Δραστηριότητες/Δημιουργική απασχόληση για παιδιάΠαιχνίδια Φθινοπώρου

3 παιχνίδια γνωριμίας για το νηπιαγωγείο που πρέπει να παίξετε

Παιχνίδια γνωριμίας στο νηπιαγωγείο!

Τι είναι τα παιχνίδια γνωριμίας;

Τα παιχνίδια γνωριμίας παίζονται στο νηπιαγωγείο και το δημοτικό σχολείο τις εβδομάδες της προσαρμογής ή αλλιώς τις πρώτες μέρες στο σχολείο! Είναι διασκεδαστικά, εύκολα παιχνίδια που σκοπό έχουν να γνωριστούν οι μαθητές μεταξύ τους, αλλά και με τον/την εκπαιδευτικό της τάξης. Το τέλειο παιχνιδιάρικο ξεκίνημα για δημιουργία ενός χαρούμενου και φιλικού κλίματος από τις πρώτες κιόλας μέρες.

Τα παιχνίδια που σας περιγράψουμε παρακάτω χρειάζονται καθόλου ή ελάχιστη προετοιμασία και πάντα έχουν επιτυχία!Τα ονόματα μας με… περίεργες φωνές

Σε αυτό το παιχνίδι μπορείτε να έχετε ετοιμάσει και ένα ζάρι μεγάλο, όπου κάθε πλευρά του έχει μια διαφορετική εικόνα. Συνήθως, εμείς χρησιμοποιούμε μια εικόνα ρομπότ, μια εξωγήινου, μιας πριγκίπισσας, μιας τίγρης και μία ενός τυραννόσαυρου. Φαντάζομαι, καταλαβαίνετε τι θα ακολουθήσει!
Αρχικά, χρειαζόμαστε μια “θεατρική” προετοιμασία! Λέμε στα παιδιά να αναπαραστήσουν πρώτα με το σώμα τους και ύστερα με τη φωνή τους κάθε μία εικόνα. Στη συνέχεια, τους ζητάμε να πουν ταυτόχρονα το όνομα τους σαν ρομπότ, σαν εξωγήινοι, κ.λπ. .
Έπειτα, καθόμαστε στην παρεούλα και παίρνουμε το ζάρι. Ο κάθε μικρός μαθητής ρίχνει το ζάρι και ανάλογα τι του τυχαίνει, λέει το όνομα του με τον αντίστοιχο τρόπο. Τα υπόλοιπα παιδιά επαναλαμβάνουν με την ίδια φωνή και τις ίδιες κινήσεις το όνομα του φίλου τους.
Σας υπογράφουμε πως με αυτό το παιχνίδι θα ρίξετε πολύ γέλιο!

Μια ωραία ιδέα για την αρχή της χρονιάς είναι να κατασκευάσετε μουσικά όργανα, ώστε να τα χρησιμοποιήσετε σε παιχνίδια στο σχολείο! Δείτε εδώ πως: Φτιάχνουμε μουσικά όργανα με τα παιδιά με απλά υλικά!

Σε αντιγράφω!

Τα παιδιά πιάνονται σε κύκλο και καθώς περπατούν λένε ρυθμικά το παρακάτω ποιηματάκι:

Τρέχω-τρέχω και καλπάζω,
γύρω-γύρω πάω εγώ,
ποιο ζωάκι σου αρέσει;
Πουθενά δε θα το πω!

Ο εκπαιδευτικός ακουμπάει στο κεφαλάκι ένα παιδάκι και εκείνο λέει δυνατά το ζωάκι που του αρέσει και προσπαθεί να το μιμηθεί με κινήσεις ή ήχους. Για παράδειγμα ένα μαϊμουδάκι, μπορεί να ξύσει το κεφαλάκι του, να φάει μια μπανάνα, να χοροπηδήξει ή να κάνει “ου ου α ου ου α”.
Στη συνέχεια όλα τα παιδιά του κύκλου αντιγράφουν ό,τι κάνει!
Το παιχνίδι συνεχίζεται μέχρι όλα τα παιδιά να έχουν πει και μιμηθεί το ζωάκι που τους αρέσει!Τα μπαλονο-ονόματα!

Δίνουμε στα παιδιά από ένα μπαλόνι και βάζουμε μουσική. Τα παιδιά χορεύουν με τα μπαλόνια τους, όταν σταματάει η μουσική τους λέμε
“Όσοι έχετε το κόκκινο μπαλόνι πείτε δυνατά το όνομά σας”. Κάθε φορά που η μουσική σταματάει τα παιδιά με ένα συγκεκριμένο χρώμα μπαλόνι μπορούν να πουν το όνομα τους/ το αγαπημένο τους φαγητό/ το αγαπημένο τους παιχνίδι, κ.λπ.
Θα τα κρατήσει σε κίνηση και σε εγρήγορση και σίγουρα όλα θα θέλουν να συμμετέχουν.

Παιχνίδια γνωριμίας στο νηπιαγωγείο

Θέλετε να ανανεώσετε τη διακόσμηση της τάξης; Εδώ θα βρείτε ένα εκτυπώσιμο σετ 200 σελίδων με αφίσες και καρτέλες για να καλύψετε ΟΛΕΣ τις ημερήσιες ρουτίνες! Πατήστε κλικ στο σύνδεσμο:
jamjar.gr/store/polkadots


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *