Κοινωνικό ενδιαφέρονΜαμάΜπαμπάςΠαιδί

Παιδιά και χρόνος μπροστά από την οθόνη

Τα παιδιά και ο χρόνος στην οθόνη. Ένα θέμα που μας απασχολεί όλους! Τελικά πόσο χρόνο πρέπει να ξοδεύουν μπροστά από την οθόνη;

Ζούμε στη ψηφιακή εποχή! Πλέον, σχεδόν κάθε σπίτι έχει τουλάχιστον ένα τάμπλετ και ένα κινητό και πρόσβαση στο διαδίκτυο. Τα παιδιά που είναι γεννημένα σε αυτή την εποχή είναι “μέσα” στην τεχνολογία από πολύ μικρή ηλικία και εξαιρετικά εξοικειωμένα με αυτή. Οι γονείς έχουμε αρχίσει να ανησυχούμε σχετικά με τον πόσο χρόνο πρέπει τα παιδιά μας να είναι μπροστά από μια οθόνη. Αλήθεια, πόση ώρα είναι αρκετή και τι πρέπει, ως γονείς, να προσέξουμε και να κάνουμε;

Σύμφωνα με έρευνες γύρω από το θέμα, οκτώ στα δέκα παιδιά βλέπουν ταινίες στην τηλεόραση ή παίζουν online παιχνίδια και 85% των γονέων επιτρέπουν στα μικρά παιδιά τους να παίζουν με τα κινητά τους. Ακόμα, 5 στα 10 παιδιά ηλικίας μέχρι 5 ετών έχουν το δικό τους τάμπλετ και 1 στα 10 παιδιά ηλικίας 5 με 8 ετών έχουν απεριόριστη πρόσβαση στο ίντερνετ χωρίς γονικό έλεγχο.

Τι θεωρείται χρόνος μπροστά από μία οθόνη;

Χρόνος μπροστά από μία οθόνη είναι ο χρόνος που θα περάσει το παιδί μπροστά από υπολογιστή, τάμπλετ ή τηλέφωνο βλέποντας μία ταινία ή μια παιδική σειρά στην τηλεόραση, παίζοντας παιχνίδια ή ακόμα και μελετώντας.

Σημαντικό: Ο χρόνος που αφιερώνετε σε συνομιλίες μέσω κάποιας εφαρμογής για να επικοινωνήσετε με βιντεοκλήση με αγαπημένα σας πρόσωπα δεν θεωρείται χρόνος μπροστά από την οθόνη. Σε αυτή την περίπτωση, τα παιδιά επικοινωνούν με ανθρώπους που αγαπάνε και εξασκούν τις κοινωνικές τους δεξιότητες.

Δεν πρέπει να εστιάσουμε μόνο στο πόσο χρόνο είναι τα παιδιά μπροστά από μια οθόνη αλλά και για ποιο λόγο γίνεται αυτό.

Πόσος χρόνος μπροστά από την οθόνη είναι επιτρεπτός για ένα παιδί;

Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Ακαδημία Παιδιατρικής, τα παιδιά κάτω των 18 μηνών μπορούν να είναι μόνο λίγη ώρα μπροστά από την οθόνη. Πιο συγκεκριμένα, ο οργανισμός προτείνει να περιοριστεί αυτός ο χρόνος σε λιγότερο από μία ώρα την ημέρα. Οι γονείς θα πρέπει να είναι ενεργοί δίπλα στα παιδιά τους την ώρα που αυτά χρησιμοποιούν τις οθόνες. Μέχρι πρόσφατα αυτός ο χρόνος ήταν μηδέν για τα παιδιά κάτω των 2 ετών. Όμως, δεν πρέπει να εστιάσουμε μόνο στο πόσο χρόνο είναι τα παιδιά μπροστά από μια οθόνη αλλά και για ποιο λόγο γίνεται αυτό.

Ο λόγος που τα παιδιά χρησιμοποιούν μια οθόνη καθορίζει και το χρονικό πλαίσιο που θα την χρησιμοποιήσουν. Για παράδειγμα, ένα παιδί που είναι 15 χρονών και θα πρέπει να κάνει κάποιες εργασίες για το σχολείο του χρησιμοποιώντας υπολογιστή, σίγουρα θα μείνει περισσότερο χρόνο μπροστά από την οθόνη από ένα παιδί που είναι 6 χρονών και δεν έχει ανάγκη να χρησιμοποιήσει τον υπολογιστή τόσο πολύ. Επομένως, με βάση την ηλικία και τις ανάγκες του παιδιού επιτρέπουμε και ανάλογο χρόνο.


Πώς επηρεάζει τα παιδιά ο πολύς χρόνος μπροστά μια οθόνη το παιδί μου;

Η μεγαλύτερη ανησυχία των γονέων είναι το πως επηρεάζει η πολύωρη χρήση ενός ηλεκτρονικού μέσου τη σωστή ανάπτυξη του παιδιού. Φυσικά, αυτή η ανησυχία είναι εύλογη, καθώς η πολύωρη χρήση μιας οθόνης, επηρεάζει την συγκέντρωση των παιδιών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μικρότερη δυνατότητα συγκέντρωσης, αλλά και επιθετική συμπεριφορά. Τα παιδιά τα οποία καταναλώνουν πολύ χρόνο μπροστά από μία οθόνη μπορεί να αντιμετωπίζουν προβλήματα και με το βάρος τους. Κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε παιδική παχυσαρκία. Εάν μειωθεί ο χρόνος μπροστά από την οθόνη, αυξάνονται οι πιθανότητες αυτή η κατάσταση να αλλάξει.

Επίσης, σύμφωνα με έρευνες, τα παιδιά που βρίσκονται πολλή ώρα μπροστά από οθόνη αντιμετωπίζουν και προβλήματα με τον ύπνο τους. Ειδικά εάν αυτό συμβαίνει πριν το βραδινό ύπνο, το φως που εκπέμπεται από τις οθόνες τα δυσκολεύει να κοιμηθούν, γιατί τους δημιουργεί υπερένταση. Η κακή ποιότητα ύπνου, δημιουργεί κακή διάθεση και αυτό με τη σειρά του επηρεάζει ολόκληρη τη συμπεριφορά του παιδιού.

Εκτός από τα παιδιά και εμάς ο χρόνος μας μπροστά από την οθόνη έχει αυξηθεί. Η πολύωρη χρήση των ηλεκτρονικών μέσων επηρεάζει το σώμα μας. Εάν έχετε πόνους στον αυχένα από τη χρήση υπολογιστή, διαβάστε εδώ ασκήσεις χαλάρωσης!

Υπάρχουν προγράμματα ή εφαρμογές τα οποία θα μπορούσαν να ωφελήσουν το παιδί μου;

Φυσικά και υπάρχουν αξιόλογα τηλεοπτικά προγράμματα ή εφαρμογές. ‘Ομως, θα πρέπει να τα ελέγξουμε από πριν και να τα αξιολογήσουμε. Θα πρέπει να διαβάσουμε κριτικές άλλων χρηστών και τελικά να αποφασίσουμε αν είναι καλά ή όχι για το παιδί μας. Η σωστή χρήση αυτών των εφαρμογών και με χρονικά όρια βοηθούν τα παιδιά να μάθουν πράγματα.

Μια τέτοια αξιόλογη προσπάθεια μπορείτε να βρείτε εδώ! Η Πολύχρωμη Σπείρα, μια εξαιρετική ομάδα έμπειρων παιδαγωγών, εμψυχωτών και καλλιτεχνών σχεδίασαν ένα καινούργιο , πρωτότυπο, ασφαλές και διαδραστικό παιχνίδι! Τα παιδιά θα μπορούν να παίξουν από το σπίτι μαζί με άλλα παιδιά, μέσα από τις οθόνες τους!


3 τρόποι για καλύτερη διαχείριση του χρόνου μπροστά από την οθόνη

  • Βάλτε ξεκάθαρα χρονικά όρια. Πρέπει να είστε σαφείς ως προς το χρόνο που επιτρέπετε να χρησιμοποιήσουν τα παιδιά σας κάποιο ηλεκτρονικό μέσο. Θα μπορούσατε να τους επιτρέπετε να παίζουν με το κινητό ή το τάμπλετ μισή ώρα κάθε μέρα, εφόσον πρώτα τελειώνουν τα μαθήματά τους ή να είστε ξεκάθαροι ότι η χρήση τους μπορεί να γίνεται μόνο το Σαββατοκύριακο. Επίσης, μπορείτε να απαγορεύσετε τη χρήση τους ακριβώς πριν από τον ύπνο ή πριν από κάποιο γεύμα.
  • Μείνετε δίπλα στο παιδί. Καλό θα ήταν, όταν το παιδί είναι μπροστά από μία οθόνη, να είστε δίπλα του και να περνάτε μαζί το χρόνο που αφιερώνει σε κάποιο ηλεκτρονικό μέσο. Δείτε μαζί του τι βλέπει και τι παίζει, ώστε να μπορέσετε να αξιολογήσετε αν είναι καλό ή όχι. Επίσης, θα μπορούσατε να παίξετε μαζί του ή να δείτε μαζί μια οικογενειακή ταινία. Όταν τα παιδιά θα αρχίσουν να ενδιαφέρονται και για τα social media, τότε θα πρέπει να τους μιλήσετε για την ασφάλεια και την ιδιωτικότητα στο διαδίκτυο.
  • Γίνετε το καλό παράδειγμα. Εάν τα παιδιά σάς βλέπουν μπροστά από μία οθόνη για μεγάλο χρονικό διάστημα μέσα στην ημέρα, τότε θα κάνουν και αυτά το ίδιο. Αν δεν αφήσετε το κινητό σας, θα είναι πιο δύσκολο να τους πείσετε να κάνουν κι αυτά το ίδιο με το τάμπλετ. Αφήστε λοιπόν στην άκρη για λίγο το κινητό, όσο αυτό είναι δυνατόν για τον καθένα, και πιάστε το πάλι μόνο όταν τα παιδιά θα είναι απασχολημένα με κάτι άλλο. Για παράδειγμα, όταν θα κάνουν τα μαθήματα τους για το σχολείο ή θα παίζουν με τους φίλους τους.

Ξανασκεφτόμαστε λοιπόν πόσος χρόνος ξοδεύεται από τα παιδιά μπροστά από την οθόνη και πως αυτό τα επηρέαζει!

Αντωνία

Γεια σας! Με λένε Αντωνία και είμαι εκπαιδευτικός, μαμά, σύζυγος, νοικοκυρά.Tους αγαπώ όλους μου τους ρόλους και προσπαθώ να βγάζω τον καλύτερό μου εαυτό στον καθένα ξεχωριστά, αλλά και συνδυαστικά. Γράφω με τις γνώσεις που έχω συλλέξει όλα αυτά τα χρόνια και τα μοιράζομαι μαζί σας στο polkadots.gr .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *