Παιδί

Άφησε το παιδί σου να βαρεθεί!

Είτε είσαι γονιός, είτε είσαι εκπαιδευτικός ΣΙΓΟΥΡΑ ακούς μέσα στην ημέρα ένα “Βαριέέέμαι”. Πριν αρχίσεις να νιώθεις ότι δεν προσφέρεις όσα χρειάζονται στο παιδί σου, να σου πω πως πάρα πολλοί ειδικοί προτείνουν να αφήνουμε τα παιδιά να βαριούνται.

Οι δημιουργικές ιδέες γεννιούνται όταν βαριόμαστε!

Αν το καλοσκεφτείς, τις περισσότερες φορές οι καλύτερες ιδέες έρχονται όταν δεν κάνουμε τίποτα. Μπορεί να είναι το κρεβάτι μας, η ώρα που πίνουμε ήσυχα τον καφέ μας, ή ακόμα πάνω στην οδήγηση. Όταν πραγματικά δεν έχουμε τίποτα να κάνουμε, το ίδιο το μυαλό μας προσπαθεί να βρει λύσεις. Κι όλη αυτή η διεργασία είναι πραγματικά πολύ βοηθητική, καθώς εξασκεί τη δημιουργική σκέψη μας.

Η δημιουργική σκέψη έχει αποδειχτεί πως βοηθά ιδιαίτερα στην ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, στην ικανότητα δημιουργίας υγιών κοινωνικών σχέσεων αλλά και στην ικανότητα προσαρμογής σε νέες καταστάσεις.

Η δημιουργικότητα είναι η καλύτερη προετοιμασία για το μέλλον!

Γιατί λοιπόν να στερήσουμε όλο αυτό το δυναμικό από τα παιδιά μας; Άσε που όσο πιο νωρίς ξεκινήσει κάποιος να σκέφτεται δημιουργικά, τόσο πιο καλά είναι προετοιμασμένος για το μέλλον! Είναι σαν να “προπονεί” τον εγκέφαλό του, να βρίσκει λύσεις, ώστε να επιτύχει τους στόχους του. Έτσι κι αλλιώς το να βρίσκει το παιδί τρόπους να παίζει για να περνάει καλά, θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι η δουλειά του και σίγουρα ξέρει να το κάνει πολύ καλύτερα από εμάς. Και να σου πω την αλήθεια… θα έπρεπε να παραδειγματιζόμαστε από τη συμπεριφορά του!

Όσο λιγότερο επιτρέπεις στο παιδί να βαρεθεί τόσο γρηγορότερα βαριέται!

Κι όμως η “βαρεμάρα” έχει αυξητική δύναμη! Δώσε στο παιδί την πρωτοβουλία να βρει τι θέλει να κάνει! Το φαινόμενο του να μη μπορεί ένα παιδί να βρει τι να κάνει, παρατηρείται κυρίως στα παιδιά που αφήνονται για πολύ ώρα μπροστά από μία οθόνη ή έχουν ένα ιδιαίτερα βεβαρυμένο καθημερινό πρόγραμμα. Έτσι όταν βρεθούν σε ένα χώρο χωρίς τηλεόραση/ταμπλετ/υπολογιστή ή σε περιόδους ξεκούρασης (π.χ. καλοκαίρι) μη γνωρίζοντας πως να εκμεταλλευτούν το χρόνο τους, εκνευρίζονται, βαριούνται και δεν ξέρουν πως να απασχοληθούν.

Βαζάκι δημιουργικής απασχόλησης

Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν; Μπορούμε να εξηγήσουμε στα παιδιά, ότι μέσα στην ημέρα είναι απόλυτα φυσιολογικό να βαριέται όταν δεν έχει τι να κάνει. Στη συνέχεια μπορούμε να του προτείνουμε να φτιάξουμε ένα βαζάκι δημιουργικής απασχόλησης. Πάρτε ένα βαζάκι, διακοσμήστε το μαζί και στη συνέχεια ρωτήστε το παιδί σας τι του αρέσει να κάνει μέσα στην ημέρα που να μην έχει σχέση με οθόνες, π.χ. να ζωγραφίσει, να κάνει κατασκευές, να βγάλει βόλτα το σκύλο, να διαβάσει ένα βιβλίο, να γράψει ένα βιβλίο με ανέκδοτα, ή ό,τι βάλει ο νους σας και καταγράψτε τα σε χαρτάκια. Τα χαρτάκια μπαίνουν στο βάζο και χρησιμοποιούνται ως βοήθημα σε περίπτωση που το παιδί έχει κολλήσει και δεν μπορεί να σκεφτεί τι να κάνει. Αυτό δεν έρχεται σε αντίθεση με όσα είπαμε παραπάνω αφού το ίδιο το παιδί έχει σκεφτεί από μόνο του λύσεις, απλώς σε προηγούμενο χρόνο.

Οι ιδέες μπορούν φυσικά να ανανεώνονται από το ίδιο το παιδί, καθημερινά, και να μπαίνουν στο βάζο. Θα δεις μάλιστα πως σιγά-σιγά το παιδί δε θα χρειάζεται το βάζο και θα βρίσκει μόνο του δημιουργικές ιδέες. Δοκίμασε το!

Ίριδα

Γεια! Είμαι η Ίριδα και είμαι εκπαιδευτικός και μαμά! Μου αρέσει να βρίσκω ψυχαγωγικές δραστηριότητες, παιχνίδια και κατασκευές για παιδιά που τα βοηθούν να μαθαίνουν εύκολα και δημιουργικά. Στον ελεύθερο μου χρόνο εκπαιδεύομαι σε θέματα ειδικής αγωγής, γράφω άρθρα, μαγειρεύω και πολλά πολλά άλλα :)

3 σκέψεις σχετικά με το “Άφησε το παιδί σου να βαρεθεί!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *