Κοινωνικό ενδιαφέρονΝέα

Άνοιγμα των σχολείων

Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως σε συνέντευξη Τύπου μαζί με τον Σωτήρη Τσιόδρα, παρουσίασε αναλυτιλα τα μέτρα για το σταδιακό άνοιγμα των σχολείων.

Προτεραιότητα δίνεται στη Γ’ Λυκείου (11 Μαΐου). Τα γυμνάσια και η Α΄ και Β΄ Λυκείου, καθώς και τα Φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευση θα αρχίσουν ντη λειτουργία τους στις 18 Μαΐου. Όσον αφορά τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία εξετάζεται το ενδεχόμενο ανοίγματος την 1η Ιουνίου, μόνο αν υπάρχει καθοδική πορεία της επιδημίας. Σε περίπτωση πάντως που ανοίξουν μελετάται η παράταση της σχολικής χρονιάς έχως τις 30 Ιουνίου.

Κεραμέως

Αναλυτικά τα μέτρα για Γυμνάσια και Λύκεια

 1.  Στις 11 Μαΐου επιστρέφουν στις αίθουσες οι μαθητές της Τρίτης Λυκείου.
 2. Στις 18 Μαΐου επιστρέφουν στις αίθουσες οι μαθητές Γυμνασίου καθώς και της Α’ και Β’ Λυκείου.
 3. Μέλλεται η επέκταση του διδακτικού έτους για Γυμνάσια και Λύκεια μέχρι τις 12 Ιουνίου.
 4. Η νέα διδακτική χρονιά πιθανόν να ξεκινήσει από την 1η Σεπτεμβρίου.

Αναλυτικά τα μέτρα για ανοιγμα σε δημοτικά και νηπιαγωγεία

 • Τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία παραμένουν κλειστά.
 • Εξετάζεται το ενδεχόμενο ανοίγματος την 1η Ιουνίου, μόνο αν η πορεία της επιδημίας βαίνει καθοδικώς.
 • Αν τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία επαναλειτουργήσουν φέτος, εξετάζεται το ενδεχόμενο να λήξει το διδακτικό έτος στις 30 Ιουνίου.

Πώς θα λειτουργήσουν οι τάξεις τώρα που ανοίγουν τα σχολεία;

Οι μαθητές θα πηγαίνουν στο σχολεία σε εκ περιτροπής υπο-τμήματα (που θα προκύψουν από τη διαίρεση του τμήματος στα δύο) με στόχο τη μείωση του συνοστισμού στην ίδια αίθουσα.

Η απόσταση μεταξύ μαθητών θα πρέπει να είναι 1,5 μέτρα και ανώτατος αριθμός μαθητών εντός αίθουσας τα 15 άτομα.

Τα τμήματα θα διδάσκονται εναλλάξ ανάλογα με το υπο-τμήμα που ανήκουν. Δευτέρα – Τετάρτη – Παρασκευή θα παρακολουθεί παραδόσεις το μισό τμήμα και Τρίτη – Πέμπτη το άλλο μισό. Την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνεται το αντίστροφο.

Τα ολιγομελή τμήματα (με αριθμό 15 ατόμων) θα μπορούν να λειτουργούν καθημερινά.

Θα υπάρχει πρόγραμμα για μελέτη στο σπίτι για τις ημέρες που οι μαθητές δεν θα πηγαίνουν σχολείο.

Μέτρα για προστασία υγείας στο άνοιγμα των σχολείων

Τσιορδας
 • Σε όλα τα σχολεία θα υπάρχουν αντισηπτικά και θα γίνεται φυσικός εξαερισμός.
 • Καθαρισμός του χώρου 2 φορές την ημέρα.
 • Θα γίνονται διαφορετικά διαλείμματα για τους μαθητές.
 • Θα απαγορευθεί η λειτουργία των κυλικείων.
 • Θα είναι προαιρετική χρήση μάσκας στην τάξη και στα μέσα μεταφοράς μαθητών.
 • Θα υπάρχει πρόβλεψη άδειας για εκπαιδευτικούς που εμπίπτουν στην κατηγορία ειδικών αδειών απουσίας όπως αυτές έχουν οριστεί από το ΥΠΕΣ.
 • Συνεχίζονται οι άδειες ειδικού σκοπού και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα για γονείς με παιδιά σε εκπαιδευτικές δομές που παραμένουν σε αναστολή.
 • Θα υπάρχει η δυνατότητα μη προσμετρώμενης απουσίας για μαθητές που έχουν ειδικό λόγο (βάσει δήλωσης γονέα/κηδεμόνα περί ύπαρξης ατόμου ευπαθούς ομάδας στο σπίτι όπως έχει οριστεί από την Επιτροπή, ή περίπτωση ατόμου που νοσεί).
 • Θα προβλέπεται ζωντανή τηλεκπαίδευση του μαθήματος μέσω τηλεκπαίδευσης για όσους μαθητές έχουν ειδικό λόγο απουσίας.
 • Θα υπάρχει ειδικό πρωτόκολλο από τον ΕΟΔΥ για τη διαχείριση τυχόν συμπτωμάτων που εμφανίζονται σε μέλος της εκπαιδευτικής κοινότητας – Διαδικασία ιχνηλάτησης με διαβαθμίσεις ανάλογα με το κάθε περιστατικό.

Τι θα γίνει με τις απολυτήριες εξετάσεις;

Δεν θα διεξαχθούν προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις.
Θα δοθεί προτεραιότητα στην κάλυψη της ύλης, κατόπιν οδηγιών του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής.
Η αξιολόγηση των μαθητών θα γίνει βάσει των βαθμών των τετραμήνων.

Έναρξη Πανελλαδικών Εξετάσεων

Έναρξη των Πανελλαδικών ορίζεται η 15η Ιουνίου 2020 για τα Γενικά Λύκεια και η 16η Ιουνίου για τα Επαγγελματικά Λύκεια. Θα εκδοθεί αναλυτικό πρόγραμμα συντόμως.
Αναμένονται ακόμα οδηγίες από την Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας για τον ασφαλέστερο τρόπο διεξαγωγής των εξετάσεων.

Πότε θα ανοίξουν τα φροντιστήρια;


Τα φροντιστήρια θα ακολουθήσουν τη σταδιακή επαναλειτουργία της αντίστοιχης εκπαιδευτικής βαθμίδας, όπως τα δημόσια σχολεία στις 11 και 18 Μαΐου.
Προτείνεται με θέρμη η χρήση τηλεκπαίδευσης.
Θα ισχύουν και στα φροντιστήρια τα ίδια μέτρα πρόληψης και υγιεινής με τα σχολεία (απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ μαθητών και όριο 15 μαθητών ανά τμήμα).

Πότε ανοίγουν Πανεπιστήμια και ΙΕΚ;

Στα Πανεπιστήμια συνεχίζεται κανονικά η εξ αποστάσεως διδασκαλία, και με αυτόν τον τρόπο θα ολοκληρωθεί το ακαδημαϊκό εξάμηνο. Στις 25 Μαΐου, θα υπάρχει η δυνατότητα να πραγματοποιούνται δια ζώσης εργαστηριακές και κλινικές ασκήσεις. Θα επαναλειτουργήσουν και οι φοιτητικές εστίες, ενώ οι εξετάσεις θα διεξαχθούν κανονικά, πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής αναφορικά με πτυχές του τρόπου διεξαγωγής τους.

Η επανέναρξη της λειτουργίας των ΙΕΚ ορίζεται για τις 18 Μαΐου. Ισχύουν οι ίδιοι κανόνες ασφαλείας (15 ατόμα και 1,5 μέτρο απόσταση). Προβλέπεται τηλεκατάρτιση και ανάλογα με την ειδικότητα και τη δυνατότητα διεξαγωγής εργαστηρίων η λήξη του έτους θα είναι ή στις 30/6 ή στις 30/9.

Θεσμός μαθητείας και σχολεία δεύτερης ευκαιρίας

Για το θεσμό μαθητείας η ολοκλήρωση του έτους θα γίνει σταδιακά έως τις 15 Νοεμβρίου το αργότερο, αντί για τις 15 Σεπτεμβρίου.

Στα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας θα επιστρέψουν στις αίθουσες μόνο οι μαθητές του Β’ κύκλου που αποφοιτούν φέτος, μεόριο των 15 ατόμων ανά τμήμα και με 1,5 μ. απόσταση ασφαλείας.Οι υπόλοιποι μαθητές θα προαχθούν με βάση την αξιολόγηση που είχαν λάβει πριν την αναστολή λειτουργίας. Το σχολικό έτος θα λήξει στις 30 Ιουνίου.

Εξ αποστάσεως εκπαίδευση

 • Συνεχίζει κανονικά για όσες εκπαιδευτικές μονάδες παραμείνουν κλειστές.
 • Συνεχίζεται επίσης από όσους και για όσους ανήκουν στις ομάδες ειδικού λόγου.

Ίριδα

Γεια! Είμαι η Ίριδα και είμαι εκπαιδευτικός και μαμά! Μου αρέσει να βρίσκω ψυχαγωγικές δραστηριότητες, παιχνίδια και κατασκευές για παιδιά που τα βοηθούν να μαθαίνουν εύκολα και δημιουργικά. Στον ελεύθερο μου χρόνο εκπαιδεύομαι σε θέματα ειδικής αγωγής, γράφω άρθρα, μαγειρεύω και πολλά πολλά άλλα :)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *