Ειδικοί ΠροτείνουνΝέα

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τον Κορωνοϊό σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ

Ο Κορωνοϊός εντοπίστηκε τον Δεκέμβρη του 2019 και ο ιατρικός όρος του είναι SARS-CoV-2, ενώ η ασθένεια που προκαλεί ονομάζεται COVID-19. Αποτελεί νέο στέλεχος του ιού που μέχρι τον Δεκέμβρη δεν είχε απομονωθεί στον άνθρωπο.

Χρειάζεται πανικός; Όχι, αλλά χρειάζεται σωστή ενημέρωση και πρόληψη. Αυτό τον ρόλο καλείται να καλύψει το site του ΕΟΔΥ καθώς και το τηλεφωνικό του κέντρο.

Ποιος είναι ο τρόπος μετάδοσης του κορωνοϊού;

Ουσιαστικά, μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, μέσω σταγονιδίων που προέρχονται από το φτέρνισμα, το βήχα ή την εκπνοή. Μάλιστα υπάρχει πιθανότητα να μεταδοθεί και από άτομο σε ασυμπτωματική φάση.

Συμπτώματα κορωνοϊού

Πυρετός, βήχας, πονόλαιμος, αρθραλγίες, μυαλγίες, καταβολή και δυσκολία στην αναπνοή. Οι περισσότεροι εμφανίζουν ήπια νόσο, ενώ σε περίπτωση βαρύτερης νόσησης, ο ασθενής μπορεί να εμφανίσει σοβαρή πνευμονία. Τα άτομα που κινδυνεύουν περισσότερο είναι αυτά που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Πότε κάποιος πρέπει να ελεγχθεί για κορωνοϊό;

Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας πρέπει να ελεγχθείς για COVID-19 εάν έχεις:

Οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού (αιφνίδια έναρξη νόσου, με τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω συμπτώματα: πυρετό, βήχα, δύσπνοια), με ή χωρίς ανάγκη νοσηλείας

ΚΑΙ τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω επιδημιολογικά κριτήρια, εντός των τελευταίων 14 ημερών πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων:

  • Στενή επαφή με πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης από τον νέο κορωνοϊο SARS-CoV-2

ή

  • Ιστορικό ταξιδιού σε πληττόμενες από τον SARS-CoV-2 περιοχές με βάση τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα

Κάθε ύποπτο κρούσμα θα πρέπει να υποβάλλεται ΑΜΕΣΑ σε εργαστηριακό έλεγχο για τον ιό SARS-CoV-2. Σε αυτή την περίπτωση συστήνεται η άμεση επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ  τηλ: 210.52.12.054 και όχι επίσκεψη σε χώρο παροχής υπηρεσιών υγείας χωρίς προηγούμενη ενημέρωση του ΕΟΔΥ.

Πως προφυλασσόμαστε από τον ιο;
  • Μένεις στο σπίτι σε περίπτωση που εμφανίσεις συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού.
  • Αποφεύγουμε, εφόσον μπορούμε, επαφές με άτομα που έχει συμπτώματα, καθώς και να ακουμπάμε τα χέρια μας με μάτια, μύτη και στόμα.
  • Όταν βήχουμε η φτερνιζόμαστε, χρησιμοποιούμε το εσωτερικό σημείο του αγκώνα μας ή χαρτομάντηλο. Το χαρτομάντηλο αυτό το πετάμε στον κάδο και πλένουμε χέρια.
  • Πλένουμε πολύ καλά και επιμελώς τα χέρια μας πριν φάμε και αφού χρησιμοποιήσουμε την τουαλέτα. Στεγνώνουμε τα χέρια μας με χαρτί, το οποίο στη συνέχεια το πετάμε.
  • Εναλλακτικά χρησιμοποιούμε αντισηπτικό χεριών με αλκοολούχο λοσιον ή μαντηλάκια.

Δες εδώ πως μπορείς να φτιάξεις αντισηπτικό χεριών στο σπίτι με αλόη και αλκοολούχο λοσιόν.

Θα με προστατέψει η χρήση μάσκας;

Κατά τον ΕΟΔΥ η χρήση μάσκας ενδείκνυται για τα άτομα που νοσούν, ώστε να μην κολλήσουν τους υπόλοιπους. Η μάσκα χρησιμοποιείται για την προστασία των επαγγελματιών υγείας και δεν συστήνεται η χρήση της στον υγιή πληθυσμό.

Υπάρχει εμβόλιο για τον κορωνοϊό;

Προς το παρόν δεν υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο για το COVID-19, γι΄ αυτό η έγκαιρη διάγνωση και η εφαρμογή μέτρων πρόληψης είναι πολύ σημαντική. Αρκετές φαρμακευτικές εταιρείες εργάζονται αυτή τη στιγμή για την παρασκευή εμβολίου.

Δες αναλυτικά ολόκληρο το άρθρο του ΕΟΔΥ στο επίσημο site στον σύνδεσμο που ακολουθεί.

Δες αναλυτικά τις πληροφορίες του ΕΟΔΥ.

Ίριδα

Γεια! Είμαι η Ίριδα και είμαι εκπαιδευτικός και μαμά! Μου αρέσει να βρίσκω ψυχαγωγικές δραστηριότητες, παιχνίδια και κατασκευές για παιδιά που τα βοηθούν να μαθαίνουν εύκολα και δημιουργικά. Στον ελεύθερο μου χρόνο εκπαιδεύομαι σε θέματα ειδικής αγωγής, γράφω άρθρα, μαγειρεύω και πολλά πολλά άλλα :)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *