ΝέαΣυνεντεύξεις

Συνέντευξη με τον συγγραφέα παραμυθιών Βάιο Ντάφο

Σήμερα έχουμε την τιμή να φιλοξενούμε στη σελίδα μας τον Βάιο Ντάφο συγγραφέα παραμυθιών. Ο Βάιος ξεκίνησε να γράφει απο μικρό παιδί, καθώς εμπνεύστηκε από έναν δάσκαλο του στο δημοτικό σχολείο. Σήμερα κυκλοφορούν ήδη 2 παραμύθια του στα βιβλιοπωλεία, ενω τέλη Μαΐου περιμένουμε το νέο του παραμύθι “Βροχούλη Σαμελένιο”.

Πες μας λίγα λόγια για σένα

Είμαι ο Βάιος. Γεννήθηκα μια μέρα του Οκτώβρη και πάντα λάτρευα τα παραμύθια. Νομίζω πως έχω αγαπήσει και έχω διαβάσει όλα τα παραμύθια του κόσμου. Εμπνεύστηκα και ξεκίνησα να γράφω για πρώτη φορά ποιήματα στο δημοτικό εξαιτίας του δασκάλου μου του κυρίου Μάρκου που ήταν ποιητής και μας μάθαινε πως να γράφουμε ποιήματα. Το πρώτο ποίημα αφορούσε τους γονείς μου. Μετά σταμάτησα για λίγο να γράφω και ξεκίνησα πάλι κοντά στα είκοσι.

Το πρώτο μου βιβλίο ονομάζεται ‘Ένα συρτάρι παραμύθια’ και είναι μια συλλογή 7 παραμυθιών για μεγάλα παιδιά. Το δεύτερο βιβλίο ονομάζεται ‘Το Μεγάλο Εμείς’ και είναι η ιστορία ενός μικρού Κάβουρα του Κωνσταντίνου Δαγκωνιάρη. Τέλος Μαίου κυκλοφορεί το τρίτο παραμύθι, ο Βροχούλης Σαμελένιος από τις εκδόσεις IWrite.

Πριν κάποιες μέρες ανακοίνωσες την κυκλοφορία της καινούργιας σου δουλειάς, παραμυθιού Βροχούλης Σαμελένιος . Πες μας λίγα λόγια για αυτό.
Ο Βροχούλης Σαμελένιος

Τέλη Μαίου κυκλοφόρει το τρίτο μου παραμύθι. Ο Βροχούλης Σαμελένιος από τις εκδόσεις iwrite. Είναι η ιστορία ενός σύννεφου του Βροχούλη Σαμελένιου που ζει στη Συννεφούπολη και μια περιπέτεια που έζησε του άλλαξε για πάντα τη ζωή και τη ματιά στα πράγματα και τους ανθρώπους. Είναι μια ιστορία που μιλά για την ανιδιοτελή αγάπη, την προσφορά αλλά και τη φροντίδα προς το περιβάλλον. Ο Βροχούλης Σαμελένιος είναι ένα παραμύθι που χαίρομαι πολύ που θα το μάθετε και εσείς καθώς η ιστορία του είναι βασισμένη σε αληθινά γεγονότα . Είναι ένα βιβλίο που απευθύνεται σε παιδιά αλλά και σε μεγάλους που νιώθουν παιδιά.

Update: Ξεκίνησε η κυκλοφορία του νέου βιβλίου “Ο Βροχούλης Σαμελένιος”! Πατήστε κλικ εδώ για να το προμηθευτείτε!

Πώς ξεκινησε η συνεργασία με τις εκδόσεις iwrite;

Όλα ξεκίνησαν τον Γενάρη του 2020. Είχα μοιραστεί ήδη το παραμύθι μου, Βροχούλης Σαμελένιος, με δικούς μου ανθρώπους, οπότε σιγά σιγά μέσα μου είχε γεννηθεί η επιθυμία να πάρει μορφή η ιστορία. Παράλληλα ενας φίλος μου συγγραφέας είχε ήδη επικοινωνήσει με τον εκδοτικό οίκο iwrite για δικό του έργο και μέσα από τη συζήτηση μας αποφάσισα να στείλω και εγώ μήνυμα με το παραμύθι. Υπηρξε άμεση απάντηση και ένα μήνα μετά, τελευταία μέρα του Φλεβάρη υπέγραψα το συμβόλαιο μου και ο Βροχούλης Σαμελένιος απέκτησε επιτέλους σπίτι.

Πως επιλέχθηκε η εικονογράφηση του βιβλίου σου και ποιός ανέλαβε την εικονογράφηση του;

Την υπέροχη εικονογράφηση που ακόμη δεν μπορώ να αποκαλύψω ανέλαβε η εκλεκτή ομάδα των εκδόσεων iwrite, από τις οποίες θα κυκλοφορήσει το παραμύθι τέλος του μήνα. Επιλέχθηκε με πολύ έμπνευση, μεράκι και πρωτοτυπία καθώς νομίζω πως τον Βροχούλη Σαμελένιο τον αγαπήσαμε όλοι και θέλαμε να του δώσουμε «ζωή» με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Μέσω των εικόνων αποτυπώνεται φωτεινά αλλά και παραμυθένια, η ιστορία και η περιπέτεια έζησε ο μικρός Βροχούλης.

Πόσο επηρέασε την έκδοση του βιβλίου σου όλη αυτή η κατάσταση με την καραντίνα;

Έχοντας πλήρη εμπιστοσύνη στον νέο μου εκδοτικό έχω να σου πω πως δεν επηρεάστηκε καθόλου η έκδοση. Είχαμε προγραμματίσει εξ αρχής να κυκλοφορήσει Μάιο και ευτυχώς τα καταφέρνουμε όπως όλα δείχνουν. Είναι υπέροχο μέσα στις τόσες δυσκολίες και την ανασφάλεια η τέχνη να δείχνει τον τρόπο και να υπάρχει η γέννηση νέων δημιουργιών. Αυτό δείχνει το μεγαλείο της τέχνης και πως είναι το ορόσημο σε κάθε εποχή.

Που μπορούμε να βρούμε το παραμύθι Βροχούλης Σαμελένιος;

Αρχικά μπορείτε να το βρείτε στο site των εκδόσεων iwrite αλλά και σε όλες τις μεγάλεις αλυσίδες των βιβλιοπωλείων. Μόλις κυκλοφορήσει θα υπάρχουν περισσότερες και αναλυτικότες πληροφορίες για το που υπάρχει ο Βροχούλης Σαμελένιος.

Στο παρελθόν έχεις γράψει κι άλλα παραμύθια. Πες μας λίγα λόγια για αυτα.
Ένα Συρτάρι Παραμύθια - Βάιος Ντάφος

Λοιπόν, το πρώτο βιβλίο μου ονομάζεται Ένα συρτάρι παραμύθια και κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Bookstars. Αποτελείται από 7 παραμύθια εμπνευσμένα από την ευρύτερη μυθολογία. Μιλάει για δράκους, νεράιδες, μέχρι και… σχήματα και ένα σωρό άλλα σπάνια μαγικά πλάσματα μέσα από τα οποία παίρνουμε ένα ισχυρό μήνυμα. Η θεματική αφορά κυρίως την αγάπη και την διαφορετικότητα αλλά και την δύναμη και τη διαχρονικότητα των συναισθημάτων.

Το μεγάλο εμείς- Βάιος Ντάφος

Το δεύτερο παραμύθι ονομάζεται Το Μεγάλο Εμείς και κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Λυκόφως. Είναι μια έγχρωμη εικονογραφημένη ιστορία, για τον Κωνσταντίνο Δαγκωνιάρη, ένα κόκκινο καβουράκι που προσπαθεί να σώσει τη μαμά του που μολύνθηκε από μια κηλίδα πετρελαίου. Στο δρόμο προς την εύρεση του αντίδοτου γνωρίζει νέους φίλους αλλά και ανακαλύπτει το μυστικό της Αγάπης. Το “Μεγάλο εμείς” ζωντανεύει και αναδεικνύει τις αξίες της αλήθειας, της φιλίας, της αγάπης, καθώς και την ανάγκη να έχουμε οικολογική συνείδηση. Έιχα μάλιστα την πολύ μεγάλη τιμή να συνεργαστώ το Δεκέμβρη του 2014 με το Σταμάτη Κραουνάκη. Έγραψε ένα τραγούδι για το Μεγάλο Εμείς, ενώ το διάβασε με την συνοδεία πιάνου για 2 βραδιές στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Και το τρίτο μου παραμύθι είναι ο Βροχούλης Σαμελένιος που κυκλοφορεί τέλος του μήνα από τις εκδόσεις iwrite.

Πώς ξεκίνησες να ασχολείσαι με τη συγγραφή παραμυθιών;

Ξεκίνησα διότι είμαι ένας ενήλικας που έχει μέσα του κρυμμένο ένα παιδί. Ένα παιδί που θέλει να τρέχει, να παίζει και να γέλα και φυσικά να γράφει παραμύθια. Μέσα λοιπόν από τις ιστορίες μου προστατεύω και διατηρώ την φλόγα της παιδικής μου ψυχής ζωντανή. Μην ξεχνάμε, επίσης, πως μέσα από τα παραμύθια μπορείς να μιλήσεις για τα πιο σοβαρά γεγονότα και νοήματα της ζωής. Ίσως σε κάποιο επόμενο βιβλίο να σας αποκαλύψω και το προσωπικό μου παραμύθι.

Από που αντλείς την έμπνευσή σου; Υπάρχουν συγγραφείς που σε ενέπνευσαν;

Την έμπνευση μου την αντλώ από την ίδια τη ζωή και τις στιγμές της. Μπορεί να περπατάω στο δρόμο, να πέσει ένα φύλλο στα χέρια μου και να γεννηθεί ευθύς ο νέος μου ήρωας. Τον Κωνσταντίνο Δαγκωνιάρη, το καβουράκι του δεύτερου βιβλίου μου τον εμπνεύστηκα κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής μου θητείας στο Λιτόχωρο. Η ίδια η ζωή και οι εμπειρίες της είναι η καλύτερη έμπνευση που υπάρχει. Φυσικά υπάρχουν συγγραφείς που μου έδωσαν το κίνητρο. Οι αγαπημένοι συγγραφείς είναι ο Όσκαρ Ουάιλντ, ο Ευγένιος Τριβιζάς και η Γαλάτεια Γρηγοριάδου Σουρέλη και πάρα πολλοί ακόμη. Νομίζω πως όσο σκέφτομαι τόσο θα γράφω για συγγραφείς που με ενέπνευσαν και που συνεχίζουν να με εμπνέουν.

Ποιό ήταν το αγαπημένο σου παραμύθι ως παιδί και ποιό ως ενήλικας;

Το αγαπημένο μου παραμύθι σαν παιδί ήταν ο Σπουργίτης με το Κόκκινο γιλέκο από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Ήταν η ιστορία ενός Σπουργίτη που ήθελε να γίνει συγγραφέας. Θυμάμαι να το διαβάζω πάρα πολύ συχνά και πάντα να ταυτίζομαι με τον μικρό ήρωα καθώς ήθελα και εγώ να γίνω συγγραφέας. Ένα πολύ αγαπημένο μου βιβλίο που το έχω ακόμη και σήμερα στη βιβλιοθήκη μου.

Έχω βέβαια και πολλά αγαπημένα παραμύθια ως ενήλικας καθώς και πολλούς αγαπημένους συγγραφείς. Ενδεικτικά θα αναφέρω τον Τριγωνοψαρούλη του Βαγγέλη Ηλιόπουλου (Εκδόσεις Πατάκη) αλλά και το Μπλέ Τριαντάφυλλο της Στέργιας Κάββαλου από τις εκδόσεις Ιπτάμενο Κάστρο.

Συμφωνούμε απόλυτα με τον Βάιο Ντάφο για τα εξαιρετικά αυτά βιβλία. Άλλωστε ένα από αυτά βρίσκεται στη λίστα με τα 5 αγαπημένα μας! Δείτε εδώ ποια είναι τα άλλα τέσσερα που προτείνουμε!

Τι θα έλεγες σε κάποιον που θα ήθελε να ασχοληθεί με τη συγγραφή παραμυθιών;

Να ξεκινήσει να γράφει σήμερα!

Ευχαριστούμε τον Βάιο Ντάφο για τη συνέντευξη του στο polkadots.gr και περιμένουμε με ανυπομονησία τον Βροχούλη Σαμελένιο.

Update: Ξεκίνησε η κυκλοφορία του νέου βιβλίου “Ο Βροχούλης Σαμελένιος”! Πατήστε κλικ εδώ για να το προμηθευτείτε!

Μία ωραία δραστηριότητα αφού διαβάσουμε ένα παραμύθι είναι να προσπαθήσουμε να το δραματοποιήσουμε ή να κάνουμε γυμναστική! Δείτε εδώ πως να κάνετε γιόγκα μέσα απο παραμύθια.

ΥΓ. Μπορουμε να βρούμε τα βιβλία του Βάιου Ντάφου σε μεγάλα βιβλιοπωλεία ή πατώντας κλικ στους παρακάτω συνδέσμους.

Ο Βροχούλης Σαμελένιος από τον Βάιο Ντάφο, εκδόσεις iWrite

Ένα Συρτάρι Παραμύθια από τον Βάιο Ντάφο, εκδόσεις Bookstars

Το μεγάλο εμείς από τον Βάιο Ντάφο, εκδόσεις Πρωτοπορία

Ίριδα

Γεια! Είμαι η Ίριδα και είμαι εκπαιδευτικός και μαμά! Μου αρέσει να βρίσκω ψυχαγωγικές δραστηριότητες, παιχνίδια και κατασκευές για παιδιά που τα βοηθούν να μαθαίνουν εύκολα και δημιουργικά. Στον ελεύθερο μου χρόνο εκπαιδεύομαι σε θέματα ειδικής αγωγής, γράφω άρθρα, μαγειρεύω και πολλά πολλά άλλα :)

2 σκέψεις σχετικά με το “Συνέντευξη με τον συγγραφέα παραμυθιών Βάιο Ντάφο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *