Δραστηριότητες/Δημιουργική απασχόληση για παιδιά

Μαθαίνουμε τους αριθμούς 1-10: Μετρώντας ελιές

Σήμερα θα ασχοληθούμε με λίγα Μαθηματικά! Μαθαίνουμε μαζί τους αριθμούς από το 1 ως το 10 μετρώντας ελιές!

Ο Νοέμβριος είναι για την Ελλάδα ο μήνας της ελιάς, αφού έχει συνδεθεί με τη συγκομιδή της ελιάς και την παραγωγή του πεντανόστιμου ελαιόλαδου. Λιόπανα και χτένια παίρνουν μπρος και μαζεύεται αυτός ο νόστιμος καρπός, που θα μας συντροφεύσει όλη τη χρονιά. Αυτό το μήνα τα περισσότερα νηπιαγωγεία αλλά και τα δημοτικά σχολεία επισκέπτονται ελαιώνες και λιοτρίβια για να δουν όλη τη διαδικασία από κοντά. Φέτος όμως τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Δεν πτοούμαστε όμως και φέρνουμε τη συγκομιδή στο σπίτι ή την τάξη μας, με τις παρακάτω δραστηριότητες!

Ποιές δραστηριότητες μπορώ να συνδυάσω με το θέμα της ελιάς;

Πραγματικά η ελιά είναι ένα θέμα ανεξάντλητο με πάρα πολλές πτυχές. Μπορούμε να μιλήσουμε με τα παιδιά για το πως γινόταν η συγκομιδή τα παλιά χρόνια, να δούμε σχετικούς πίνακες ζωγράφων, να κάνουμε κατασκευές ή ακόμα και να μάθουμε το φώνημα “Ε” και να σκεφτούμε λεξούλες που ξεκινούν από αυτό. Μπορούμε ακόμα να ασχοληθούμε με τη μυθολογία (Αθηνά και λάδι) ή ακόμα να κάνουμε και Μαθηματικά! Σήμερα λοιπόν εμείς θα ασχοληθούμε με την τελευταία πρόταση δραστηριότητας, δηλαδή τα Μαθηματικά.

Και γιατί να μαθαίνουμε αριθμούς σε τόσο μικρή ηλικία;

Δεν είναι λίγοι αυτοί που αμφισβητούν την χρησιμότητα των Μαθηματικών στις ηλικίες 3-5 ετών. Τελικά, χρειάζονται τα μικρά παιδιά, εκτός από το να παίζουν, να μάθουν και τους πρώτους 10 αρθμούς; Η απάντηση είναι ναι. Οι μαθηματικές έννοιες είναι χρήσιμες στην καθημερινότητα μας και είναι σημαντικό πολιτισμικό αγαθό, λένε οι ειδήμονες. Ένας ακόμα πολύ βασικός λόγος που τα Μαθηματικά ξεκινούν από τόσο νωρίς είναι γιατί θέλουν χρόνο, ώστε να κατακτηθούν. Δεν πρέπει να ξεχνάμε επίσης, ότι αυτές οι τρυφερές ηλικίες απορροφούν τις πληροφορίες σαν σφουγγαράκια, κάτι που τα διευκολύνει να μάθουν πιο γρήγορα και αποτελεσματικά.

Μαθαίνουμε τους αριθμούς από το 1-10 μαζεύοντας ελιές

Αν είμαστε στους τυχερούς που στο σχολείο ή στο σπίτι μας έχουμε δέντρο ελιάς, βάζουμε τα μπουφανάκια μας και βγαίνουμε στον κήπο να μαζέψουμε μερικές ελίτσες, να παρατηρήσουμε τη διχρωμία των φύλλων του δέντρου και να μιλήσουμε για το ζουζούνι που ζηλεύει τον ζουμερό καρπό της (δάκος). Μπορούμε ακόμα να σκεφτούμε, εκτός από το λάδι και τον καρπό, τι άλλο μας προσφέρει το δέντρο της ελιάς (ξύλα για το τζάκι, ξύλινα έπιπλα, σκιά για το καλοκαίρι κ.λ.π). Σε περίπτωση τώρα που δεν έχουμε δεντράκια, μπορούμε να εκτυπώσουμε ελίτσες και να τις πλαστικοποιήσουμε ή ακόμα να τις φτιάξουμε με πλαστελίνη.

Αφού λοιπόν συζητήσουμε για την ελιά , ήρθε η ώρα να προπονηθούμε στους αριθμούς. Δεν χρειάζεται να κάνουμε όλους τους αριθμούς μαζί! Μπορούμε να τους εντάξουμε σιγά-σιγά.

Υλικά:

  • Εκτυπωμένες καρτέλες (θα βρείτε το printable παρακάτω) με τις ελιές και τους αριθμούς
  • Ξύλινα δισκάκια ή καφασάκια
  • Ελιές

Πριν ξεκινήσουμε τη δραστηριότητα, κόβουμε και διπλώνουμε τις καρτέλες στη μέση, ώστε η απάντηση για το πόσες ελιές χρειάζομαστε κάθε φορά να βρίσκεται πίσω από τον ζητούμενο αριθμό. Στη συνέχεια, εφόσον θέλουμε, πλαστικοποιούμε.

Ανακατεύουμε καλά τις καρτέλες και δίνουμε στα παιδιά μερικές ελιές. Βγάζουμε μια καρτέλα και την ακουμπάμε όρθια στο δισκάκι ή αν δεν έχουμε δισκάκι, ακουμπάμε την καρτέλα στο πάτωμα.

Ζητάμε από το παιδί να μας πει ποιον αριθμό βλέπει και να βάλει στο δισκάκι, όσες ελιές μας ζητάει η κάρτα. Αν έχουμε πολλά παιδιά, μπορεί να γίνει παιχνίδι ταχύτητας ή ακόμα και κυνήγι θησαυρού (κρύβοντας τις ελιές στον χώρο και ζητώντας κάθε φορά να βρουν τον σωστό αριθμό). Παίζοντας αρκετές φορές αυτό το παιχνίδι, τα παιδιά διασκεδάζουν και μαθαίνουν ταυτόχρονα!

Δείτε εδώ πως Κάνουμε εξάσκηση στη Γλώσσα Α΄Δημοτικού με παιχνίδια

Καλές συγκομιδές!

Βρείτε μας και στο facebook ή το instagram!

Kλικ για να κατεβάσετε το ΔΩΡΕΑΝ printable:

Ίριδα

Γεια! Είμαι η Ίριδα και είμαι εκπαιδευτικός και μαμά! Μου αρέσει να βρίσκω ψυχαγωγικές δραστηριότητες, παιχνίδια και κατασκευές για παιδιά που τα βοηθούν να μαθαίνουν εύκολα και δημιουργικά. Στον ελεύθερο μου χρόνο εκπαιδεύομαι σε θέματα ειδικής αγωγής, γράφω άρθρα, μαγειρεύω και πολλά πολλά άλλα :)

One thought on “Μαθαίνουμε τους αριθμούς 1-10: Μετρώντας ελιές

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *