Τηγανίτες (Pancakes) από μπανάνα και βρώμη
Αν ψάχνεις ένα υγιεινό γλυκό σνακ, να φατε με τα παιδιά σου το απόγευμα, γιατί δε δοκιμάζετε τις τηγανίτες από μπανάνα; Μήπως θέλεις μια εύκολη συνταγή για να μαγερέψετε παρέα; Πρόκειται για μια μέρα που θέλεις ένα ιδιαίτερο πρωινό; Ό,τι και να είναι, αυτή η συνταγή θα σου αρέσει πολύ!
Η τηγανίτα είναι ένα από τα παλαιότερα γλυκά, καθώς υπάρχουν αναφορές της από το 5ο αιώνα π. Χ.! Πρόκειται για ένα επίπεδο, στρογγυλό, πεντανόστιμο σνακ με πάρα πολλές παραλλαγές. Η παραλλαγή που σου δείχνω είναι αρκετά υγιεινή και με υλικά που πιθανότατα έχεις ήδη στην κουζίνα σου! Είναι δυνατόν λοιπόν να μην την τιμήσουμε;
Τηγανίτες από μπανάνα
Υλικά:
- 2 μέτριες πολύ ώριμες μπανάνες (αν δεν είναι πολύ ώριμες και θέλεις γλυκες τηγανίτες μπορείς να προσθέσεις και μερικές κουταλιές ζάχαρη)
- 2 αυγά
- 1/2 φλιτζάνι απο οποιοδήποτε γάλα
- 2 βανιλίνες
- 1 φλιτζάνι βρώμη (μπορείς να προσθέσεις και αλλο 1/2 φλιτζάνι αν θες πηχτό μείγμα)
- 2 κουταλάκια του γλυκού baking powder
- 1/2 κουταλάκι κανέλα
- 2 κουταλιές της σούπας φυστικοβούτυρο (προαιρετικά)
- 1 πρέζα αλάτι
- Λάδι για το μαγείρεμα ή βούτυρο
Εκτέλεση
Βάζουμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ ή τον πολυκόφτη και χτυπάμε για μισό λεπτάκι, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Ζεσταίνουμε ενα τηγάνι σε μέτρια φωτιά μαζί με λίγο λάδι. Μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε ένα μέρος του μείγματος (εγώ βάζω 1/3 φλιτζανιού για κάθε τηγανίτα, χρησιμοποιώντας δοσομετρητή).
Η τηγανίτα θα αρχίσει να φουσκώνει ελαφρώς και θα σχηματίσει κάποιες φουσκάλες στην επιφάνειά της. Μόλις το κάτω μέρος της “χρυσοκαφετίσει”, τη γυρνάμε από την άλλη μεριά. Η κάθε τηγανίτα θέλει γύρω στα 5 λεπτάκια για να γίνει.
Κατά το μαγείρεμα ίσως χρειαστεί να κατεβάζεις και να ανεβάζεις τη θερμοκρασία, ώστε να μην σου καίγονται.
Εγώ μαγειρεύω στο 4-5, το κατέβαζω στο 3 και μετά το ανεβάζω πάλι, επειδή τα μάτια της κουζίνας μου ζεσταίνουν πολύ.
Σερβίρεις με μέλι και κανέλα, με μερέντα και σαντιγύ ή ακόμα και με παγωτό αν το προτιμάς!
Το πιο ωραίο; Αφού τις ψήσεις , μπορείς αν θέλεις να τις καταψύξεις, για να έχεις ένα υγιεινό νόστιμο σνακ πάντα στο σπίτι σου! Πρώτα θα τις δροσίσεις, πάνω σε αντικολλητικό χαρτί μέσα στο ψυγείο. Μετά τις τοποθετείς σε μπωλάκια, ανάμεσα σε αντικολλητικό χαρτί (για να μην ακουμπούν η μια την άλλη)και τις βάζεις σην κατάψυξη. Αντέχουν ως και 3 μήνες. Για να τις ζεστάνεις χρειάζονται μόλις 30”-60” στο φούρνο μικροκυμάτων. Τέλειο, έτσι δεν είναι;
Φτιάχνουμε ακόμα:
Λαχταριστή μίνι πίτσα
Αφράτα ζαμπονοτυροπιτάκια παρέα με τα παιδιά!