Δραστηριότητες/Δημιουργική απασχόληση για παιδιάΠαιδίΧρόνος με το παιδί

Ημέρα 3η: Φυτεύω φακές με 3 τρόπους!

Πως φυτεύω φακές στο σχολείο ή το σπίτι!

Θυμάμαι ακόμα νοσταλγικά που στο δημοτικό μας έβαζαν ως εργασία να φυτέψουμε φακές και να δούμε πώς αυτές μεγαλώνουν. Θυμάμαι τον ενθουσιασμό και την ανυπομονησία μου να γίνει αυτό το σποράκι ρίζα και μετά βλαστός. Επίσης, δεν μπορώ να ξεχάσω την υπευθυνότητα που έδειχνα (παρόλο που ήμουν μικρούλα) για να μεγαλώσει σωστά και να μην ξεραθεί. Σίγουρα αυτό που περιγράφω σας φέρνει παλιές,ωραίες μνήμες.

Το φύτεμα φακής και, γενικότερα σπόρων,εκτός από τον προφανή σκοπό που εξυπηρετεί υποσυνείδητα μας μαθαίνει να γινόμαστε υπεύθυνοι για τη φροντίδα μιας “ζωής”. Ακόμα είναι η μικρογραφία μιας δενδροφύτευσης η οποία ξέρουμε πόσο σημαντική είναι για τη ζωή του ανθρώπου και ολόκληρου του πλανήτη.

Πάτα κλικ εδώ για να δεις τη 2η μέρα του challenge, όπου επισκεφτηκαμε μουσεία σε όλα τον κόσμο από τον υπολογιστή μας και φτιάξαμε ένα δικό μας έκθεμα με σπιτικό πηλό!


Το 3o challenge μας λοιπόν, μας δείχνει όλα τα παραπάνω μέσα από τρεις διαφορετικούς τρόπους να φυτέψουμε φακές (κατ’ επέκταση και άλλους σπόρους) και πώς να διακοσμήσουμε όμορφα το χώρο μας με αυτό που φυτέψαμε. Επίσης, θα δώσουμε σημαντικές συμβουλές και θα απαντήσουμε σε βασικές απορίες σχετικά με τη σωστή περιποίηση της φακής μας. Σε αυτό το σημείο να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα την Τεχνολόγο Γεωπόνο Γιώτα Λιαμοπούλου για την πολύτιμη βοήθειά της. Μείνετε μέχρι το τέλος για να δείτε όλες τις οδηγίες φύτευσης και τα βοηθητικά tips που μας έδωσε!

φυτεύω φακές


Φυσικός τρόπος

Ο φυσικός τρόπος είναι ….φυσικά η χρήση χώματος. Το χώμα που θα χρησιμοποιήσουμε θα πρέπει να είναι μικτό ,δηλαδή φυτόχωμα και κομπόστ, το οποίο είναι πλούσιο σε οργανικά στοιχεία. Τοποθετούμε το χώμα στο γλαστράκι, βάζουμε στην επιφάνεια λίγες φακές και από πάνω ρίχνουμε κι άλλο χώμα. Οι φακές που βάλαμε θα πρέπει να είναι καλυμμένες με χώμα τουλάχιστον 2,5 εκατοστά. Στη συνέχεια, τοποθετούμε το γλαστράκι σε εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο, αλλά φροντίζουμε να είναι σε σημείο που έχει ήλιο. Μέρα με τη μέρα θα βλέπουμε τα σποράκια να μεγαλώνουν. Θα χρειαστούν περίπου δέκα ημέρες για να γίνει αυτό.


Φύτεμα φακής σε βαμβάκι

Σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστούμε ένα γλαστράκι (ακόμα και κεσεδάκι από γιαούρτι αρκεί) μέσα στο οποίο θα βάλουμε ένα κομμάτι βαμβάκι. Στη συνέχεια, θα βρέξουμε το βαμβάκι με αρκετό νερό, όχι όμως να πλημμυρίσει, και από πάνω θα ρίξουμε τις φακές μας. Θα χρειαστούν πάλι ήλιο για να μεγαλώσουν οπότε δεν ξεχνάμε να βάλουμε το γλαστράκι σε φωτεινό σημείο.

Φύτεμα φακής σε νερό

Αυτός ο τρόπος είναι λιγότερο συνηθισμένος αλλά εξίσου αποτελεσματικός. Θεωρείται εργαστηριακός τρόπος φυτέματος, όπως και αυτός με το βαμβάκι. Παίρνουμε το μπολάκι και το γεμίζουμε με νερό σχεδόν μέχρι πάνω. Έπειτα, βάζουμε πάνω το σουρωτήρι και προσέχουμε να έχει μπει λίγο νερό στο σουρωτήρι. Μέσα στο νερό ρίχνουμε τις φακές, τοποθετούμε το μπολ κοντά σε φωτεινό σημείο και ελέγχουμε τακτικά να υπάρχει πάντα μια μικρή ποσότητα νερού στο σουρωτήρι.


Αφού μεγαλώσει η φακή, όποιον τρόπο κι αν έχεις χρησιμοποιήσε, μπορείς να τη μεταφυτεύσεις σε γλάστρα, σε παρτέρι ή ακόμα και μέσα σε τσόφλι αυγού!

ΠΗΓΗ: hometalk.com

Τι πρέπει να προσέξω

  • Οι σπόροι φακής που θα διαλέξουμε θα πρέπει να είναι καλοί και όχι σπασμένοι ή χαλασμένοι.
  • Το πλεονέκτημα του μικτού χώματος είναι ότι βοηθάει τη φακή να απορροφήσει θρεπτικά συστατικά και να αναπτυχθεί πιο σωστά.
  • Βασικός παράγοντας στην ανάπτυξη της φακής είναι η ηλιοφάνεια. Πολύ πιθανόν να έχετε παρατηρήσει τους βλαστούς φακής να γέρνουν προς τον ήλιο όταν εμείς την έχουμε βάλει σε σκιερό μέρος.

Ποιος είναι ο σωστός τρόπος ποτίσματος;

Η φακή δεν θέλει πολύ νερό. Στην αρχή ποτίζω κάθε μέρα με λίγο νεράκι αλλά όταν βγουν οι βλαστοί ποτίζω πιο αραιά (2-3 φορές την εβδομάδα).


Πότε είναι η κατάλληλη εποχή για φύτεμα φακής;

Οι αρχές της άνοιξης θεωρείται ότι είναι η καλύτερη περίοδος για το φύτεμα φακής. Χρειάζονται περίπου δέκα ημέρες να αρχίσουν να φυτρώνουν.


Πόσο καιρό διατηρείται η φακή;

Η πράσινη χωρίς φλοιό φακή αντέχει στο ψυγείο για μία εβδομάδα. Η καφέ φακή με φλοιό για 10 με 12 μήνες.


Ξέρατε ότι…. όταν φυτεύω φακές…

Τέσσερις με οκτώ φακές φυτεμένες δίνουν αρκετό φαγητό για κάθε άτομο του σπιτιού;


Είναι πλούσια σε πρωτεΐνη (δηλαδή τι μπριζόλα τι φακή);


Μπορεί να ευδοκιμήσει δίπλα σε πατάτες και αγγούρια αλλά όχι σε κρεμμύδια και σκόρδο;

φυτεύω φακές

Αντωνία

Γεια σας! Με λένε Αντωνία και είμαι εκπαιδευτικός, μαμά, σύζυγος, νοικοκυρά.Tους αγαπώ όλους μου τους ρόλους και προσπαθώ να βγάζω τον καλύτερό μου εαυτό στον καθένα ξεχωριστά, αλλά και συνδυαστικά. Γράφω με τις γνώσεις που έχω συλλέξει όλα αυτά τα χρόνια και τα μοιράζομαι μαζί σας στο polkadots.gr .

7 σκέψεις σχετικά με το “Ημέρα 3η: Φυτεύω φακές με 3 τρόπους!

  • Τονια Σταυριδη

    Δεν μπορω να δω το εκτυπωσιμο υλικο

    Σχολιάστε
    • Ίριδα

      Καλησπέρα σας! Σας αποστείλαμε και δευτερο email με το printable για τη φυτευση φακης σε μορφη pdf. Ελεγξτε τα εισερχομενα και τα spam email σας. Ευχαριστούμε! 🙂

      Σχολιάστε
  • Μαρία Γεννησαριώτου

    Καλησπέρα και συγχαρητήρια για την υπέροχη δουλειά σας! Παρακαλώ θα μπορούσα να έχω κι εγώ το δωρεάν εκτυπώσιμο υλικό σχετικά με με το “Ημέρα 3η: 1-week challenge Φυτεύω φακές με τρεις τρόπους!” Ευχαριστώ πολύ…

    Σχολιάστε
    • Ίριδα

      Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ! Σας περιμένουμε και πάλι στο polkadots.gr 🙂

      Σχολιάστε
  • Pingback: Φυτεύουμε με τα παιδιά : Σκελίδες σκόρδου - Polka Dots

  • Δέσποινα

    Καλημέρα σας, κι εγώ θα ήθελα το εκτυπώσιμο υλικό!!!

    Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *