ΜαμάΜπαμπάςΠαιδί

Πώς βοηθάμε το μωρό μας να μιλήσει;

Ήξερες ότι το τραγούδι, τα παραμύθια, το να παίζετε “κουκουτα” βοηθάει το μωρό σου να μιλήσει πιο γρήγορα; Έρευνες μάλιστα έχουν δείξει ότι τα μωρά που τους μιλάνε πολύ οι γονείς τους, γίνονται παιδιά με αυξημένες κοινωνικές ικανότητες και πλουσιότερο λεξιλόγιο.

Τα παιδιά μαθαίνουν μέσω της μίμησης!

Τα μωρά καθημερινά σε ακούν να μιλάς με αυτά και τους άλλους προσπαθώντας να ξεχωρίσουν και να μιμηθούν τους ήχους που ακούνε βγάζοντας “φωνούλες”. Μεγαλώνοντας θα παρατηρήσεις πως το παιδί σου, μπορεί να μη λέει κατανοητές λέξεις, αλλά θα αλλάζει το ύφος που αναπαράγει τα “μπεμπεκίσματα”. Τα παιδιά μιμούνται τη λεκτική αλλά και τη μη λεκτική επικοινωνία, δηλαδή τους μορφασμούς του προσώπου σου ή ακόμα και το ύφος της φωνής σου.

Μίλα με το μωρό σου συνέχεια!

Μιλώντας λοιπόν στο μωρό σου από πολύ μικρή ηλικία είναι ότι καλύτερο μπορείς να κάνεις για αυτό. Μίλα μαζί του λοιπόν συχνά! Όσο συχνότερα μπορείς. Προσπάθησε να έχετε μέσα στην ημέρα λίγη ώρα που θα “μιλάτε”, μόνο ο ένας στον άλλον, καθώς βοηθά το παιδί να ξεκαθαρίσει ακόμα καλύτερα τους ήχους που συνθέτουν τη γλώσσα μας, άρα και να μιλήσει γρηγορότερα. Την ώρα που του μιλάς ή προσπαθεί να σου μιλήσει φρόντισε να κοιτάς στα μάτια του και να μην στρέφεις το κεφάλι προς άλλη κατεύθυνση. Πολύ σημαντικό είναι να ξέρεις πως δε χρειάζεται να μιλάς “μπεμπεκίστικα”. Μάλιστα είναι καλύτερο να του μιλάς κανονικά, ότι σου βγαίνει πιο φυσικά, απλώς με περισσότερη γλαφυρότητα και θεατρικότητα, ώστε να του τραβήξεις την προσοχή.

Τραγουδήστε και πείτε ποιηματάκια!

Εκτός όμως από την απλή συζήτηση μπορείς να κάνεις και άλλα πράγματα εξίσου σημαντικά για την ομιλία του όπως να τραγουδήσεις και να πεις ποιηματάκια. Μπορείς ακόμα να περιγράφεις ότι βλέπει και ότι κάνεις μαζί του, για παράδειγμα όταν το κάνεις μπάνιο, όταν τρώει, όταν παίζετε παρέα! Επιπλέον μπορείς να επαναλαμβάνεις τις “λέξεις” (ήχους) που λέει και μετά να περιμένεις να σου “απαντήσει”. Αυτό θα το διδάξει το πως μιλάνε οι άνθρωποι μεταξύ τους.

Όταν το παιδί είναι 4-7 μηνών

Στους 4-7 μήνες το μωρό σου θα πειραματίζεται με ήχους και συνδυασμούς αυτών, καθώς και με το ύφος που τους λέει. Μπορείς λοιπόν να δοκιμάσεις τα παράκατω:

  • Προσπάθησε όταν π.χ. λέει Βααα να πεις βιβλίο/βάζο/βάλω κ.λ.π.
  • Όταν του μιλάς προσπάθησε να τονίζεις κάποιες λέξεις πχ “Θέλεις την ΚΟΥΚΛΑ; Αυτή είναι η ΚΟΥΚΛΑ” και δώστου χρόνο να αντιδράσει.
  • Προσπάθησε να του περιγράφεις τα αντικείμενα που του τραβούν την προσοχή.
  • Περιέγραψε και “διάβασε” πολύχρωμες σε είκονες, δείχνοντας τα πράγματα για τα οποία μιλάς.

Όταν το παιδί είναι από 8 μηνών

Από περίπου 8 μήνες και πάνω το μωράκι σου θα αρχίσει να λέει κάποιες λεξούλες όπως “μπα-μπά” “μα-μα”, κ.λ.π και να κάνει κάποιες κινήσεις, όπως για παράδειγμα να χαιρετάει ή να στέλνει φιλάκια.

Μπορεις λοιπόν να του μιλάς και να το παρακινείς να σου μιλήσει, όπως μπορεί. Όταν δείχνει, βλέπει, κρατάει κάτι του το περιγράφεις. Μπορείς σιγά σιγα να εισάγεις και τα συναισθήματα π.χ. “Είσαι χαρούμενη που είδες τη γιαγιά”. Μπορείς ακόμα να ξεκινήσεις να δείχνεις τα σημεία του σώματος π.χ. κατα τη διάρκεια του μπάνιου και να το παρακινείς να τα δείξει και μόνο του σε εκείνο και σε εσένα.

Ξεκίνησε να λες μαζί του παιχνιδοτράγουδα όπως “ Η μικρή αράχνη” ή οι “Ρόδες στο αμάξι όλο γυρίζουν”, κάνοντας και τις αντίστοιχες κινήσεις. Σε αυτή την ηλικία τα παιδιά τρελλαίνονται να μιμούνται ότι βλέπουν ή ακούν, ιδίως όταν τα συνοδεύει ευχάριστη μελωδία.

Κλείνοντας φυσικά να σου πω πως το κάθε παιδί θα μιλήσει στους δικούς του χρόνους και τα στάδια που σου γράφω πιο πάνω είναι ενδεικτικά. Φαντάσου εγώ σαν μωρό δεν μιλούσα καθόλου σχεδόν μέχρι τα 2 μου! Μετά βέβαια τα είπα όλα μαζί και έκτοτε δεν σταμάτησα να μιλάω!

Σε αυτό που θέλω να καταλήξω είναι να μην αγχώνεσαι, αλλά να προσπαθείς καθημερινά να έχεις ποιοτικό χρόνο με το παιδί για να το βοηθήσεις να εξελιχθεί.

Ίριδα

Γεια! Είμαι η Ίριδα και είμαι εκπαιδευτικός και μαμά! Μου αρέσει να βρίσκω ψυχαγωγικές δραστηριότητες, παιχνίδια και κατασκευές για παιδιά που τα βοηθούν να μαθαίνουν εύκολα και δημιουργικά. Στον ελεύθερο μου χρόνο εκπαιδεύομαι σε θέματα ειδικής αγωγής, γράφω άρθρα, μαγειρεύω και πολλά πολλά άλλα :)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *