Καθημερινότητα με το παιδί, απειλές και φωνές…όχι πια!
Συμβαίνει σε όλους μας σχεδόν καθημερινά! Το παιδί μας θα ξυπνήσει με κακή διάθεση, δεν θα θέλει να συνεργαστεί με κάτι που εμείς του λέμε να κάνει και κάπως έτσι θα αρχίσουν οι απειλές και οι φωνές και από τις δύο πλευρές… Πώς μπορούμε, όμως, να γλιτώσουμε από τις απειλές και φωνές και να δημιουργήσουμε ένα κλίμα ηρεμίας και μία καλή σχέση με το παιδί μας; Πάμε να δούμε μερικά παραδείγματα τέτοιων καταστάσεων και εναλλακτικούς τρόπους να τις διαχειριστούμε έξυπνα και κυρίως… ανώδυνα!
Πρωινό ξύπνημα
Τι συμβαίνει: Το πρωινό ξύπνημα είναι δύσκολο για όλους! Ειδικά, όταν το παιδί ξυπνάει και δεν θέλει να φορέσει τα ρούχα που του έχουμε ετοιμάσει. Πολλές φορές αρνείται να φορέσει κάτι άλλο πέρα από το αγαπημένο του μπλουζάκι, το οποίο τυχαίνει να είναι στα άπλυτα. Ίσως πάλι δεν του αρέσουν οι κάλτσες που του έχουμε διαλέξει ή τα παπούτσια του το στενεύουν…ξαφνικά! Η ίδια γνωστή ιστορία κάθε πρωί!
Τι να κάνουμε: Πριν λοιπόν αρχίσουμε τις απειλές και τις φωνές, καλό θα ήταν να έχει γίνει μια προετοιμασία από το προηγούμενο βράδυ. Μην διαλέγετε εσείς ρούχα για το παιδί! Βάλτε το παιδί να διαλέξει τα ρούχα που θέλει να φορέσει ή, αν θέλετε να το βοηθήσετε, ετοιμάστε του δύο επιλογές ώστε να διαλέξει το ίδιο μόνο του ανάμεσα σε αυτές. Το θετικό με το να κάνει τη δική του επιλογή είναι ότι δεν μπορεί να κατηγορήσει εσάς για κάτι και έτσι σταματάει να διαμαρτύρεται!
Η διαδρομή για το σχολείο
Τι συμβαίνει: Μετά έρχεται η ώρα της διαδρομής για το σχολείο. Ειδικά οι μαμάδες που πηγαίνουμε τα παιδιά στο σχολείο με το αυτοκίνητο, έχουμε έρθει πολλές φορές αντιμέτωπες με γκρίνια κατά τη διάρκεια της διαδρομής. Εάν υπάρχουν και δύο παιδιά μέσα στο όχημα, τότε τα πράγματα ίσως είναι λίγο πιο κουραστικά. Θα αρχίσουν να μαλώνουν για το παραμικρό, να φωνάζουν, να τσιρίζουν και είμαστε έτοιμες να φωνάξουμε κι εμείς μαζί. Όχι, μην το κάνετε!
Τι να κάνουμε: Εξηγήστε με πολύ ήρεμο τρόπο ότι το να οδηγείς είναι δύσκολο και χρειάζεται πολλή προσοχή. Επίσης, χρειάζεται συγκέντρωση και ηρεμία. Είναι σημαντικό να έχετε τη συνεργασία τους και ένα ήρεμο περιβάλλον για να μπορέσετε να φτάσετε στον προορισμό σας με ασφάλεια. Εάν αυτό δεν πιάσει, τότε σταματήστε στην άκρη του δρόμου και εξηγήστε τους ότι δεν θα ξεκινήσετε μέχρι να ηρεμήσουν. Ακόμα, πείτε τους ότι θα κάνετε το ίδιο κάθε φορά που θα μαλώνουν μέσα στο αυτοκίνητο την ώρα που οδηγείτε. Πιάνει!
Η ώρα του φαγητού
Τι συμβαίνει: Αφού επιστρέψουν τα παιδιά από το σχολείο, σίγουρα θα έχετε αντιμετωπίσει γκρίνια την ώρα του φαγητού. Δεν τους αρέσουν τα φασολάκια, μισούν τις φακές και θέλουν πάντα κάτι πιο νόστιμο. Όσα κι αν έχετε πει περί υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής δεν πιάνουν και κάπου εκεί αρχίζουν οι απειλές. ” Δεν θα σηκωθείς από το τραπέζι μέχρι να φας όλο το φαΐ σου” είναι μια χαρακτηριστική έκφραση που χρησιμοποιούμε. Εις μάτην!
Τι να κάνουμε: Απλά δεχτείτε ότι τα παιδιά σας δεν θέλουν να φάνε το συγκεκριμένο φαγητό, αλλά ενημερώστε τα ότι δεν πρόκειται να μαγειρέψετε άλλο φαγητό μέχρι το βράδυ. Μπορεί να ακούγεται σκληρό, αλλά αν υποκύψετε και τους δώσετε κάτι άλλο, δεν πρόκειται να φάνε ποτέ το μεσημεριανό φαγητό που έχετε ετοιμάσει. Ακόμα χειρότερα, θα χρησιμοποιούν πάντα την ίδια τακτική για να τους φτιάξετε αυτό που θέλουν.
Η ώρα της μελέτης
Τι συμβαίνει: Μετά το μεσημεριανό, έρχεται η ώρα του διαβάσματος. Μία ώρα δύσκολη που χρειάζεται υπομονή και ήρεμο περιβάλλον. Πώς όμως να υπάρχει ηρεμία όταν κάθε λίγο και λιγάκι το παιδί σηκώνεται για να πάει τουαλέτα, να πιει νερό και δεν συγκεντρώνεται να διαβάσει; Με λίγα λόγια, προσπαθεί να κερδίσει χρόνο για να μη διαβάσει;
Τι να κάνουμε: Βάλτε ξεκάθαρα όρια και εξηγήστε του ότι θα πρέπει να τελειώσει τις εργασίες του μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που θα του ορίσετε. ‘Ως κίνητρο ή επιβράβευση, μπορείτε να του πείτε ότι, μετά το διάβασμα, θα κάνετε κάτι που του αρέσει, όπως μία επίσκεψη σε φίλο ή να του υποσχεθείτε κάτι άλλο που θα του άρεσε πολύ. Αυτή η τακτική είναι σίγουρα πιο αποτελεσματική από τις φωνές και δίνει κίνητρο στο παιδί να τελειώσει τα μαθήματα του γρηγορότερα και πιο ευχάριστα.
Βούρτσισμα δοντιών πριν το βραδινό ύπνο
Τι συμβαίνει: Μία βραδινή ρουτίνα που ίσως μας δυσκολεύει είναι το βούρτσισμα των δοντιών. Κανένα παιδί δεν θέλει την ώρα που νυστάζει να πάει να πλύνει τα δόντια του. Το μόνο που θέλουν εκείνη τη στιγμή είναι να ξαπλώσουν στο μαλακό τους κρεβατάκι, να κλείσουν τα ματάκια τους και να δουν όνειρα γλυκά!
Τι να κάνουμε: Είναι πολύ σημαντικό να τους δώσουμε το σωστό παράδειγμα. Να πάμε με το παιδί μαζί στην τουαλέτα (λίγη ώρα πριν νυστάξει) και να πλύνουμε μαζί τα δόντια μας. Επίσης, να του εξηγήσουμε τον σωστό τρόπο βουρτσίσματος ώστε να μάθει να τον ακολουθεί κάθε φορά. Εννοείται ότι δεν επιβραβεύουμε το παιδί με γλυκό μετά το βούρτσισμα των δοντιών. Ένα φιλάκι είναι αρκετό!
Πείτε αντίο στις φωνές και τις απειλές και βελτιώστε τη σχέση σας με το παιδί!
Δοκιμάστε, λοιπόν, τις εναλλακτικές ιδέες που σας προτείνουμε και δείτε στην πράξη πόσο πιο εύκολα θα γίνονται όλα τα παραπάνω! Πείτε αντίο στις φωνές!
Keep up the creative and helpful information.