7 συμβουλές και 1 συνταγή για αφράτο κέικ!

Χρειάζεσαι συμβουλές για το πιο αφράτο κέικ; Βρες τες όλες εδώ συν μία εύκολη συνταγή για κέικ!

Μία από τις μεγάλες μου αγάπες είναι η μαγειρική. Μάλιστα, λίγο περισσότερο, λατρεύω τη ζαχαροπλαστική! Ίσως επειδή από μικρό παιδάκι λάτρευα τα γλυκά και πάντα ήθελα να μάθω πως αυτά γίνονται. Για δύο λόγους: και για να τα μοιράζομαι με τους άλλους και κυρίως για να τα τρώω η ίδια! Από τότε που έγινα μαμά, φτιάχνω κέικ τουλάχιστον 4 φορές το μήνα. Η παρασκευή κέικ είναι μια απλή διαδικασία, θα μου πεις…Πόσες φορές δοκίμασες να φτιάξεις ένα και, παρόλο που ακολούθησες πιστά τη συνταγή, αυτό δεν βγήκε όπως ακριβώς το περίμενες;

Επειδή το ίδιο αναρωτήθηκα άπειρες φορές στο παρελθόν, σήμερα θα δούμε κάποια μυστικά που ακολουθώ όταν φτιάχνω κέικ και το αποτέλεσμα είναι πάντοτε εκπληκτικό. Αυτό φυσικά δεν το λέω εγώ, αλλά η άδεια-την επόμενη κιόλας μέρα-πιατέλα! Τα μυστικά για αφράτο κέικ τα ανακάλυψα στο πέρασμα του χρόνου και πάνω στις δοκιμές και τα λάθη που έκανα στην προσπάθεια της τέλειας παρασκευής αυτού του, θεωρητικά, απλού γλυκού. Επίσης, διάβασα αρκετά επαγγελματικά βιβλία μαγειρικής για να μάθω περισσότερα και να βγάλω τον καλύτερο μου εαυτό. Μετά από τις συμβουλές για αφράτο κέικ σας έχω μια υπέροχη και εύκολη συνταγή για κέικ με γιαούρτι!

Διαβάστε προσεκτικά τα κολπάκια που σας προτείνω και σας εγγυώμαι ότι το επόμενο κέικ σας  θα γίνει ανάρπαστο!

Συμβουλές για αφράτο κέικ!

1. Διαβάζω προσεκτικά τη συνταγή και οργανώνω τα πάντα από πριν.

Παρόλο που ακούγεται προφανές, συχνά διαβάζουμε πολύ γρήγορα τη συνταγή με αποτέλεσμα να μας ξεφεύγουν πραγματάκια. Η μελέτη της συνταγής είναι ιεροτελεστία! Θα πρέπει να αφιερώσουμε 5 λεπτάκια να καταλάβουμε τι μας λέει, τι υλικά και εργαλεία θα χρειαστούμε και να τα οργανώσουμε. Διαφορετικά, θα τρέχουμε τελευταία στιγμή και ενώ έχουμε ήδη ξεκινήσει την παρασκευή, για να βρούμε το τέταρτο αυγό που νομίζαμε ότι είχαμε στο ψυγείο. ‘’Μα εδώ ήταν, πού πήγε;’’ Το έχω πάθει πολλές φορές!

2. Αποφεύγω τις παραλλαγές.

Η επιτυχία στη ζαχαροπλαστική βασίζεται στην ακρίβεια. Είναι σαν τη χημεία! Ένα λάθος υλικό ή σε λάθος ποσότητα και μπορεί να καταλήξεις με άσχημα αποτελέσματα. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση του γλυκού. Όταν η συνταγή λέει 300 γραμμάρια ζάχαρη, βάζω αυτή την ποσότητα και όχι παραπάνω, ακόμα κι αν έχω ”γλυκό δοντάκι”. Η κάθε ποσότητα είναι εκεί για κάποιο λόγο. Επίσης, χρησιμοποιώ ταψιά ή φόρμες στις διαστάσεις που προτείνονται. Καλό είναι τις πρώτες φορές να ακολουθήσετε τη συνταγή ακριβώς όπως τη διαβάζετε και μελλοντικά μπορείτε να αλλάξετε κάτι, εφόσον αυτό ταιριάζει και έχει δοκιμαστεί πρώτα.

Αν θέλεις μια ακόμα ιδέα για σπιτικό κολατσιό για τα παιδιά, δοκίμασε την εύκολη συνταγή για κέικ καραμέλα-μπανάνα!

3. Τα υλικά θα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

Όταν σχεδιάζω να φτιάξω κέικ, θυμάμαι πάντα να βγάλω κάποια συστατικά από το ψυγείο τουλάχιστον 1,5 ώρα πριν. Τα υλικά αυτά είναι συνήθως το βούτυρο και τα αυγά. Όχι, δεν πρόκειται για ιδιοτροπία! Υπάρχει λογική εξήγηση πίσω από αυτή τη διαδικασία. Το βούτυρο έχει την ικανότητα να κρατάει αέρα και αυτό γίνεται κατά τη διάρκεια του χτυπήματος του με τη ζάχαρη. Με το ψήσιμο, ο αέρας αυτός πάει σε όλο το κέικ κι έτσι γίνεται αφράτο. Ένας ακόμα λόγος που πρέπει να είναι τα υλικά σε θερμοκρασία δωματίου είναι η καλύτερη ανάμειξη τους.

* Ένας εύκολος τρόπος να τσεκάρω αν το βούτυρο είναι σε θερμοκρασία δωματίου είναι να το πατήσω με το δάχτυλό μου. Κάπως έτσι δηλαδή…

4. Η ώρα του μίξερ- το μυστικό για αφράτο κέικ!

Το πρώτο πράγμα που κάνουμε στην εκτέλεση της συνταγής του κέικ είναι το ‘’χτύπημα’’ της ζάχαρης με το βούτυρο. Χτυπάμε τα υλικά καλά, αλλά όχι για πολλή ώρα. Θέλουμε απλά να ενωθούν μεταξύ τους χωρίς να χάσουν τον αέρα που λέγαμε παραπάνω. Στη συνέχεια, προσθέτω ένα-ένα τα αυγά και περιμένω το κάθε αυγό να δέσει με το μείγμα πριν ρίξω το επόμενο. Εάν η συνταγή λέει να προσθέσουμε και κάτι σε υγρή μορφή, όπως για παράδειγμα χυμό ή γάλα, το βάζω μετά τα αυγά. Το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ θα μπουν μαζί στο τέλος, αφού έχω ενώσει πρώτα τα υπόλοιπα συστατικά. Προσωπικά, μετά το χτύπημα του μείγματος ζάχαρη-βούτυρο, χτυπάω όλα τα υπόλοιπα με αυγοδάρτη μέχρι να δέσουν όλα ομοιόμορφα.

5. Πως να βουτυρώσω το ταψί ή τη φόρμα ψησίματος.

Εάν χρησιμοποιείτε φόρμα ψησίματος από σιλικόνη, τότε δεν χρειάζεται να κάνετε πολλά. Ένα γρήγορο βουτύρωμα της φόρμας και είστε έτοιμες. Συνήθως, βάζω το κέικ σε μεταλλική φόρμα ή ταψί, αφού προηγουμένως τα έχω βουτυρώσει και αλευρώσει ελαφρώς. Στη συνέχεια, τα βάζω για λίγο στην κατάψυξη ώστε να παγώσει το βούτυρο με το αλεύρι και να κάνουν κρούστα, η οποία θα εμποδίσει το μείγμα του κέικ να κολλήσει στα τοιχώματα του ταψιού. Το κέρδος είναι διπλό: καταφέρνω να ξεκολλήσει το κέικ εύκολα μετά το ψήσιμο και δίνω μια έξτρα βουτυρένια γεύση γύρω από το κέικ.

6. Δεν ανοίγω το φούρνο κατά τη διάρκεια του ψησίματος.

Ένας λόγος που μπορεί να μη φουσκώσει σωστά το κέικ μας είναι το συχνό άνοιγμα του φούρνου. Αποφεύγουμε να τον ανοίγουμε κάθε 5 λεπτά. Το κέικ θα ψηθεί στο χρόνο που μας λέει η συνταγή. Το μόνο που πετυχαίνουμε με το συχνό άνοιγμα είναι να ‘’ρίχνουμε’’ τη θερμοκρασία του φούρνου και…το ηθικό του κέικ μας! Αυτό που κάνω κατά το ψήσιμο είναι να το ελέγχω από το τζάμι του φούρνου και να τον ανοίγω μόνο το τελευταίο 15λεπτο.

Ο χρόνος ψησίματος ενός κέικ είναι περίπου 1 ώρα.

7. Αφήνω το ψημένο κέικ να κρυώσει πριν το ξεφορμάρω.

Τελευταίο, αλλά βασικό βήμα. Πολλές φορές στη βιασύνη ή στην ανυπομονησία μας να φάμε το κέικ, το ξεφορμάρουμε αμέσως. Αυτό σημαίνει ότι, κατά 99%, το κέικ θα διαλυθεί. Εάν θέλουμε να βγάλουμε ένα άρτιο αποτέλεσμα, τότε θα πρέπει να περιμένουμε λιγάκι. Κυριολεκτικά, λιγάκι. Αφού βγάλουμε το κέικ από το φούρνο, το αφήνουμε να κρυώσει περίπου 20 λεπτάκια και μετά μπορούμε να το βγάλουμε προσεκτικά από τη φόρμα. Ιδανικά, το βάζουμε σε σχάρα (για να φύγει όλη η υγρασία) και το αφήνουμε έτσι μέχρι να κρυώσει τελείως.

Αφού μάθαμε όλα αυτά τα σημαντικά κολπάκια, πάμε τώρα να τα δούμε στην πράξη με μια συνταγή για κέικ με γιαούρτι, το οποίο είναι ελαφρύ, νόστιμο και ταιριάζει σε όλες τις περιστάσεις. Το φτιάχνω για τα παιδιά ως σνακ ή για κολατσιό στο σχολείο, για την ώρα του καφέ με τις φίλες μου, για κέρασμα σε γενέθλια ή γιορτή, ακόμα και για βασιλόπιτα!!!

Η βασιλόπιτα φτιαγμένη με τα υλικά της συνταγής

Συνταγή για αφράτο κέικ με γιαούρτι

Υλικά

  • 300 γραμμάρια ζάχαρη
  • 250 γραμμάρια βούτυρο αγελάδος
  • 250 γραμμάρια γιαούρτι αγελάδος, πλήρες
  • 4 αυγά
  • 2 βανιλίνες
  • 350 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
  • 10 γραμμάρια μπέικιν πάουντερ
  • ζάχαρη άχνη και κανέλα για πασπάλισμα

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς C. Αλευροβουτυρώνουμε τη φόρμα μας (tip 5). Θα χρειαστούμε μια φόρμα 22 εκ.

Βάζουμε τη ζάχαρη και το βούτυρο στο μίξερ και χτυπάμε μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά (tip 4) και μετά το γιαούρτι και τις βανιλίνες. Χτυπάμε με το μίξερ μέχρι να ενωθούν καλά, περίπου για 5-6 λεπτά. Σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε απαλά μέχρι να έχουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα. Βάζουμε το μείγμα μας στη φόρμα ψησίματος (tip 6) και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα ( θυμήσου tip 7). Όταν το κέικ μας ψηθεί, το αφήνουμε να κρυώσει πριν το ξεφορμάρουμε. Πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και λίγη κανέλα.

Και μετά το φαγητό…λίγη γυμναστική! Εσείς φτιάξατε τη δική σας χορογραφία; Δείτε εδώ πως θα το κάνετε!

Πώς σας φάνηκαν οι συμβουλές για αφράτο κέικ και η συνταγή; Θα χαρούμε να μας γράψετε τα σχόλια σας και να μοιραστείτε μαζί μας τις δικές σας συμβουλές ή ερωτήσεις που θα θέλατε να απαντηθούν. Ακόμα, στο https://www.instagram.com/polkadots.gr/ μπορείτε να μας στείλετε φωτογραφίες με τα κέικ σας για να γίνουν stories!

Δείτε ακόμα :
Ας μαγειρέψουμε αφράτα ζαμπονοτυροπιτάκια παρέα με τα παιδιά!
4 γρήγορα γλυκά με λίγα υλικά για τη γιορτή της μητέρας!
Φτιάχνουμε πεντανόστιμο σπιτικό παγωτό σάντουιτς!
Μαγειρεύουμε με τα παιδιά: Λαχταριστή μίνι πίτσα

Αντωνία

Γεια σας! Με λένε Αντωνία και είμαι εκπαιδευτικός, μαμά, σύζυγος, νοικοκυρά.Tους αγαπώ όλους μου τους ρόλους και προσπαθώ να βγάζω τον καλύτερό μου εαυτό στον καθένα ξεχωριστά, αλλά και συνδυαστικά. Γράφω με τις γνώσεις που έχω συλλέξει όλα αυτά τα χρόνια και τα μοιράζομαι μαζί σας στο polkadots.gr .

3 σκέψεις σχετικά με το “7 συμβουλές και 1 συνταγή για αφράτο κέικ!

  • 25 Μαΐου 2020, 12:03
    Permalink

    Καλημέρα! Ωραίες το άρθρο και θα δοκιμάσω και το κέικ σύντομα! Έχω μια απορία, σύμφωνα με την συμβουλή 2 κατά τα την οποία δεν πρέπει να κάνω παραλλαγές στην συνταγή, εγώ που θέλω το κέικ μου με λιγότερη ζάχαρη, τι πρέπει να κάνω; Αν βάλω 200 γρ ζάχαρη θα αλλάξει το αποτέλεσμα; ευχαριστώ πολύ! Καλή συνέχεια! Είναι πολύ όμορφα όλα όσα μας γράφετε!

    Σχολιάστε
    • 25 Μαΐου 2020, 17:18
      Permalink

      Σας ευχαριστούμε πολύ για τα όμορφα σας λόγια! Μπορείτε φυσικά να βάλετε λιγότερη ζάχαρη, αλλά το αποτέλεσμα δεν θα είναι το ίδιο με τη συνταγή που προτείνουμε. Βέβαια, αυτό θα το καταλάβετε μόνο αν δοκιμάσετε και τις δύο. Θα μπορούσατε αντί για 300 γραμμάρια ζάχαρη να βάλετε 150 γραμμάρια ζάχαρη στέβια. Θα χαρούμε να ακούσουμε πως σας φάνηκε το αποτέλεσμα!! Καλές δημιουργίες!

      Σχολιάστε
  • Pingback: Φτιάχνουμε το πιο αφράτο κέικ μπανάνας(Banana bread) - Polka Dots

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *