Δραστηριότητες/Δημιουργική απασχόληση για παιδιά

Φυτεύουμε με τα παιδιά : Σκελίδες σκόρδου

Φυτεύουμε με τα παιδιά σκελίδες σκόρδου και τους μαθαίνουμε που και πως παράγουμε το φαγητό μας!

Το να φυτεύουμε μαζί με τα παιδιά είναι μια εξαιρετική δραστηριότητα που έχει πάρα πολλά να τους προσφέρει. Τα παιδιά φυτεύοντας, αποκτούν νέες δεξιότητες και μαθαίνουν πως να φροντίζουν και να παράγουν το φαγητό που θα βρουν αργότερα στο πιάτο τους. Τα περισσότερα παιδιά άλλωστε λατρεύουν να παίζουν με το χώμα, να δημιουργούν και να βλέπουν τα φυτά τους να μεγαλώνουν. Μια περίοδο μάλιστα που αναγκαζόμαστε να είμαστε αρκετές ώρες στο σπίτι είναι μια καλή ευκαιρία για να βγούμε λίγο έξω, ακόμα και αν αυτό πρόκειται για τον κήπο ή το μπλακόνι μας.

Ποιες όμως δεξιότητες αποκτούν τα παιδιά με την κηπουρική;

Όταν φυτεύουμε με τα παιδιά, τους δίνουμε τη δυνατοτητα να αποκτήσουν νέες δεξιότητες, όπως:

  • Το αίσθημα της ευθύνης, καθώς γίνονται υπεύθυνα για τη φροντίδα του φυτού τους.
  • Να κατανοήσουν την έννοια της δράσης-αντίδρασης (π.χ. αν προστατεύσω το φυτό μου, θα δώσει καρπούς, αν δεν το ποτίζω, θα μαραθεί, κ.λ.π)
  • Αυτοπεποίθηση, πετυχαίνοντας τους στόχους τους και απολαμβάνοντας το φαγητό που παρήγαγαν μόνα τους
  • Δημιουργικότητα, βρίσκοντας νέους τρόπους να φυτεύσουν λαχανικά ή μυρωδικά
  • Συνεργασία, αφού μαζί μας ή με τα αδερφάκια/συμμαθητες τους καταφέρνουν να ολοκληρώσουν πολύ σημαντικές δουλειές
  • Εκτίμηση του κόπου που χρειάζεται, ώστε να παράγονται όλα αυτα τα τρόφιμα που βρίσκονται στο πιάτο μας
  • Αγάπη για τη φύση από την ενασχόλησή τους με αυτή

Φυτεύουμε με τα παιδιά ξερό σκόρδο!

Εσείς ξέρατε ότι μπορούμε να φυτέψουμε τις εξωτερικές σκελίδες του σκόρδου που αγοράζουμε από το μανάβικο; Ξέρατε ακόμα ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα φύλλα και τους βλαστούς του σκόρδου στα φαγητά μας, όπως χρησιμοποιούμε τους βλαστούς από τα φρέσκα κρεμμυδάκια; Οι βλαστοί και τα φύλλα σκόρδου είναι λιγότερο βαριά από τις σκελίδες, ενώ έχουν πλούσια και χαρακτηριστική γεύση που ταιριάζει τέλεια σε σαλάτες και σούπες.

Υλικά:

  • Γλάστρα βάθους 25-30 πόντων και αντίστοιχου βάθους
  • Καθαρό χώμα
  • Χαλίκια
  • Κεφάλι σκόρδου
  • Ποτιστήρι
  • Φτυαράκι
  • Γάντια κηπουρικής

Σαν σωστοί κηπουροί φοράμε τα γάντια μας και φυσικά κατάλληλα ρούχα που δεν μας πειράζει και να λερωθούν λιγάκι.

Ξεκινάμε βάζοντας στον πάτο της γλάστρας χαλικάκια, γιατί τα σκόρδα μας δεν θέλουν καθόλου την υγρασία. Οι πέτρες βοηθούν πολύ στην αποστράγγιση και στον αερισμό του χώματος.

Στη συνέχεια θα βάλουμε το χώμα μας. Το χώμα που θα επιλέξουμε χρειάζεται να είναι καθαρό, χωρίς ζιζάνια, ελαφρύ και μαλακό. Αυτό το χώμα επιτρέπει στους βολβούς μας να αναπτυχθούν ευκολότερα. Παίρνουμε λοιπόν τα φτυάρια μας και ξεκινάμε να γεμίζουμε τη γλάστρα.

Σειρά έχει η διαλογή των βολβών μας. Παίρνουμε ένα υγιέστατο κεφάλι σκόρδου και επιλέγουμε 2-3 εξωτερικές και όσο δυνατόν πιο χοντρές σκελίδες.

Σκάβουμε λακουβίτσες 1,5 εκατοστού με μεγάλη απόσταση τη μία από την άλλη και βάζουμε τη σκελίδα μας με την κορυφή προς τα πάνω. Αν σκοπεύουμε να παρουμε και τους βολβούς των σκόρδων μας, καλό είναι να μη βάλουμε στη γλάστρα πάνω απο δύο σκελίδες.

Ποτίζουμε με λίγο νερό, ώστε να “κάτσει” το χώμα.

Σας αρέσει να φυτεύετε με τα παιδιά σας; Τότε δείτε εδώ πώς φυτεύουμε φακές με 3 διαφορετικούς τρόπους, ακολουθώντας τις συμβουλές της γεωπόνου μας!

Και τώρα πόσο περιμένουμε;

Αν ο στόχος μας είναι να πάρουμε ένα πλήρες κεφάλι σκόρδου με 20 σκελίδες, θα χρειαστεί να περιμένουμε 8-10 μήνες από την ημέρα της φύτευσης. Όμως οι βλαστοί και τα φύλλα βγαίνουν πολύ γρήγορα. Από τον 1ο κιόλας μήνα θα μπορούμε να τους απολαμβάνουμε στις σαλάτες μας!

Πως φροντίζω το σκορδοφυτό μου;

Η φροντίδα του σκόρδου δεν είναι δύσκολη. Χρειάζεται να αφαιρούμε τα αγριόχορτα και να ποτίζουμε τακτικά, χωρίς να λασπώνουμε το χώμα. Το σκόρδο όπως μεγαλώνει θα βγάλει κάτι που θυμίζει σκουφάκι απο ξωτικό. Αυτό καλό είναι να το κόβουμε για να μην απορροφά όλη την ενέργεια του φυτού και να το βάζουμε στις σαλάτες και τις σούπες μας. Το ίδιο κάνουμε, όταν βγάλει και το πλουμιστό λουλουδάκι του.

Πότε καταλαβαινω ότι το κεφάλι του σκόρδου είναι έτοιμο;

Αρχικά, πρέπει να περιμένουμε 8-10 μήνες. Όταν τα κάτω φύλλα αρχίζουν και κιτρινίζουν και το φυτό φαίνεται σαν να ξαπλώνει στο έδαφος, τότε το σκόρδο μας έχει γίνει. Με πολλή προσοχή σκάβουμε περιμετρικά του βλαστού και με μαλακές κινήσεις τραβάμε προς τα πάνω. Τώρα το μόνο που μένει είναι να κρεμάσουμε το σκόρδο μας (σε εσωτερικό χώρο με ξηρό κλίμα), ώστε να ξεραθεί.

Ίριδα

Γεια! Είμαι η Ίριδα και είμαι εκπαιδευτικός και μαμά! Μου αρέσει να βρίσκω ψυχαγωγικές δραστηριότητες, παιχνίδια και κατασκευές για παιδιά που τα βοηθούν να μαθαίνουν εύκολα και δημιουργικά. Στον ελεύθερο μου χρόνο εκπαιδεύομαι σε θέματα ειδικής αγωγής, γράφω άρθρα, μαγειρεύω και πολλά πολλά άλλα :)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *