Φτιάχνουμε γλίτσα (slime) χωρίς βόρακα
Ώρα για πειράματα αφού σήμερα θα φτιάξουμε την πιο εύκολη γλίτσα slime χωρίς βόρακα, καλύτερη κι από αγοραστή!
Τι είναι το slime;
Είναι ένα γλιτσερό μείγμα, που κάποιες φορές αντιδράει σαν υγρό (όπως π.χ. το νερό) και άλλες σαν στερεό (όπως π.χ. η πλαστελίνη).
Πως δουλεύει;
Το βασικό υλικό της «γλίτσας» είναι η κόλλα χειροτεχνίας που αποτελείται από νερό και πολυβυνίλιο(PVA). To PVA είναι ένα πολυμερές, που αν το κοιτάξουμε κάτω απο μικροσκόπιο θα μας θυμίσει πολλά παράλληλα κολιέ με σιδερένιες χάντρες, που κατρακυλάνε το ένα δίπλα στο άλλο. Όταν ρίξουμε βόρακα ή καποιο άλλο activator στην κόλλα, είναι σαν να έχουμε ρίξει μαγνήτες που ένωνουν όλες αυτές τις παράλληλες αλυσίδες μεταξύ τους. Τώρα πια τα κολιέ δεν μπορούν να κατρακυλήσουν το ένα δίπλα στο άλλο, αλλά έχουν γίνει σαν ένα κουβάρι. Μια τέλεια antistress μακαρονάδα! Γιαμμμ…! Αυτό είναι το slime!
Πώς φτιάχνουμε γλίτσα (slime) χωρίς βόρακα
Στην πραγματικότητα γλίτσα ή slime χωρίς βόρακα δεν υπάρχει ακριβώς. Αυτό που στην ουσία θα κάνουμε σήμερα ειναι να χρησιμοποιήσουμε ένα υλικό που υπάρχει σε αρκετά σπίτια κι αυτό είναι το υγρό φακών. Το υγρό φακών για να δουλέψει, πρέπει περιλαμβάνει boric acid. Οπότε πριν αγοράσετε, κοιτάξτε τα συστατικά τους. Αυτό που σίγουρα έχει μέσα το συστατικό που χρειαζόμαστε είναι το Renu για μαλακούς φακούς.
Υλικά:
- Υγρό φακών Renu
- Μισό κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
- 120 γρ. κόλλα χειροτεχνίας διάφανη Giotto (αυτή η μάρκα σίγουρα έχει PVA)
- Νερό αναλόγως πόσο πηχτή είναι η κόλλα μας
- Χρώματα ζαχαροπλαστικής και χρυσόσκονη προαιρετικά
Ρίχνουμε σε ένα μπολάκι, κατα προτίμηση γυάλινο, την κόλλα, τα χρώματα ζαχαροπλαστικής και τη χρυσόσκονη και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Σε ενα άλλο μπολάκι ρίχνουμε χλιαρό νερό περίπου στο 1/3 με 1/2 της ποσότητας της κόλλας(ανάλογα πόσο υγρή είναι η κόλλα μας), δηλάδή περίπου 40γρ-50γρ. και τη σόδα. Ανακατεύουμε πάρα πολύ καλά, ώστε να διαλυθεί εντελώς η σόδα.
Προσθέτουμε το μείγμα της σόδας-νερού στην κόλλα και….ανακατεύουμε. Ξέρω, ξέρω έχει πέσει πολύ ανακάτεμα.
Και τώρα ήρθε η ώρα του activator μας, δηλαδή του υγρού φακών. Ξεκινάμε με μία κουταλιά της σούπας και ανακατεύουμε καλά. Θα δούμε ότι το μείγμα θα αρχίσει σιγά-σιγά να πήζει και δημιουργεί μια μπαλίτσα.
Όταν δεν κολλάει στα χέρια, είναι έτοιμο. Ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο ακόμα υγρό φακών και λίγο ζύμωμα για να ενεργοποιηθεί σωστά όλο το slime! Καλή διασκέδαση!
Αν σας αρέσουν τα πειράματα για παιδιά δείτε στο παρακάτω άρθρο πως να φτιάξετε ένα ηφαίστειο, κρυστάλλους ζάχαρης, κ.ά:
Εντυπωσιακά πειράματα για παιδιά!
Μήπως θέλετε να με δείτε να φτιάχνω τη γλίτσα live; Παρακολουθήστε το παρακάτω βίντεο!