Κατασκευές για παιδιάΚατασκευές για την ΆνοιξηΚατασκευές για το ΚαλοκαίριΚατασκευές για το ΦθινόπωροΚατασκευές για τον Χειμώνα

Φτιάχνουμε εύκολο origami σκυλάκι

Σήμερα φτιάχνουμε ένα εύκολο origami σκυλάκι προς τιμήν της Παγκόσμιας Ημέρας Origami.

Τι είναι όμως το origami; Το οριγκάμι είναι η τέχνη του διπλώματος χαρτιού και πρώτη φορά εμφανίστηκε στην Κίνα τον 6ο αιώνα. Πρόερχεται από τις λέξεις ori που σημαίνει διπλώνω και kami που σημαίνει χαρτί. Αν και αρχικά χρησιμοποιούταν για θρησκευτικούς λόγους, πλέον είναι μια τέχνη που πολλοί άνθρωποι καταπιάνονται σε όλο τον κόσμο. Τι καλύτερο λοιπόν από το να γιορτάσουμε αυτή την παγκόσμια μέρα φτιάχνοντας ένα εύκολο origami σκυλάκι;

Γιατί να μάθουν τα παιδιά αυτή την τέχνη;

Η εκμάθηση της τεχνικής Origami είναι μια πολύ ωραία ιδέα, ώστε τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με έναν άλλο πολιτισμό, να εξασκήσουν τη λεπτή κινητικότητά τους και αναπτύξουν τη δημιουργικότητα τους. Έρευνες έχουν δείξει πως τέτοιου είδους χειροτεχνίες βοηθούν τα παιδιά να εξασκήσουν τη συγκέντρωση και την υπομονή τους, ενώ τα φέρνει βιωματικά σε επαφή με τα σχήματα (τετράγωνα, τρίγωνα, ορθογώνια, κ.λ.π.). Καταλαβαίνουμε λοιπόν τη σημαντική συμβολή των καλλιτεχνικών στην ανάπτυξη των παιδιών μας.

Τι χαρτί να χρησιμοποιήσω για τα origami ;

Γενικώς στο εμπόριο μπορείτε να βρείτε πακέτα με χαρτιά για origami. Είναι συνήθως χαρτιά που από τη μία πλευρά είναι χρωματιστά και από την άλλη λευκά και αρκετά λεπτά. Στην πραγματικότητα όμως, ένα απλό χρωματιστό ή λευκό Α4 είναι ιδανικό για να ξεκινήσουμε τις κατασκευές μας. Αυτό που πολλές φορές κάνω εγώ και θα σας συνιστούσα, είναι να φτιάξετε κάποιου είδους μοτίβο στο χαρτί σας για να το κάνετε πιο ενδιαφέρον. Για παράδειγμα μπορείτε να το κάνετε πουά. Μια άλλη πολύ ωραία ιδέα είναι να πάρετε ένα φαρδύ πινέλο (σαν αυτό που απλώνουμε το λιωμένο βούτυρο) να βουτήξετε τις άκρες του σε μπογιά και να περάσετε απαλά το πινέλο από το χαρτί σας για να κάνει “νερά”. Μπορούμε φυσικά να αφήσουμε το χαρτί μας ως έχει, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Εύκολο origami σκυλάκι

Αν δε θέλουμε τα αυτάκια να “πετάνε” όπως στη φωτογραφία μπορούμε να τα κολλήσουμε με λίγη κόλλα ή σελοτέιπ.

Αν και στο διαδίκτυο θα μπορέσουμε να βρούμε χιλιάδες οδηγίες για πολλά και διαφορετικά οριγκάμι, πιστεύω πως αυτό είναι το πιο εύκολο. Το σκυλάκι από χαρτί πάντα πετυχαίνει, ενώ συνδυάζει το δίπλωμα χαρτιού με τη ζωγραφική. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το καθε σκυλάκι να είναι διαφορετικό και μοναδικό με βάση τα γούστα του κάθε παιδιού. Παίρνουμε λοιπόν τα χαρτιά και τους μαρκαδόρους μας και ξεκινάμε.

Υλικά:

  • Τετράγωνο χαρτί 15*15
  • Μαρκαδόροι, ξυλομπογιές ή κηρομπογιές

Ξεκινάμε με το τετράγωνο χαρτί μας και βάζουμε μια μυτούλα να κοιτάει προς τα εμάς. Στη συνέχεια, διπλώνουμε τη μυτούλα που είναι μακριά μας προς τη μυτούλα που είναι κοντά μας σχηματίζοντας ένα τριγώνακι. Τέλος, διπλώνουμε τα αυτάκια και το σαγόνι, όπως στις φωτογραφίες. Αυτό ήταν!

Το μόνο που μένει τώρα είναι να βάλουμε τη φαντασία μας να δουλέψει και να φτιάξουμε το πιο όμορφο σκυλάκι.

Καλή επιτυχία!

Αν σας αρέσουν οι κατασκευές όσο και σε εμάς, δείτε εδώ πως να φτιάξετε 3 κατασκευές απο ρολά χαρτιού υγείας.

Ίριδα

Γεια! Είμαι η Ίριδα και είμαι εκπαιδευτικός και μαμά! Μου αρέσει να βρίσκω ψυχαγωγικές δραστηριότητες, παιχνίδια και κατασκευές για παιδιά που τα βοηθούν να μαθαίνουν εύκολα και δημιουργικά. Στον ελεύθερο μου χρόνο εκπαιδεύομαι σε θέματα ειδικής αγωγής, γράφω άρθρα, μαγειρεύω και πολλά πολλά άλλα :)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *