Δραστηριότητες/Δημιουργική απασχόληση για παιδιάΚατασκευές για παιδιάΚατασκευές για την ΆνοιξηΚατασκευές για το ΚαλοκαίριΚατασκευές για το ΦθινόπωροΚατασκευές για τον Χειμώνα

Πώς βάφουμε μακαρόνια για κατασκευές χωρίς αλκόολ;

Αναρωτιέστε κι εσείς πως βάφουμε μακαρόνια για κατασκευές; Εδώ θα βρείτε πώς με έναν πολύ εύκολο τρόπο!

Ξεκινώντας να δουλεύω σε σχολεία, αλλά και σε κέντρα δημιουργικής απασχόλησης, έψαχνα τρόπους να φτιάξω εντυπωσιακές κατασκευές με χαμηλό κόστος. Ο λόγος; Πολλά παιδιά και -συνήθως- μικρό budget αφιερώνεται σε υλικά κατασκευών. Έτσι γνώρισα και τη βαφή μακαρονιών. Τα βαμμένα μακαρόνια μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε sensory bins, εκπαιδευτικά παιχνίδια, μέχρι και κατασκευές! Μάλιστα επειδή υπάρχουν πολλά σχήματα, το καθένα μπορεί να εξυπηρετήσει διαφορετική κατασκευή. Με μια τεχνική λοιπόν έχουμε πολλές εναλλακτικές.

Πώς βάφουμε μακαρόνια για κατασκευές;

Την πρώτη φορά που προσπάθησα να βάψω μακαρόνια, χωρίς να το ψάξω δεν είχα ιδαίτερη επιτυχία. Προσπάθησα να χρωματίσω τα μακαρόνια μου βάζοντάς τα σε μία σακούλα μαζί με τέμπερα. Δυστυχώς η τέμπερα μαλακώνει πολύ τα μακαρόνια, χαλάει το σχήμα τους (αν βάφουμε μεγάλη ποσότητα) και δεν βάφονται ομοιόμορφα τα μακαρόνια. Μετά απο ψάξιμο βρήκα ένα πολύ εύκολο τρόπο για να βάφουμε μακαρόνια για κατασκευές, μαζί με τα παιδιά! Πάμε να δούμε τα υλικά.

  • Χρώματα ζαχαροπλαστικής
  • Λευκό ξύδι
  • Δοχείο με καπάκι
  • Ταψάκι
  • Αλουμινόχαρτο
Βήμα 1ο

Ρίχνουμε την ποσότητα μακαρονιών που θέλουμε μέσα σε ένα δοχείο με καπάκι. Αν θέλουμε να βάψουμε μικρή ποσότητα μακρονιών, επιλέγουμε μικρό μπωλάκι ή ακόμα κι ένα shaker.

Βήμα 2ο

Σε ένα μπωλάκι αναμειγνύουμε λίγο ξύδι με μια γενναία δόση χρώματος ζαχαροπλαστικής. Το ρίχνουμε μέσα στο δοχείο με τα μακαρόνια. Το ξύδι είναι το βασικό συστατικό που “μοιράζει” ομοιόμορφα το χρώμα στα μακαρόνια μας.

Ψάχνετε δραστηριότητες για παιδιά; Κάντε παγοεκσκαφές ή ζωγραφίστε με χρωματιστά παγάκια, πατώντας κλικ εδώ!
Βήμα 3ο

Κλείνουμε το δοχείο μας με καπάκι και κουνάμε πάνω-κάτω για να βαφτούν τα μακαρόνια μας. Συνήθως αν βάφουμε μακαρόνια μαζί με τα παιδιά, τους δίνω το δοχείο να το ανακινήσουν αυτά. Αφού κουνήσουμε καλά, ανοίγουμε και βλέπουμεαν έχουν φτάσει στην απόχρωση που θέλουμε. Αν δεν έχουν προσθέτουμε λίγο ακόμα χρώμα ζαχαροπλαστικής και ανακινούμε ξανά.

Σημείωση: Τα μακαρόνια θα μουλιάσουν πιθανότατα και θα μυρίζουν ξύδι…για τώρα. Σε μερικές ώρες όμως θα στεγνώσουν και θα εξαφανιστεί η μυρωδιά του ξυδιού.

Βήμα 4ο

Απλώνουμε αλουμινόχαρτο/εφημερίδα στο ταψί μας και ρίχνουμε τα βαμμένα μακαρόνια μας. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και ταψάκι αλουμινένιο μιας χρήσης. Τώρα…τα αφήνουμε να στεγνώσουν! Πόση ώρα θα χρειαστεί; Εξαρτάται από την εποχή και την υγρασία του σπιτιού. Εγώ συνήθως για να επιταχύνω τη διαδικασία, τα αφήνω στον ήλιο.

Βήμα 5ο

Αποθήκευση! Μπορούμε να αποθηκεύσουμε τα βαμμένα και 100% στεγνά μακαρόνια μας σε μπωλ(πλαστικό ή γυάλινο) με καπάκι. Τα μακαρόνια αυτά δε χαλάνε, αρκεί να τα αποθηκεύσουμε σε μέρος χωρίς υγρασία.

Εσείς βάψατε μακαρόνια; Θα χαρώ πολύ να δω τα βαμμένα μακαρόνια σας, καθώς και τα παιχνίδια που παίξατε ή τις κατασκευές που φτιάξατε με αυτά. Στείλτε μας μια φωτογραφία στο Instagram μας ή το Facebook για να τις ανεβάσουμε στα stories μας!

Ίριδα

Γεια! Είμαι η Ίριδα και είμαι εκπαιδευτικός και μαμά! Μου αρέσει να βρίσκω ψυχαγωγικές δραστηριότητες, παιχνίδια και κατασκευές για παιδιά που τα βοηθούν να μαθαίνουν εύκολα και δημιουργικά. Στον ελεύθερο μου χρόνο εκπαιδεύομαι σε θέματα ειδικής αγωγής, γράφω άρθρα, μαγειρεύω και πολλά πολλά άλλα :)

2 σκέψεις σχετικά με το “Πώς βάφουμε μακαρόνια για κατασκευές χωρίς αλκόολ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *