Χρόνος με το παιδί

Καλοσυνάτα παιδιά. Το μυστικό της ενήλικης επιτυχίας!

Με 1 δραστηριότητα μπορούμε να μάθουμε στα παιδιά μας πως να είναι καλοσυνάτα, αλλά και να τα παρακινήσουμε να συνεχίσουν να είναι.

Γιατί είναι σημαντικό να μεγαλώνουμε καλοσυνάτα παιδιά;

Η καλοσύνη και η ενσυναίσθηση είναι δυο χαρακτηριστικά που σύμφωνα με τους ψυχολόγους δημιουργούν έναν μελλοντικό ηγέτη. Η έννοια του ηγέτη στην ψυχολογία δεν έχει παραίτητα να κανει με διευθυντικές και αρχηγικές θέσεις. Όμως έχει σίγουρα να κάνει με τον ολοκληρωμένο άνθρωπο που καταφέρνει να πάρει επιτυχημένες αποφάσεις για τη ζωή τους. Ο καλοσυνάτος άνθρωπος μπορεί να λάβει υπόψιν του τις αντιδράσεις των γύρω του, τα θέλω τους.

Καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικό είναι αυτό! Όταν κάποιος πέρα απο τον εαυτό του μπορεί “να προβλέψει” και τις αντιδράσεις των άλλων, προσφέροντας λύσεις που βοηθούν κι εκείνον αλλα και τους άλλους το ποσοστό της επιτυχίας ανεβαίνει κατακόρυφα. Επιτυχία όχι μόνο στα επαγγελματικά, αλλά και στα προσωπικά! Ας μεγαλώσουμε λοιπόν καλοσυνάτα παιδιά. Το προτείνουν άλλωστε και οι ψυχολόγοι Adam Grant και Allison Sweet Grant στο άρθρο τους λέγοντας ” Σταματήστε να μεγαλώνετε επιτυχημένα παιδιά. Μεγαλώστε καλοσυνάτα παιδια!

Δραστηριότητα για πιο καλοσυνάτα παιδιά

Αυτό που έχω καταλάβει μετά από πολλά χρόνια διδασκαλίας σε μικρά παιδιά είναι ότι οτιδήποτε δουν σαν παιχνίδι, το κάνουν με ευχαρίστηση. Όσο περνούν τα χρόνια παρατηρείται μια σταθερή πτώση εκφράσεων αυθόρμητης καλοσύνης από τα παιδιά, γράφουν οι έρευνες. Τα περισσότερα κοιτούν την προσωπική τους ευχαρίστηση, χωρίς αρκετές φορές να υπολογίζουν τους άλλους. Πως μπορούμε λοιπόν να τα βοηθήσουμε; Με μία απλή δραστηριότητα! Το βάζο της καλοσύνης.

Μήπως το παιδί σου βαριέται; Διάβασε εδώ γιατί πρέπει να αφήνεις το παιδί να βαριέται! Κλικ εδώ!

Το βάζο της καλοσύνης

Πάρτε ένα γυάλινο βάζο και χρωματίστε με ακρυλικό χρώμα (μπογιά ή σπρέι). Διακοσμήστε το με χαμογελάκια, πομ-πομ, πεταλουδίτσες και ότι άλλο φανταστείτε. Δίπλα του βάλτε χρωματιστά post it και στυλό ή μαρκαδόρους.

Εξηγήστε ότι μια πράξη καλοσύνης δεν είναι απαραίτητα κάτι μεγάλο! Μπορεί να είναι να παίξουμε με ενα παιδάκι που είναι μόνο του, να παρηγορήσουμε κάποιο που κλαίει, να ταΐσουμε τα αδέσποτα.

Στην αρχή θα χρειαστεί να έχουμε τις κεραίες μας ανοιχτές και να τους λέμε όταν κάνουν κάτι καλοσυνάτο. Με το που δούμε κάποια εκραση καλοσύνης, τους πηγαίνουμε τα χαρτάκια και το βάζο κα τα προτρέπουμε να γράψουμε αυτό που έκαναν. (Και μυστικη προπόνηση γραφής-ορθογραφίας- χαχα). Αν το παιδί μας είναι μικρό το βοηθάμε να το γράψει ή του προτείνουμε να το ζωγραφίσει!

Στο τέλος της εβδομάδας, μετράμε πόσες καλές πράξεις κάναμε, τι διαβάζουμε και σημειώνουμε τον αριθμό τους. Θα δείτε ότι τα παιδιά σιγά-σιγά από μόνα τους θα θέλουν να κάνουν όλο και περισσότερες καλές πράξεις. Το κλειδί για να πετύχει φυσικά αυτό είναι να συμμετέχει όλη η οικογένεια/τάξη.

Καλη μας επιτυχία! Θα χαρώ πολύ να μου στείλετε φωτογραφίες στη σελίδα στο Facebook ή το Instagram με τα δικά σας βάζα καλοσύνης για να τα ανεβάσω στα stories μας.

Σας χαιρετώ πάω να γεμίσω το δικό μου βάζο καλοσύνης!

Ίριδα

Γεια! Είμαι η Ίριδα και είμαι εκπαιδευτικός και μαμά! Μου αρέσει να βρίσκω ψυχαγωγικές δραστηριότητες, παιχνίδια και κατασκευές για παιδιά που τα βοηθούν να μαθαίνουν εύκολα και δημιουργικά. Στον ελεύθερο μου χρόνο εκπαιδεύομαι σε θέματα ειδικής αγωγής, γράφω άρθρα, μαγειρεύω και πολλά πολλά άλλα :)

2 σκέψεις σχετικά με το “Καλοσυνάτα παιδιά. Το μυστικό της ενήλικης επιτυχίας!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *