Παιδιά καλοσύνη και μία κατασκευή: Μόμπιλε της Καλοσύνης
13 Νοεμβρίου, ημέρα αφιερωμένη στην καλοσύνη, τέλεια ευκαιρία για να μάθουμε στα παιδιά τι είναι καλοσύνη και να κάνουμε κατασκευές!
Την σημερινή ημέρα γιορτάζεται σε πολλά μέρη του κόσμου η “Παγκόσμια ημέρα καλοσύνης”. Έχει καθιερωθεί από το 2000 με πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Κινήματος Καλοσύνης και συμμετέχουν σε αυτή διάφορες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Σύμφωνα με τα λεγόμενα τους ” Η καλοσύνη είναι ένα θεμελιώδες μέγεθος της ανθρώπινης κατάστασης, που γεφυρώνει τις διαφορές φυλής, φύλου, θρησκείας και πολιτικής.”. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν τα παιδιά να έρθουν από νωρίς σε επαφή με αυτή την έννοια.
Όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενο άρθρο, τα καλοσυνάτα παιδιά είναι το μυστικό της ενήλικης επιτυχίας, αφού ειναι το βασικό χαρακτηριστικό ενός επιτυχημένου ηγέτη, ενός επιτυχημένου ανθρώπου σε επαγγελματικό και προσωπικό τομέα. Άλλωστε το έλεγαν και οι παλιοί “Κάνε το καλό και ρίξτο στο γιαλό”.
Ξέρουν τα παιδιά τι σημαίνει καλοσύνη;
Όλοι θέλουμε τα παιδιά μας να είναι καλοσυνάτα. Έχουμε όμως φροντίσει να τους εξηγήσουμε τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Είναι πάντως σίγουρα κάτι παραπάνω από το απλό “ευχαριστώ” και “παρακαλώ”. Τι είναι λοιπόν η καλοσύνη και πώς το εξηγούμε στα παιδιά; Σύμφωνα με το λεξικό καλοσύνη ειναι:
- μία καλή πράξη
- η τάση να είμαστε ευγενικοί και να κατανοούμε τη θέση του άλλου
- η αξία του να είμαστε ζεστοί, εγκάρδιοι, ανθρώπινοι
- η ικανότητα κάποιου να ακούει και να καταλαβαίνει τις ανάγκες του άλλου, προσπαθώντας να τον βοηθήσει να τις ικανοποίησει.
Πως μαθαίνουμε στα παιδιά να είναι καλοσυνάτα;
Τα παιδιά μιμούνται τους μεγαλύτερους, οπότε το πρώτο βήμα κατανόησης και εκμάθησης της καλοσύνης είναι να είμαστε εμείς καλοσυνάτοι. Πρέπει συνέχεια να έχουμε στο μυαλό μας ότι αποτελούμε role-models για τα παιδιά μας. Ας φροντίσουμε εμείς πρώτοι να δώσουμε το καλό παράδειγμα κι εκείνα θα ακολουθήσουν. Το επόμενο βήμα είναι να αναγνωρίζουμε καλές πράξεις που κάνει το παιδί μας ή οι γύρω μας και να τις συζητάμε. Βέβαια πρέπει και να αναγνωρίζουμε στιγμές που δεν ήμασταν τόσο καλοσυνάτοι και να αναλύουμε τι θα κάναμε διαφορετικά. Ένα ωραίο ρητό που μου αρέσει να αναφέρω στα παιδιά είναι “Όταν είσαι καλοσυνάτος προς τους άλλους δεν αλλάζει μόνο εσένα, αλλά ολόκληρο τον κόσμο”. Τρίτο βήμα για να μάθουν τα παιδιά την έννοια της καλοσύνης είναι να τους δίνουμε ευκαιρίες να κάνουν καλές πράξεις. Από το να σηκώσουν ένα χαρτί που έπεσε απο κάποιον μέχρι το να μαζέψουν κάποια χρήματα για φιλανθρωπικούς σκοπούς, όλα συντελούν στην ανάπτυξη της καλοσύνης τους.
Μήπως το παιδί σας είναι οπτικός τύπος; Δείτε μαζί αυτό το βίντεο που δείχνει καλοσυνάτες πράξεις.
Μαθαίνουμε στα παιδιά την καλοσύνη μέσα από μία κατασκευή
Πιστεύω πως όλοι οι δάσκαλοι και οι γονείς θα συμφωνήσουμε πως η πολύπλευρη εκπαίδευση των παιδιών θα μπορούσε να περιλαμβάνει καθημερινά ένα πλήρες 24ωρο. Όμως σε όλα αυτα τα χρόνια που διδάσκω, έχω δει πως το να αφιερώνουμε χρόνο στη μελέτη της καλοσύνης, βοηθάει εξαιρετικά τα παιδιά. Προσπαθούμε λοιπόν να κάνουμε projects καλοσύνης που διαρκούν από 1 εβδομάδα, έως όλο το χρόνο, ανάλογα το ηλικιακό group. Στα μικρά παιδάκια καλό είναι να το συνδυάζουμε με κατασκευές, γιατί το απολαμβάνουν ακόμα περίσσοτερο. Μια ωραία ιδέα λοιπόν είναι η παρακάτω “καλοσυνάτη” κατασκευή, όπως μου αρέσει να την αποκαλώ.
Υλικά:
- Λευκό χαρτί Α4 για να φτιάξουμε τον πλανήτη μας και τον τίτλο
- Γαλάζιο χαρτόνι για το φόντο
- Μπεζ ή ροζ χαρτόνι για τα χεράκια με τις πράξεις καλοσύνης
- Σπάγκος
Αυτή την κατασκευή την φτιάχνουμε στο νηπιαγωγείο. Αφού συζητήσουμε για το τι σημαίνει ο τίτλος, ακολουθεί brainstorming. Τα παιδιά σκέφτονται καλές πράξεις, τις οποίες τις σημειώνουμε σε ένα χαρτί. Στη συνέχεια, ο καθένας φτιάχνει 7 αποτυπώματα του χεριού του και τα κόβει. Πάνω σε κάθε παλάμη σημειώνουμε και ζωγραφίζουμε 1 πράξη καλοσύνης που θα κάνει το κάθε παιδί την εβδομάδα που ακολουθεί. Χρωματίζουμε τη Γη και την κολλάμε στο μπλε χαρτόνι. Κάτω απο τη γη συρράπτουμε 2 κομμάτια σπάγκο. Κάθε φορά που τα παιδιά ολοκληρώνουν μια καλή πράξη συρράπτουμε πάνω στον σπάγκο ένα χεράκι. Στο τέλος της εβδομάδας κάθε παιδί έχει ένα πανέμορφο μόμπιλε με τα 7 επιτεύγματα του.
Φυσικά αυτή η δραστηριότητα μπορεί να συνεχιστεί στο σπίτι με το Βάζο της Καλοσύνης.( Δείτε πως να το φτιάξετε πατώντας κλικ πάνω στον τίτλο.)
Pingback: Ημερολόγιο ευγνωμοσύνης - δραστηριότητα για Πολυτεχνείο - Polka Dots