Κάνουμε εκκαθάριση στα παιχνίδια μας και τα χαρίζουμε
Είμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή από αυτή για να κάνουμε μια εκκαθάριση παιχνιδιών! Εννοείται, γιατί όχι και άλλων πραγμάτων εκτός των παιχνιδιών; Εάν διαβάζεις αυτό το άρθρο, σίγουρα έχεις σκεφτεί αυτή την εκκαθάριση, αλλά ακόμα την έχεις αφήσει ως σκέψη. Δεν ξέρεις από που να ξεκινήσεις και πως να οργανώσεις την εκκαθάριση σου; Γι’ αυτό είμαστε εδώ! Ας δούμε παρέα πως να οργανώσουμε την εκκαθάριση, σε ποια πράγματα μπορούμε να την κάνουμε και που μπορούμε να δώσουμε τα πράγματα που δεν χρειαζόμαστε. Επίσης, μαθαίνουμε να ανακυκλώνουμε μέσα από ένα παιχνίδι!
Τα παιχνίδια είναι υπέροχα! Ειδικά αν είσαι παιδί, όσα κι αν έχεις δεν είναι ποτέ αρκετά! Το γνωρίζω αυτό πολύ καλά από πρώτο χέρι από τα δικά μου παιδιά. Κάθε φορά που έρχεται η στιγμή να κάνουμε μια εκκαθάριση παιχνιδιών, καταλήγουμε -κάθε φορά- στο ίδιο συμπέρασμα: τα χρειάζονται όλα! Τα παιδιά ”δένονται” με τα παιχνίδια και με τα υπόλοιπα δικά τους πράγματα και δεν θέλουν να τα αποχωριστούν. Απόλυτα κατανοητό και σεβαστό. Τι κάνουμε, όμως, όταν υπάρχει ανάγκη για ένα μικρό… ξεκαθάρισμα;
Βήματα για να οργανώσω την εκκαθάριση
Στην αρχή η θεωρία…
1. Αρχικά, κάνουμε μια κουβέντα με τα παιδιά και τους εξηγούμε ότι, κατά διαστήματα, θα πρέπει να κάνουμε μια εκκαθάριση των πραγμάτων μας. Τους εξηγούμε με απλό τρόπο τι σημαίνει ο όρος εκκαθάριση. Μπορούμε να τους πούμε ότι είναι η συλλογή των πραγμάτων που δεν χρησιμοποιούμε πολύ πλέον ή αυτών που δεν είναι πια για την ηλικία μας.
2. Βασικό είναι επίσης να τους εξηγήσουμε τον όρο ”δωρεά”. Να τους πούμε, δηλαδή, ότι κάποια από τα πράγματα που θα μαζέψουμε, μπορούμε να τα δώσουμε σε άλλα παιδάκια που τα έχουν περισσότερη ανάγκη. Με αυτόν τον τρόπο γνωρίζουν ότι τα παιχνίδια τους θα πάνε σε άλλα παιδάκια και όχι στα σκουπίδια. Αυτό λειτουργεί αρκετά ανακουφιστικά για το παιδί και του δείχνει το καλό παράδειγμα του να προσφέρω.
…και μετά έρχεται η ώρα της πράξης!
3. Στη συνέχεια, προχωράμε στο πρακτικό κομμάτι. Θέτουμε από την αρχή κάποιους όρους εκκαθάρισης. Δίνουμε στο παιδί την επιλογή να μαζέψει σε ένα σημείο τα παιχνίδια που θέλει να κρατήσει πολύ, σε άλλο αυτά που θέλει να δώσει και σε ένα τρίτο τα χαλασμένα. Για παράδειγμα, μπορούμε να συμφωνήσουμε με το παιδί να δώσουμε όλα τα παιχνίδια που έχουμε διπλά ή τα παιχνίδια που δεν έχουμε χρησιμοποιήσει για πολύ καιρό. Επίσης, μπορούμε να δώσουμε αυτά που δεν είναι πλέον για την ηλικία τους.
4. Σχετικά με τα χαλασμένα παιχνίδια, αυτά, θα ήταν καλό, να τα ανακυκλώσουμε. Αν είναι χαλασμένα, μπορεί να είναι επικίνδυνα αν να τα δώσουμε σε άλλα παιδιά. Επίσης, το ίδιο ισχύει και για τα παιχνίδια που λείπουν αρκετά εξαρτήματα ή παζλ με χαμένα κομμάτια.
5. Μην κάνετε την εκκαθάριση μόνοι σας! Η συμμετοχή των παιδιών στη διαδικασία αυτή είναι πολύ σημαντική, όχι μόνο γιατί βοηθούν αλλά κυρίως γιατί μαθαίνουν να κάνουν επιλογές. Μαθαίνουν τι είναι πραγματικά αυτό που χρειάζονται και τι όχι. Ακόμα, αποφεύγουμε να πετάξουμε μόνοι μας πράγματα που ίσως χρειάζονται. Θα ήταν πολύ δυσάρεστο να ανακαλύψουμε ότι δώσαμε κάτι που εμείς θεωρούσαμε περιττό, αλλά το παιδί μας θεωρούσε αγαπημένο.
6. Κάντε την όλη διαδικασία διασκεδαστική! Βάλτε μουσική, παίξτε παιχνίδια και γενικότερα προσπαθήστε να κάνετε την ατμόσφαιρα ευχάριστη. Έτσι έχετε περισσότερες πιθανότητες να αποφύγετε…δραματικές καταστάσεις. Εάν για κάποιο παιχνίδι υπάρχει μεγάλη δυσκολία αποχωρισμού, τότε μην πιέσετε περισσότερο την κατάσταση και αφήστε το για την επόμενη εκκαθάριση. Μπορεί τότε το παιδί να το δώσει από μόνο του χωρίς καν να πείτε κάτι!
7. Εφαρμόστε τη διαδικασία της εκκαθάρισης τουλάχιστον μια φορά το χρόνο. Μπορείτε να ορίσετε μια συγκεκριμένη εποχή ή κατά τη διάρκεια των διακοπών. Αυτό θα βοηθήσει τα παιδιά να εξοικειωθούν και, ιδανικά, μεγαλώνοντας να το εφαρμόζουν και μόνα τους.
8. Τέλος, μη ξεχάσετε να επιβραβεύσετε τα παιδιά για τη βοήθεια και συμμετοχή τους. Πείτε τους πόσο περήφανοι νιώθετε που τα κατάφεραν και έδωσαν χαρά και σε άλλους ανθρώπους.
Εκτός από παιχνίδια, τι άλλα πράγματα μπορώ να μαζέψω και χαρίσω;
Φυσικά, η εκκαθάριση δεν αφορά μόνο τα παιχνίδια αλλά πολλά ακόμα πράγματα μέσα στο σπίτι. Νιώσε κι εσύ τη χαρά της προσφοράς και το αίσθημα του χαρίζω σε κάποιον που έχει ανάγκη! Σας παρουσιάζουμε μια λίστα με μερικά αντικείμενα που μπορείτε να χαρίσετε και που θα μπορούσατε να τα δώσετε.
- Παλιά σχολικά βιβλία, στυλό, μολύβια, σχολικές τσάντες και άλλα σχολικά είδη. Μπορείτε να τα δώσετε σε φίλους, συγγενείς και γνωστούς με μικρότερα παιδιά ή ακόμα και σε ομάδες και οργανισμούς που βοηθούν συνανθρώπους μας. Μία τέτοια ομάδα είναι ο Θεόφιλος που στηρίζει τις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες. Δες εδώ πως μπορείς να προσφέρεις σχολικά είδη.
- Εξωσχολικά βιβλία, εγκυκλοπαίδειες, παραμύθια. Εκτός από φίλους ή ξαδέρφια, αυτά τα ”διαμαντάκια” θα μπορούσατε να τα προσφέρετε στη δανειστική βιβλιοθήκη του σχολείου που φοιτούν τα παιδιά σας ή της περιοχής σας. Απαραίτητη προυπόθεση να είναι σε καλή κατάσταση.
- Ρούχα δικά σας ή παιδικά. Συνήθως τα παιδικά ρούχα τα χαρίζουμε σε παιδάκια του οικογενειακού ή φιλικού μας περιβάλλοντος. Εάν δεν υπάρχει αυτή η ανάγκη στον στενό μας κύκλο, τότε μπορούμε να τα προσφέρουμε στην εκκλησία της γειτονιάς μας.
- Συλλογή από τσιμπιδάκια και κοκαλάκια (ειδικά αν έχετε κορίτσι)
- CD/ DVD με παιδικά τραγούδια ή ταινίες.
- Παιδικά έπιπλα, όπως κούνιες ή παιδικά καρότσια που πλέον δεν χρησιμοποιείτε. Συνήθως είναι σε καλή κατάσταση και μπορεί άνετα να τα χαρεί και άλλο παιδάκι.
Μαθαίνω να ανακυκλώνω!
Παραπάνω είδαμε μερικά πράγματα που μπορούμε να μαζέψουμε και χαρίσουμε. Κάποια από αυτά, όμως, θα μπορούσαμε να τα ανακυκλώσουμε! Με αυτόν τον τρόπο, ταυτόχρονα με την εκκαθάριση και την αξία του να χαρίζω, μπορούμε να προωθήσουμε στα παιδιά μας και την αξία της ανακύκλωσης. Μιλάμε με τα παιδιά για το τι σημαίνει ανακύκλωση, ποια υλικά μπορούμε να ανακυκλώσουμε και πως βοηθάει η ανακύκλωση στην προστασία του πλανήτη μας. Και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να το μάθουν αυτό, φυσικά, μέσα από ένα παιχνίδι.
Πως παίζεται το παιχνίδι
Αφού έχουμε τελειώσει με την εκκαθάριση και έχουμε μιλήσει στα παιδιά για την ανακύκλωση,τα πηγαίνουμε σε ένα ανοικτό χώρο. Έχουμε φροντίσει να βάλουμε εκεί μια σειρά από κάδους ανακύκλωσης (ή απλά καλαθάκια). Ένας θα είναι για τα πράγματα από χαρτί, ένας για τα πράγματα από πλαστικό, ένας για αυτά από γυαλί κι ένας τελευταίος για εκείνα από μέταλλο. Η αποστολή των παιδιών θα είναι να βάλουν τα πράγματα της εκκαθάρισης που μπορούν να ανακυκλωθούν στον σωστό κάδο. Εάν θέλετε να δυσκολέψετε το παιχνίδι, μπορείτε να βάλετε στα πράγματα και κάποια που δεν μπορούν να ανακυκλωθούν.
Πόσο χρήσιμος σας φάνηκε ο οδηγός για την εκκαθάριση παιχνιδιών; Περιμένουμε με χαρά τα σχόλια σας και (γιατί όχι;) φωτογραφίες στο https://www.instagram.com/polkadots.gr/ με τα κατορθώματά σας από τις δραστηριότητες που προτείνουμε. Ακόμα, μπορείτε να μας γράψετε τις δικές σας ιδέες για εύκολη εκκαθάριση παιχνιδιών, σημεία δωρεάς τους καθώς και ιδέες ανακύκλωσης! Καλή διασκέδαση!