Κοινωνικό ενδιαφέρονΜαμάΜπαμπάςΝέαΠαιδί

Εξ’αποστάσεως εκπαίδευση: προκλήσεις και λύσεις (με έτοιμους κανόνες)

Ο κίνδυνος εξάπλωσης του Covid-19 και η υποχρεωτική καραντίνα, οδηγήσε και σε αναγκαστικό κλείσιμο των σχολείων. Αυτό με τη σειρά του δημιούργησε μία νέα ανάγκη, την εξ’αποστάσεως μάθηση! Το σύγχρονο διαδικτυακό μάθημα εξελίσσεται σε αναγκαία εκπαιδευτική “μόδα” που ήδη ακολουθούν πολλοί εκπαιδευτικοί φορείς. Και κάθε μέρα που περνάει, αρχίζουν όλο και περισσότεροι να εφαρμόζουν την ίδια τακτική.


Όπως συμβαίνει σε όλες τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, έτσι και σε αυτή που βιώνουμε τώρα όλα έγιναν ξαφνικά και απρόσμενα. Η μετάβαση από το παραδοσιακό δια ζώσης μάθημα στο διαδικτυακό μάθημα εξ’αποστάσεως αποτέλεσε μία πρόκληση για όλους μας. Εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς.

Η δική μου εμπειρία

Ως εκπαιδευτικός μιλώντας, σχετικά με την υλοποίηση ενός διαδικτυακού μαθήματος δεν είχα να αντιμετωπίσω μόνο προβλήματα υλικοτεχνικής φύσεως. Το βασικό πρόβλημα που έπρεπε να λύσω ήταν η οργάνωση της τάξης μου μέσα από κανόνες συμπεριφοράς. Αυτή τη φορά όμως…. από μακριά! Ετσι, συγκέντρωσα τα πιο βασικά “προβληματικά” σημεία, που σίγουρα έχουν συνάντησει και άλλοι εκπαιδευτικοί, και τα οργάνωσα σε κανόνες. Αυτούς τους κανόνες, οι οποίοι είναι σαν poster (για να τους κολλήσετε στον τοίχο), μπορείτε να τους βρείτε σε printable μορφή σε ελληνικά και αγγλικά στο τέλος του άρθρου.


Ας μην ξεχνάμε ότι τα παιδιά χρειάζονται όρια και κανόνες γιατί έτσι νιώθουν ασφάλεια και λειτουργούν καλύτερα.


Η οριοθέτηση και οι κανόνες μαθαίνουν στα παιδιά να σέβονται τους συνανθρώπους τους και να συνυπάρχουν αρμονικά είτε βρίσκονται στο σπίτι είτε στο σχολείο. Μαθαίνουν να σέβονται τον προσωπικό χώρο του καθενός, καθώς και τα προσωπικά του όρια. Δεν είναι τυχαία η φράση: “Να φέρεσαι στους άλλους όπως θα ήθελες να σου φέρονται. “

Τι να προσέξω κατά τη διάρκεια του διαδικτυακού μαθήματος

Σχετικά με τους κανόνες που ανέφερα παραπάνω, πάμε να τους δούμε αναλυτικά. Η διαφορά είναι ότι πλέον δεν είμαστε σε σχολική τάξη, οπότε και αυτοί είναι προσαρμοσμένοι στα νέα δεδομένα.

  1. Συνέπεια στην ώρα. Θα πρέπει να μπαίνουμε στη διαδικτυακή τάξη στην ώρα μας, όπως θα κάναμε και στο σχολείο. Η καθυστερημένη προσέλευση αποσυντονίζει, όχι μόνο τον ίδιο το μαθητή που καθυστερεί, αλλά και το δάσκαλο και τους υπόλοιπους μαθητές. Για το λόγο αυτόν, μπαίνουμε στο μάθημα λίγο πριν αρχίσει και περιμένουμε υπομονετικά την έναρξη του.
  2. Φροντίζουμε να είναι όλα έτοιμα πριν την έναρξη του μαθήματος. Στο διάστημα που θα έχουμε μπει στο μάθημα και θα περιμένουμε να ξεκινήσει, μπορούμε να ελέγξουμε αν όλα (ήχος, ίντερνετ) λειτουργούν σωστά. Επίσης, ελέγχουμε αν έχουμε κοντά μας όλα τα βιβλία και τα υλικά που θα χρειαστούμε.
  3. Απενεργοποιούμε τον ήχο και την εικόνα. Αρχικά, τα παιδιά βλέπουν τη διαδικασία αυτή σαν μία συνομιλία με τους φίλους τους. Μόλις μπαίνουν στο μάθημα αρχίζουν να χαιρετούν ο ένας τον άλλον και να κάνουν γκριμάτσες. Με το να κλείσουμε την κάμερα και τον ήχο περιορίζουμε αυτή τη συμπεριφορά. Πρέπει τα παιδιά να καταλάβουν ότι ανοίγουμε τον ήχο μόνο όταν χρειάζεται ή όταν τους ζητηθεί.
  4. Περιορίζουμε τη συνομιλία με μηνύματα. Οι μαθητές βλέπουν την επιλογή chat σαν μία ακόμη ευκαιρία να μιλήσουν με τους φίλους τους. Ζητάμε λοιπόν από τους μαθητές να το απενεργοποιήσουν ή περιορίσουν, για να είναι συγκεντρωμένοι στο μάθημα και όχι στο ποιος βρίσκεται στο chat. Κάποιες πλατφόρμες επιτρέπουν την απενεργοποίηση του chat για όλους. Η χρήση της συνομιλίας μέσω chat θα πρέπει να γίνεται μόνο όταν υπάρχει λόγος.
  5. Τέλος, όπως στην πραγματική τάξη, έτσι και στη διαδικτυακή πρέπει να δείχνουμε σεβασμό στους υπόλοιπους. Περιμένουμε τη σειρά μας για να μιλήσουμε και το κάνουμε όταν μας δώσουν το λόγο. Δεν κοροϊδεύουμε ούτε σχολιάζουμε άσχημα για κάποιον. Είμαστε προσεκτικοί πώς μιλάμε και προσέχουμε το μάθημα και το δάσκαλο.
Αφίσα στα ελληνικά και αγγλικά

Κάντε κλικ στο κουτάκι Λήψη, ακριβώς από κάτω, και κατεβάστε δωρεάν τις αφίσες με τους κανόνες για τη διαδικτυακή τάξη που είναι γραμμένες στα ελληνικά και στα αγγλικά! Χρησιμοποιήστε τες σε μαθήματα ελληνικών και ξενόγλωσσων τμημάτων, για τα παιδιά ή τους μαθητές σας!


Μπορείτε να δώσετε τους κανόνες στα παιδιά σας ως γονείς ή στους μαθητές σας ως εκπαιδευτικοί και να τα βοηθήσετε να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Η καινούρια εκπαιδευτική κατάσταση είναι κάτι νέο για όλους μας και θέλει υπομονή και “εκπαίδευση”.

Μην ξεχάσετε να κανετε like στη σελίδα μας στο Facebook (πάτα κλικ εδώ) ή εγγραφή στο newsletter μας συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα, ώστε να να ενημερώνεστε πρώτοι για νέο περιεχόμενο!

(Αφού συμπληρώσεις τα δύο πεδία, μπες στο email σου για να επιβεβαιώσεις την δωρεάν εγγραφή σου!)

Αντωνία

Γεια σας! Με λένε Αντωνία και είμαι εκπαιδευτικός, μαμά, σύζυγος, νοικοκυρά.Tους αγαπώ όλους μου τους ρόλους και προσπαθώ να βγάζω τον καλύτερό μου εαυτό στον καθένα ξεχωριστά, αλλά και συνδυαστικά. Γράφω με τις γνώσεις που έχω συλλέξει όλα αυτά τα χρόνια και τα μοιράζομαι μαζί σας στο polkadots.gr .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *