκολλητάκι με ένα ζωάκι και στην άλλη ένα σπιτάκι. Στη συνέχεια, θα πούμε στο παιδί να βοηθήσει το ζωάκι να πάει στο σπιτάκι του.

Κόβουμε γραμμές με ψαλίδι

Η χρήση ψαλιδιού προϋποθέτει τη χρήση των 3 δαχτύλων που χρησιμοποιούμε και για να γράψουμε! Αυτός είναι και ο λόγος που το ψαλίδι είναι ενα βασικό εργαλείο στην εξάσκηση προγραφικών δεξιοτήτων και λεπτής κινητικότητας. Για αυτή τη δραστηριότητα σχεδιάζουμε διάφορες γραμμές (διαγώνιες, ίσιες, κυματιστές, ζικ ζακ) σε χαρτί ή χαρτόνι και ζητάμε από το παιδί να τις κόψει (πάντα με επίβλεψη). Αν θέλουμε να το κάνουμε πιο ενδιαφέρον, μπορούμε να σχεδιάσουμε παιδάκια πάνω στο χαρτί, και στο σημείο των μαλλιών τους να σχεδιάσουμε γραμμές (ζικ ζακ, κυμματιστές, ίσιες, διαγώνιες, κλπ) και να ζητήσουμε από το παιδί μας να τα « κουρέψει ».

Με λίγη πλαστελίνη

ΠΗΓΗ φωτογραφιας: clever monkey

Σε ένα χαρτί Α4 σχεδιάζουμε σχήματα ή ακόμα και τα γράμματα της αλφαβήτας. Στη συνέχεια ζητάμε από το παιδί μας να αναπαράγει το σχήμα που βλέπει ενώνοντας γραμμές (φιδάκια) πλαστελίνης. Αν θέλετε μπορείτε να φτιάξετε τη δική σας πλαστελίνη με σοκολατένιο άρωμα στο σπίτι, πατώντας κλικ εδώ: 1 week challenge φτιάχνουμε σπιτική πλαστελίνη!

Βιβλία προγραφής

Βρείτε το στο jamjar.gr/store/polkadots

Αν όλα τα παραπάνω σας φαίνονται χρονοβόρα ή θέλετε να έχετε όλες τις ασκήσεις συγκεντρωμένες σε ένα μέρος, μπορείτε να επιλέξετε την αγορά ενός βιβλίου ή τετραδίου προγραφής. Παρακάτω σας έχω το link για εκτυπώσιμο υλικό 70 σελίδων που περιλαμβάνει ασκήσεις προγραφής ενταγμένες σε ένα παιγνιώδες πλαίσιο. Παρέα με το τρένο της προγραφής τα παιδιά εξασκούνται στις γραμμές, στα σχήματα, στα σχέδια και σε όλα τα γράμματα της ελληνικής γλώσσας!

Πατήστε κλικ στο παρακάτω για να το προμηθευτείτε:
ΚΛΙΚ ΕΔΩ—->Ασκήσεις προγραφής. Τετράδιο ασκήσεων.<—– ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Εσάς ποιός ειναι ο αγαπημένος τρόπος εξάσκησης γραφής; Πείτε μου κάτω στα σχόλια ή στα social media μας στο Facebook (https://www.facebook.com/PolkaDotsChannel) και στο Instagram (https://www.instagram.com/polkadots.gr/?hl=el)

Ίριδα

Γεια! Είμαι η Ίριδα και είμαι εκπαιδευτικός και μαμά! Μου αρέσει να βρίσκω ψυχαγωγικές δραστηριότητες, παιχνίδια και κατασκευές για παιδιά που τα βοηθούν να μαθαίνουν εύκολα και δημιουργικά. Στον ελεύθερο μου χρόνο εκπαιδεύομαι σε θέματα ειδικής αγωγής, γράφω άρθρα, μαγειρεύω και πολλά πολλά άλλα :)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *