ΜαμάΜπαμπάςΜωρόΣυνταγές

Το παιδί μου δεν τρώει! Δες εδώ πως να το αντιμετωπίσεις!

Το παιδί μου δεν τρώει τίποτα! Μια φράση που θα ακούσουμε από πολλές μαμάδες σε όλο τον κόσμο! Με τον παρακάτω οδηγό θα αντιμετωπίσουμε και τον δικό μας picky-eater!

Eίναι το παιδί σας επιλεκτικό φαγητό; Η ώρα του φαγητού μετατρέπεται σε μάχη; Μην ανησυχείτε! Δεν είστε μόνος/η σε αυτό. Η επιλεκτική διατροφή είναι μια πρόκληση που αντιμετωπίζουν πολλοί γονείς και φροντιστές. Ωστόσο, με λίγη υπομονή, μπορείτε να μετατρέψετε τον «picky-eater» σας σε λάτρη του φαγητού. Σε αυτόν τον περιεκτικό οδηγό, θα εξερευνήσουμε αποτελεσματικές τεχνικές για την αντιμετώπιση των επιλεκτικών παιδιών και θα προτείνουμε πρακτικές συμβουλές για να κάνετε τα γεύματα πιο ευχάριστα για όλη την οικογένεια!

Το παιδί μου δεν τρώει! Τι να κάνω;

Κατανοώντας τη νοοτροπία της επιλεκτικής σίτισης!

Πριν ξεκινήσουμε να σκεφτόμαστε τρόπους αντιμετώπισης, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τους λόγους πίσω από την επιλεκτική διατροφή. Συχνά τα παιδιά αυτά έχουν αυξημένη ευαισθησία στη γεύση, την υφή, ακόμη και την εμφάνιση του φαγητού. Αυτή η ευαισθησία μπορεί να επηρεαστεί από παράγοντες όπως η γενετική, οι παρελθούσες αρνητικές εμπειρίες ή η επιθυμία τους για έλεγχο στο τι τρώνε. Ορισμένα πάλι παιδιά μπορεί να τους αρέσει να τρώνε μαζί με συνομήλικους, αλλά όχι στο σπίτι(Το λεγόμενο «Μα στον σταθμό τα τρώει όλα») ! Αναγνωρίζοντας ότι η επιλεκτική διατροφή δεν είναι απλώς μια φάση, αλλά μια πραγματική πρόκληση, μπορείτε να προσεγγίσετε το θέμα με ενσυναίσθηση και υπομονή.

Εισαγωγή ενός θετικού πλαισίου σίτισης

Η δημιουργία ενός θετικού κλίματος-ρουτίνας για τα γεύματα είναι ζωτικής σημασίας για την ενθάρρυνση των επιλεκτικών παιδιών. Ξεκινήστε ορίζοντας συγκεκριμένες ώρες γευμάτων και σνακ. Δημιουργήστε μια ευχάριστη ατμόσφαιρα συμμετέχοντας σε συζητήσεις (όπως ακριβώς θα κάνατε και αν μοραζόσασταν ένα γεύμα με τους φίλους σας) και αποφεύγοντας περισπασμούς όπως οθόνες ή παιχνίδια. Επιπλέον, εμπλέξτε το παιδί σας στον προγραμματισμό και την προετοιμασία γευμάτων, δίνοντάς του τη δυνατότητα να κάνει επιλογές και να αναπτύξει μια αίσθηση αυτοπεποίθησης. Άλλωστε είναι πιο πιθανό να απολαύσει κάτι που φτιάξατε μαζί!

Σταδιακή έκθεση σε νέες τροφές

Η σταδιακή εισαγωγή νέων τροφών είναι το κλειδί για να βοηθήσετε τα παιδιά να διευρύνουν τον «επιλεκτικό» ουρανίσκο τους. Ξεκινήστε προσφέροντας μικρές μερίδες νέων φαγητών μαζί με γνωστά αγαπημένα. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να εξερευνήσει και να αλληλεπιδράσει με το νέο φαγητό χωρίς πίεση να το φάει αμέσως ή όλο. Με την πάροδο του χρόνου, τα επίπεδα εξοικείωσης και άνεσης τους θα αυξηθούν, καθιστώντας τους πιο πιθανό να δοκιμάσουν το νέο φαγητό. Θυμηθείτε, η επαναλαμβανόμενη έκθεση είναι απαραίτητη, καθώς μπορεί να χρειαστούν πολλές προσπάθειες για να αποδεχτεί ένα παιδί μια νέα γεύση ή υφή. Πολλοί είναι αυτοί που έχουν γράψει πως για συνηθίσεις ένα γεύμα πρέπει να το δοκιμάσεις 21 φορές!

Κάνοντας το φαγητό διασκεδαστικό και ελκυστικό

Μια ακόμη τεχνική είναι το food styling! Πειραματιστείτε με τεχνικές δημιουργικής παρουσίασης, όπως κόβοντας το φαγητό με κοπάτ σε σχήματα ή χρησιμοποιώντας τρόφιμα με όλα τα χρώματα του ουράνιου τόξου. Βάλτε το παιδί σας να εμπλακεί στο food styling ή επιτρέψτε του να τοποθετήσει εκείνο το γεύμα του στο πιάτο του, όπως του αρέσει. Αυτές οι τακτικές μπορούν να κεντρίσουν το ενδιαφέρον τους και να κάνουν το φαγητό πιο ελκυστικό. Μπορείτε να δοκιμάσετε, για παράδειγμα, να φτιάξετε Ρολλάκια ζαμπόν τυρί (από ψωμί του τοστ) !

Ενσωμάτωση κρυμμένων θρεπτικών

Μια τεχνική για την οποία οι απόψεις διίστανται. Παρόλα αυτά εμείς την αναφέρουμε σαν last resort! Στο διαδίκτυο θα βρείτε πληθώρα συνταγών με κρυμμένα φρούτα ή λαχανικά σε καθημερινές αγαπημένες συνταγές που τα περισσότερα παιδιά προτιμούν, ΄όπως σε smoothies, ντιπς ή αρτοσκευάσματα. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να κάνετε πουρέ λαχανικών και να τα προσθέσετε σε σούπες, μαγειρευτά ή σάλτσες ζυμαρικών. Να τονίσουμε εδώ πως η παραπάνω τεχνική δεν βοηθά το παιδί να σταματήσει να είναι επιλεκτικό, αλλά μάλλον λειτουργεί περισσότερο σαν πυροσβεστήρας.

Η αντιμετώπιση της επιλεκτικής διατροφής απαιτεί υπομονή, κατανόηση και στρατηγική προσέγγιση. Δημιουργώντας ένα θετικό περιβάλλον για τα γεύματα, εισάγοντας νέα τρόφιμα σταδιακά, κάνοντας τα γεύματα διασκεδαστικά και ελκυστικά, μπορείτε να δώσετε τη δυνατότητα στο παιδί σας να δοκιμάσει μια μεγαλύτερη ποικιλία φαγητών. Θυμηθείτε, η αλλαγή απαιτεί χρόνο, γι’ αυτό να είστε υπομονετικοί και να γιορτάζετε μικρές νίκες στην πορεία. Με την αγάπη και την καθοδήγησή σας θα αναπτυχθούν πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες και τα γεύματα θα είναι η αγαπημένη σας στιγμή μέσα στην ημέρα!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *