Δραστηριότητες/Δημιουργική απασχόληση για παιδιάΚατασκευές για το ΚαλοκαίριΠαιδίΠαιχνίδι

3 Δραστηριότητες με πάγο για παιδιά προσχολικής ηλικίας

Οι θερμοκρασίες έχουν ανέβει, οπότε είναι ιδανική περίοδος για παιχνίδια με πάγο! Σήμερα λοιπόν θα δούμε τρεις δραστηριότητες με πάγο, που θα μας δροσίσουν σίγουρα. Τα παιχνίδια με πάγο είναι οι τέλειες προσθήκες στα sensory bins (αισθητηριακά κουτιά) μας. Άλλωστε κάθε εποχή πρέπει να εξελίσσουμε!

Τι είναι sensory bins?

Τα sensory bins είναι δοχεία όπου τα παιδιά μέσω των αισθήσεων τους ανακαλύπτουν τον κόσμο μας. Εξελίσσουν την κριτική σκέψη, τη λεπτή και αδρή κινητικότητα, τη φαντασία και την ικανότητα επίλυσης προβλήματων. Είναι μια αρκετά σύγχρονη μέθοδος που όλο και περισσότεροι εκπαιδευτικοί εντάσσουν στα προγράμματά τους. Μιας λοιπόν που τα νηπιαγωγεία και οι παιδικοί σταθμοί δεν ανοίγουν ακόμα, γιατί να μην εκμεταλλευτούμε το χρόνο μας με σούπερ ψυχαγωγικές-εκπαιδευτικές δραστηριότητες;

Δραστηριότητες με πάγο

Οι δραστηριότητες με πάγο είναι από τις αγαπημένες των παιδιών, καθώς ασχολούνται με κάτι που δεν το έχουν ξανακάνει. Όμως είναι και αγαπημένα των μεγάλων καθώς είναι πανεύκολα στο στήσιμο, δεν λερώνουν και κρατούν απασχολημένα τα παιδιά για πολύ ώρα! Τα παιδιά με την ενασχόληση τους με τον πάγο, μπορούν βιωματικά να κατάλαβουν την έννοια της τήξης και της πήξης. Μπορούν να πειραματιστούν με το λιώσιμο του πάγου με αλάτι και ζεστό νερό. Κάνουν υποθέσεις, ελέγχουν τις υποθέσεις τους, πειραματίζονται και βγαζουν συμπεράσματα. Αν θέλουμε μπορούμε να τους μιλήσουμε και για τον κύκλο του νερού, χρησιμοποιώντας την παρακάτω αφίσα.

Εκσκαφή παγωμένων δεινόσαυρων για παιδιά

Για αυτή την “παγοεκσκαφή” θα χρειαστούμε ένα μεγαλο μπωλ, ΠΑΓΩΜΕΝΟ νερό, πλαστικά παιχνίδια (π.χ. δεινόσαυρους) και προαιρετικά, μπλε χρώμα ζαχαροπλαστικής. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ακόμα και μπουκάλι που έχουμε κόψει το πάνω μέρος του. Επίσης, εκτός από παιχνίδια μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κορδέλες, γιρλάντες, πομ-πομ κ.ά.

Προετοιμασία

Γεμίζουμε το 1/3 του μπωλ με νερό, ρίχνουμε μερικές σταγόνες ζαχαροπλαστικής και πλαστικά παιχνίδια. Το αφήνουμε να παγώσει. Βγάζουμε από την κατάψυξη, ακολουθούμε την ίδια διαδικασία, αλλά χρησιμοποιώντας ΚΡΥΟ νερό. Συνεχίζουμε μέχρι να γεμίσει το δοχείο μας και το αφήνουμε όλο το βράδυ στην κατάψυξη. Την επόμενη μέρα βάζουμε το τεράστιο κομμάτι πάγου σε μια λεκάνη, δίνουμε στα παιδιά πλαστικά εργαλεία, ζεστό νερό και αλάτι και τα αφήνουμε να πειραματιστούν και να παίξουν. Μικροί παγοαρχαιολόγοι εν δράσει!

Σημείωση: Αν βάλουμε όλο το νερό και τα παιχνίδια εξαρχής, τα παιχνίδια θα μεινουν μόνο στην κορυφή του πάγου, οπότε θα μειώσουμε τη διάρκεια του παιχνιδιού. Όσο πιο πολλά παιχνίδια στην κορυφή, τόσο πιο εύκολο να τα βγάλουν τα παιδιά απο τον πάγο.

Σας αρέσουν οι εκσκαφές; Εκτός από τις εκσκαφές με πάγο μπορείτε να δοκιμάσετε να φτιάξετε αυγά δεινόσαρων, πατώντας κλικ εδώ! Η παλαιοντολογία, άλλωστε, έχει τη γλύκα της σε κάθε μορφή της “παγωμένη” ή μη.

Ζωγραφική με πάγο

Θα χρειαστούμε μια παγοθήκη, γλωσσοπίεστρα, τέμπερες και νερό. Η ιδανική δοσολογία για να βάφουν σαν νερομπογιές τα παγάκια είναι μισό-μισό. Βάζουμε λοιπόν μισή δόση νερού και μισή δόση μπογιάς για το κάθε παγάκι χρώματος. Ανακατεύουμε, βάζουμε στην κατάψυξη. Αφήνουμε το μείγμα να πήξει και όταν δέσει λίγο, βάζουμε και τα γλωσσοπίεστρα. Τότε τα αφήνουμε να παγώσουν εντελώς. Έτοιμα! Παίρνουμε λευκό χαρτόνι και ξεκινάμε τη ζωγραφική.

Ψάχνετε κι άλλες δραστηριότητες για να απασχολήσετε τα παιδιά σας; Γιατί δεν φτιάχνετε σπιτικό πηλό και στη συνέχεια διακοσμητικά για το δωμάτιο; Δείτε πως να το κάνετε εδώ!

Γρανίτα στη σακούλα

ΠΗΓΗ (φωτογραφίας): FevFamily

Αυτη η δραστηριότητα πρόκειται στην ουσία για ένα βιωματικό πείραμα που…τρώγεται! Θα χρειαστούμε δύο σακούλες zip lock (αυτές που κλείνουν με “φερμουαρ”) μία μεγάλη και μία μικρότερη, πάγο, αλάτι και amita motion. Στη μικρή σακουλίτσα ρίχνουμε ένα ποτήρι χυμό (εμένα μου έχει δουλέψει μόνο με την motion) και την κλείνουμε πολύ καλά. Στην μεγάλη σακούλα ρίχνουμε 10-12 μεγάλα παγάκια και 1-2 κουταλιές της σούπας αλάτι. Βάζουμε τη μικρή σακούλα μέσα στη μεγάλη και κλείνουμε. Τυλίγουμε μια πετσέτα γύρω από τη μεγάλη σακούλα και ταρακουνάμε-χτυπάμε τη σακούλα μας, μέχρι ο χυμός να γίνει γρανίτα. Αυτό θα χρειαστεί γύρω στα 5 λεπτά, ανάλογα και με το πόσο μεγάλο ποτήρι χυμού χρησιμοποιήσατε στην αρχή! Τέλειο και δροσερό ρόφημα στη στιγμή. Εις υγείαν!

Περιμένουμε με χαρά τα σχόλια σας για τις δραστηριότητες και (γιατί όχι;) φωτογραφίες στο https://www.instagram.com/polkadots.gr/ με τα κατορθώματά σας από τις δραστηριότητες που προτείνουμε. Καλή διασκέδαση!

Ίριδα

Γεια! Είμαι η Ίριδα και είμαι εκπαιδευτικός και μαμά! Μου αρέσει να βρίσκω ψυχαγωγικές δραστηριότητες, παιχνίδια και κατασκευές για παιδιά που τα βοηθούν να μαθαίνουν εύκολα και δημιουργικά. Στον ελεύθερο μου χρόνο εκπαιδεύομαι σε θέματα ειδικής αγωγής, γράφω άρθρα, μαγειρεύω και πολλά πολλά άλλα :)

3 σκέψεις σχετικά με το “3 Δραστηριότητες με πάγο για παιδιά προσχολικής ηλικίας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *