Δραστηριότητες/Δημιουργική απασχόληση για παιδιάΠαιχνίδιΠαιχνίδια ΚαλοκαιριούΧρόνος με το παιδί

9+1 θεατρικά παιχνίδια για να παίξετε στο σπίτι με τα παιδιά !

Παίζουμε θεατρικά παιχνίδια με τα παιδιά στο σπίτι! Ένας διασκεδαστικός τρόπος για να αναπτύξουμε πολλές δεξιότητες και να περάσουμε δημιουργικό χρόνο με τα παιδιά μας στο σπίτι ή/και στο σχολείο.

Γράφει η Δέσποινα Χρυσικού από την θεατρική ομάδα Raining Cats And Bats….

Καλοκαίρι…

-Πότε θα πάμε θάλασσα;

-Θέλω παγωτό!

-Θες να παίξουμε;

-Σ’ αγαπώ!

Υπέροχες φράσεις, που στην καθημερινότητα του καλοκαιριού τις ακούμε με μεγάλη συχνότητα από τα παιδιά μας. Και έρχεται η ώρα να περάσουμε χρόνο με το παιδί μας και από τη ρουτίνα/κούραση της καθημερινότητας δεν έχουμε έμπνευση. Γι’ αυτό τα θεατρικά παιχνίδια που θα σας προτείνουμε είναι απλά κι ευχάριστα, κρατούν το μυαλό σε εγρήγορση, μας μαθαίνουν βιωματικά, κρατούν το ενδιαφέρον των παιδιών και βασίζονται στο θεατρικό αυτοσχεδιασμό ή αλλιώς improv. Και το καλύτερο; Δε θέλουν προετοιμασία!

Σκοπός είναι, εκτός από τη διασκέδαση να καλλιεργηθούν η δημιουργικότητα, η επικοινωνία, η συνεργασία κι η αυτοπεποίθηση των παιδιών αλλά και οι δικές μας.

9+1 θεατρικά παιχνίδια για παιδιά και μεγάλους!

Παρατηρητικότητα

theatrika-paixnidia-parathrhshs

Ο Α παίρνει λίγο χρόνο να παρατηρήσει καλά το χώρο. Ο Β του κλείνει τα μάτια και τον ρωτάει για παράδειγμα, ¨Που βρίσκεται το μπρελόκ με τα κλειδιά;¨ Μόλις ο Α το βρει, κλείνει τα μάτια ο Β.

Tip: Μπορούμε να το παίξουμε σε διάφορα δωμάτια του σπιτιού αλλά και σε εξωτερικό χώρο.

Αναγνωρίζοντας αντικείμενα

Κάποιος κλείνει τα μάτια και κάποιος απ΄τους υπόλοιπους του δίνει ένα αντικείμενο. Προσπαθεί ν΄ανακαλύψει τι είναι. Οι υπόλοιποι του κάνουν ερωτήσεις για το χρώμα, το σχήμα, το μέγεθος ή τη χρήση του. 

Tip: Δε χρειάζεται να είναι σωστές οι απαντήσεις. Προσπαθούμε να ενεργοποιήσουμε εκτός από τις αισθήσεις και τη φαντασία με αυτό το παιχνίδι.

Πες γρήγορα 5 πράγματα που… 

έχεις στην τσάντα σου ή πες 5 τίτλους παραμυθιών που δεν έχουν γραφτεί ακόμα ή 5 πράγματα που δε θα ήθελες να βρεις κάτω απ΄το κρεβάτι σου κι ό,τι άλλο σκεφτείτε.

Tip: Όσο πιο ασυνήθιστες οι προτάσεις τόσο καλύτερα!

Ζωγραφίζω ένα πρόσωπο συνεργατικά

Ανά 2 άτομα ξεκινάμε να ζωγραφίζουμε ένα πρόσωπο. Ο ένας φτιάχνει το πρώτο μισό του κεφαλιού κι έπειτα ο άλλος το υπόλοιπο μισό. Συνεχίζουμε με μισά μαλλιά ο καθένας και μετά ένα μάτι ο καθένας κ.ο.κ. Δεν ξεχνάμε να κάνουμε το κάθε βήμα εναλλάξ.

Tip: Αφήνουμε τον εαυτό μας να επηρεαστεί απ΄τον άλλον χωρίς όμως ν΄αλλάξουμε αυτό που θέλουμε και μας βγαίνει να κάνουμε.

Συνειρμικές λέξεις

Ξεκινάει ο Α με μια λέξη, οποιαδήποτε του έρθει στο μυαλό. Ο Β λέει την πρώτη λέξη που του έρχεται στο μυαλό συνειρμικά με το που θ΄’ακούσει τη λέξη του Α. Ο Γ λέει πάλι συνειρμικά την πρώτη λέξη που του έρχεται ακούγοντας τη λέξη του Β και μόνο. Κι έτσι συνεχίζουμε ανάλογα με το πόσοι είμαστε. 

Tip: Προσπαθούμε να πούμε το πρώτο πράγμα που μας έρχεται. Είναι σημαντικό να ξεπεράσουμε την αυτολογοκρισία που κάνουμε μόνοι μας στις σκέψεις μας. 

Ζεσταθήκατε; Δείτε εδώ πως να παίξετε Παιχνίδια με νερό στην αυλή…ιδανικά για τις πιο ζεστές μέρες!

paixnidia-nerou

Αλλάζω ονομασίες

Ο Α δείχνει ένα αντικείμενο στον Β κι αυτός πρέπει να του δώσει μια άλλη ονομασία χωρίς να το σκεφτεί. Αυτό συνεχίζεται κι όταν ο Β κολλήσει τότε ο Α του κάνει boo κι αντιστρέφουμε τους ρόλους. 

Tip: Είναι λίγο δύσκολο αλλά έχει πλάκα κι αυτός είναι ο στόχος!

θεατρικά παιχνίδια

Πάρτυ γενεθλίων

happy-birthaday-present-game

Ο Α με μίμηση δίνει στον Β κάτι που έχει στο μυαλό του χωρίς να του πει τι είναι, απλά προσπαθεί να το δείξει με τον τρόπο που το πιάνει και λέει ‘Χρόνια πολλά! Σου έφερα αυτό για τα γενέθλιά σου’. Ο Β το παίρνει και λέει ‘Σ΄ ευχαριστώ για το….’ κι ονοματίζει το δώρο όπως νομίζει. Το ίδιο κάνει κι ο Β προς τον Γ κ.ο.κ.

Tip: Ο Α δε χρειάζεται να πει αν μάντεψε σωστά ο Β γιατί δεν είναι αυτός ο σκοπός του παιχνιδιού. Το παιχνίδι βασίζεται στην προσφορά και την αποδοχή και καθόλου σημασία δεν έχει μια διαφωνία του τύπου ‘Εγώ δεν σου έδωσα αυτό’.

Τραγούδι στη μέση

Στεκόμαστε όλοι σε κύκλο. Κάποιος μπαίνει στη μέση και ξεκινάει ένα τραγούδι. Με το που ξεκινήσει το τραγούδι μέσα σε 10΄΄ το πολύ, κάποιος άλλος πρέπει να πάρει τη θέση του και να τον ‘σώσει’ δηλαδή να ξεκινήσει ένα άλλο τραγούδι κ.ο.κ. Αν δε θυμόμαστε εκείνη τη στιγμή κανένα τραγούδι μπορούμε απλά να πούμε το Happy birthday.

Tip 1: Σκοπός είναι να σώζουμε τους συμπαίκτες μας και να αισθάνονται όλοι ασφαλείς κι όχι να διαγωνιστούμε στις φωνητικές μας ικανότητες.

Tip 2: Το παιχνίδι μπορούμε να το παίξουμε ακόμα κι αν είμαστε 2 άτομα.

5 χαρτάκια

Παίρνει ο καθένας από 5 μικρά χαρτάκια και γράφει μια λέξη ή μια μικρή φράση που δε χρησιμοποιούμε συχνά. Δηλαδή όχι καλημέρα ή γεια. Τα διπλώνουμε, τα βάζουμε σε ένα καπέλο ή ένα κουτί, τ’΄ανακατεύουμε κι όλοι παίρνουμε από 5 χαρτάκια χωρίς να τα δούμε. Τα κρατάμε κλειστά στο χέρι μας. 2 άτομα σηκώνονται για να παίξουν μια μικρή σκηνή. Οι υπόλοιποι επιλέγουν σε ποιο μέρος θα βρίσκονται και τι σχέση θα έχουν αυτοί οι 2. Για παράδειγμα: Βρίσκονται σε μία παραλία και ο ένας είναι παγωτατζής κι ο άλλος πελάτης. Ξεκινάνε να μιλάνε και σιγά σιγά κι εναλλάξ ανοίγουν τα χαρτάκια που έχουν στο χέρι τους. Τα διαβάζουν και προσπαθούν να δικαιολογήσουν αυτό που μόλις διάβασαν εντάσσοντάς το μέσα στη σκηνή που κάνουν.

Tip: Σε αυτό το παιχνίδι συμβαίνει κάτι μαγικό! Όλα δικαιολογούνται κι όλα κολλάνε μεταξύ τους! 

Συνέντευξη με έναν ειδικό

Ένας έχει το ρόλο του δημοσιογράφου κι άλλοι 2 ή 3 έχουν το ρόλο του ειδικού σε κάποιο θέμα και κάθονται στη σειρά.Τα 2 ή 3 άτομα που είναι ο ειδικός λειτουργούν ως μία προσωπικότητα, οπότε μιλούν κι απαντούν στις ερωτήσεις του δημοσιογράφου με μία λέξη τη φορά ο καθένας. Ο δημοσιογράφος κάνει τις ερωτήσεις σύμφωνα με το θέμα πάνω στο οποίο είναι ειδικός οι υπόλοιποι.

Για παράδειγμα: Ένας κορυφαιός επιστήμονας που εφήυρε την τρύπα στα μακαρόνια. 

Καλή διασκέδαση!

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Αν δεν εφαρμόσετε τα παιχνίδια με τα παιδιά σας, μπορείτε να τα παίξετε με τους φίλους σας το βράδυ στην παραλία ή στο σπίτι 😉

Την ομάδα Raining Cats And Bats μπορείτε να τη βρείτε:
https://www.facebook.com/rainingcatsandbats
https://www.tiktok.com/@raining_cats_n_bats
https://www.instagram.com/rbac_poochoomeow_improv/

Πληροφορίες σχετικά με τον θεατρικό αυτοσχεδιασμό:
https://en.wikipedia.org/wiki/Improvisational_theatre
https://en.wikipedia.org/wiki/Applied_improvisation

θεατρικά παιχνίδια

Raining Cats and Bats

Γεια σας! Είμαστε οι R.C.A.B (Raining Cats And Bats) και κάνουμε αυτοσχεδιαστικό θέατρο (improv). Η ομάδα μας υπάρχει από το 2018, αποτελείται από εκπαιδευτικούς, ηθοποιούς κι εκπαιδευτές improv και δραστηριοποιούμαστε σε θέατρα στην Ελλάδα, σε φεστιβάλ στο εξωτερικό αλλά και στον εφαρμοσμένο αυτοσχεδιασμό που χρησιμοποιείται ως εργαλείο στην εκπαίδευση, στην ψυχοθεραπεία, στη συμβουλευτική και την εταιρική εκπαίδευση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *