ΜαμάΟργάνωσηΠαιδί

Τρόποι να βοηθήσω το παιδί που έχει δυσκολία στο σχολείο

Το παιδί μας αντιμετωπίζει δυσκολία στο σχολείο! Ας δούμε μερικούς τρόπους για να αποκτήσει θετικότερη στάση προς τη μάθηση!

Υπάρχουν παιδιά που μπορούν να επιτύχουν στο σχολείο χωρίς κάποια ιδιαίτερη δυσκολία ή στήριξη από τους δικούς τους ανθρώπους. Υπάρχει, όμως, και η αντίθετη περίπτωση, δηλαδή παιδιά που έχουν δυσκολίες στο σχολείο. Αυτά τα παιδιά έχουν την απόλυτη ανάγκη και βοήθεια της οικογένειας και των δασκάλων τους στη διάρκεια της μαθητικής πορείας τους. Έστω και μια μικρή συμμετοχή στην εκπαίδευση του παιδιού μπορεί να αλλάξει ολόκληρη τη στάση του απέναντι στην εκπαιδευτική διαδικασία. Μπορεί να το βοηθήσει να βελτιωθεί και να επιτύχει πολλά περισσότερα!

Μετά από 13 χρόνια στο χώρο της εκπαίδευσης ως εκπαιδευτικός και 6 χρόνια ως μητέρα που βοηθάει τα παιδιά της στη μελέτη τους, μπορώ να πω με σιγουριά ένα πράγμα. Όσο περισσότερο υποστηρίζεται ένα παιδί από το σπίτι και το σχολείο, τόσο καλύτερα αποτελέσματα θα έχει στην επίδοση και στη ψυχολογία του. Τι μπορούμε να κάνουμε για να αναπτύξει το παιδί μια θετική στάση προς τη μάθηση; Παρακάτω θα δούμε απλούς τρόπους για να βοηθήσουμε και να στηρίξουμε τα παιδιά μας στο σχολείο!

Τρόποι να βοηθήσουμε τα παιδιά στο σχολείο

Προγραμματισμός.

Μια πολύ καλή τακτική είναι να μάθει το παιδί να προγραμματίζει το διάβασμα του. Να βλέπει το σχολικό πρόγραμμα του, τι έχει να μελετήσει για την επόμενη μέρα, τι εργασίες έχει να κάνει και πόσο χρόνο θα του πάρει. Αυτό θα το βοηθήσει να μην αγχωθεί και να επικεντρωθεί καλύτερα στον στόχο του. Φυσικά στην αρχή, η δική σας βοήθεια και καθοδήγηση είναι πολύ σημαντική για να οργανωθεί σωστά και να συνεχίσει μετά με τον ίδιο τρόπο μόνο του.

Ενίσχυση αυτοπεποίθησης.

Το επόμενο βασικό πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να βοηθήσουμε το παιδί με την αυτοπεποίθησή του. Ακόμα κι αν κάνει μικρά βήματα βελτίωσης θα πρέπει να το επιβραβεύσουμε με τέτοιο τρόπο ώστε να νιώσει ότι έχει καταφέρει πολλά. Μπορούμε να του πούμε πόσοι περήφανοι νιώθουμε που έχει καταφέρει τόσα! Αυτή η μικρή ώθηση τώρα, μπορεί να κάνει θαύματα μακροπρόθεσμα.

Θέτουμε ρεαλιστικούς στόχους.

Δεν θα πρέπει να έχουμε πολύ υψηλές απαιτήσεις από το παιδί. Ο κάθε γονέας και εκπαιδευτικός γνωρίζουμε περίπου τι δυνατότητες έχει το παιδί κάθε φορά. Θα πρέπει να ενισχύσουμε αυτές τις δυνατότητες και σταδιακά τις υπόλοιπες. Εάν έχουμε πολλές απαιτήσεις και ταυτόχρονα, είναι σίγουρο ότι το παιδί δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί σε όλα. Ένα βήμα κάθε φορά!

Αποφεύγουμε την ‘’κακή’’ κριτική.

Πολλές φορές, στην προσπάθεια μας να κάνουμε το παιδί να προσπαθήσει περισσότερο, χρησιμοποιούμε εκφράσεις που δεν είναι αποτελεσματικές. Αντί να πούμε στο παιδί <<Πάλι έκανες λάθος>>, μπορούμε να του πούμε << Είσαι πολύ κοντά στη σωστή απάντηση>>. Αυτό το βοηθά να σκεφτεί περισσότερο και να βελτιωθεί στο μέλλον, και όχι μόνο να αισθάνεται μια αποτυχία. Εξάλλου, τα λάθη είναι πάντα εποικοδομητικά!

Αντί να πούμε στο παιδί <<Πάλι έκανες λάθος>>, μπορούμε να του πούμε << Είσαι πολύ κοντά στη σωστή απάντηση>>

Ζητάμε τη γνώμη του ειδικού.

Το να γνωρίσετε το σχολείο και τους δασκάλους του παιδιού είναι ο καλύτερος τρόπος να μάθετε περισσότερα. Ειδικά ο δάσκαλος του παιδιού μπορεί να σας πει τρόπους να βοηθήσετε το παιδί και σε συνεργασία μαζί του να το βοηθήσετε αποτελεσματικά. Επίσης, εάν παρατηρήσετε κάτι στο παιδί που σας ανησυχεί, είτε μαθησιακά είτε συμπεριφορικά, ο δάσκαλος μπορεί να σας κατευθύνει να βρείτε μια λύση.

Κάντε πράγματα μαζί με το παιδί και εκτός σχολείου.

Μάθετε μαζί με το παιδί, επισκεφθείτε ενδιαφέροντα μέρη, μιλήστε για πράγματα που έχετε δει στην τηλεόραση και ενθαρρύνετε το παιδί σας να κάνει ερωτήσεις. Αγοράστε μαζί βιβλία ή παιδικά περιοδικά και αφήστε το παιδί σας να δει εσάς και άλλα μέλη της οικογένειας να διαβάζουν. Η μίμηση είναι αποτελεσματική και το παιδί ενθουσιάζεται να κάνει πράγματα που αρέσουν και σε εσάς.

Μια πολύ καλή ιδέα θα ήταν να παίξετε κάποιο παιχνίδι μαζί με το παιδί! Διαβάστε εδώ και παίξτε 5 εκπαιδευτικά παιχνίδια γλώσσας και μαθηματικών χρησιμοποιώντας αυτοκόλλητα.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι πάνω απ’ όλα αυτό που μετράει είναι η προσπάθεια. Σημασία δεν έχει πόσες φορές δε τα κατάφερες, αλλά εάν προσπάθησες αρκετά να φτάσεις στο στόχο σου!

παιδί δυσκολία σχολείο

Αντωνία

Γεια σας! Με λένε Αντωνία και είμαι εκπαιδευτικός, μαμά, σύζυγος, νοικοκυρά.Tους αγαπώ όλους μου τους ρόλους και προσπαθώ να βγάζω τον καλύτερό μου εαυτό στον καθένα ξεχωριστά, αλλά και συνδυαστικά. Γράφω με τις γνώσεις που έχω συλλέξει όλα αυτά τα χρόνια και τα μοιράζομαι μαζί σας στο polkadots.gr .

One thought on “Τρόποι να βοηθήσω το παιδί που έχει δυσκολία στο σχολείο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *