ΜαμάΜωρό

Άλματα ανάπτυξης σε βρέφη και νήπια

Άλματα ανάπτυξης σε βρέφη και νήπια. Ποιές εβδομάδες παρατηρούνται; Πώς τα καταλαβαίνουμε; Πώς αντιμετωπίζουμε τη νέα αυτή και τόσο σημαντική εξελικτική συνθήκη;

Ο άνθρωπος σε όλη την πορεία της ζωής του εξελίσσεται, κατακτώντας νεα εξελικτικά στάδια σε μια συνεχή διαδικασία ανάπτυξης.

Όταν ένα βρέφος, νήπιο, έφηβος ή ενήλικας βρίσκονται στη μετάβαση στο επόμενο στάδιο ανάπτυξης, αντιμετωπίζουν συναισθήματα αυξημένου στρες, το οποίο προκαλείται από την διαδικασία επίλυσης και κατάκτησης των στόχων του επόμενου αναπτυξιακού σταδίου.

Άλματα ανάπτυξης σε βρέφη και νήπια

Πώς καταλαβαίνω ότι μωρό μου είναι σε άλμα;

Το μέχρι τότε συνεργάσιμο και ήσυχο μωρό μας, θα αλλάξει συμπεριφορά. Ίσως είναι πιο γκρινιάρικο ή ευερέθιστο. Ακόμα, μπορεί να θέλει να είναι προσκολλημένο πάνω μας. Πολλές μαμάδες μπορεί να νιώσουν πως το μητρικό γάλα δεν χορταίνει τα μωρά τους, αφού ειναι εξαιρετικά πιθανό να θέλουν να τραφούν τακτικότερα ή για περισσότερο χρονικό διάστημα. Αν το μωρό μας παίρνει φόρμουλα, μετά το πέρας της σίτισης, μπορεί να φαίνεται ακόμα πεινασμένο.

Τα <<συμπτώματα>> του άλματος είναι πάντα τα παραπάνω;

Όχι! Δεν είναι λίγες οι φορές που το μωρό μας δε θα εμφανίσει καμία αλλαγή στη συμπεριφορά του, σύμφωνα με τον ελληνικό παιδιατρικό σύλλογο.

Πόσες μέρες διαρκεί αυτή η εξελικτική διαδικασία του άλματος ανάπτυξης;

Η εξελικτική διαδικασία του άλματος ανάπτυξης, όσον αφορά τα συμπεριφορικά συμπτώματα, αποχωρεί -συνήθως- όσο γρήγορα εμφανίζεται. Με βάση τον μέσο όρο διαρκεί λίγες μέρες.

Εκπαιδεύουμε την οπτική αντίληψη και ενθαρρύνουμε τη γνωστική ανάπτυξη του μωρού μας από τον 1ο κιόλας μήνα με τις ασπρόμαυρες κάρτες Μontessori, μονο με 2 €! Πατήστε κλικ πάνω στην εικόνα για να τις προμηθευτείτε!

Ή πατήστε κλικ εδω —– > https://www.jamjar.gr/product/205926/40-aspromayres-kartes-montessori-gia-vrefi

Πώς θα καταλάβω ότι το παιδί μου βρίσκεται σε άλμα ανάπτυξης, αν δεν εμφανίζει αλλαγές συμπεριφορικές;

Κατά τη διάρκεια μεταπήδησης στο επόμενο ανατυξιακο στάδιο, μπορεί να αυξηθεί απότομα το βάρος ή/και το ύψος του. Τα φορμάκια που μέχρι πριν 3-4 ημέρες του έμπαιναν κανονικά, τώρα δεν χωράνε στα ποδαράκια του. Ακόμα κατά τη διάρκεια αυλτης της περιόδου, πιθανότατα να μεγαλώσει και η περίμετρος του κεφαλιού του. Συνήθως, κατά αυτό το στάδιο το παιδί μας κατακτά μια νέα δεξιότητα.

Πότε εμφανίζονται τα άλματα ανάπτυξης;

Τα άλματα ανάπτυξης εμφάνιζονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα και διαρκούν λίγες ημέρες. Το μωρό μας μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα στη συμπεριφορά του ή να περάσει αθόρυβα κάποια άλματα.

Αναλυτικά τα άλματα σε εβδομάδες είναι τα εξής:


5η εβδομάδα
8η & 9η εβδομάδα
12η εβδομάδα
15η – 16η – 17η (κορύφωση) – 18η – 19η
23η – 24η – 25η – 26η( κορύφωση)
29η – 30η ( με άγχος αποχωρισμού ή/και προσκόλληση)
34η – 35η -36η (κορύφωση) – 37η
42η – 43η – 44η (κορύφωση) – 45η – 46η – 47η
51η – 52η -53η (κορύφωση) – 54η
60η – 61η – 62η – 63η – 64η (με κορύφωση στην 62η – 63η)
71η – 72η – 73η – 74η – 75η (με κορύφωση στην 72η – 73η)

Πρέπει να αγχωθούμε;

Σίγουρα είναι μια περίοδος αρκετά απαιτητική και οφείλουμε να οπλιστούμε με υπομονή. Όμως αν σκεφτούμε πως μετά από αυτή την περιόδο μπορεί το μωρό να αρχίσει να μπουσουλάει, να περπατάει ή να μάθει να λέει λέξεις (και πολλά άλλα φυσικά), σίγουρα η ταλαιπωρία γίνεται πιο γλυκιά!

Πολλές μαμάδες φοβούνται για μείωση της παραγωγής του μητρικού γάλακτος

Αυτό χρειάζεται καλη παρατηρητικότητα! Συνήθως, παρατηρώντας τη διάρκεια του θηλασμού θα καταλάβουμε πως το μωρό μας τρέφεται κανονικά. Άλλωστε οι ημέρες του άλματος, ονομάζεται και ημέρες συχνότητας καθώς το μωρό μπορεί να τρέφεται και 18ώρες το 24ωρο.

Αλλαγές συμπεριφοράς

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω ένα μωρό που βρίσκεται σε άλμα θα είναι ευερέθιστο ή θα γκρινιάζει. Μπορεί να θέλει να βρίσκεται συνεχώς στην αγκαλιά μας και όταν το αφήνουμε να κλαίει απαρηγόρητο. Μπορεί να ακόμα να εμφανίζει ανυπομονησία σε κάτι που πριν λίγες μέρες αντιμετώπιζε πολύ πιο ήπια.
Συνήθως, οι μητέρες για να ηρεμησουν το μωρό τους σε αυτές τις φάσεις το βάζουν στο στήθος. Βέβαια καλό είναι να είμαστε προετοιμασμένοι ότι αν το μωρό δυσανασχετεί έντονα, να χρειαστεί μεγαλύτερη προσπάθεια.

Ύπνος και άλμα

Λίγες μέρες πριν την περίοδο του άλματος τα μωρά μας θα θέλουν να κοιμηθούν περισσότερο. Μπορεί και έως 4,5 ώρες παραπάνω για 1-2 μέρες το πολύ. Σύμφωνα με τους ειδικούς, εκείνη η περίοδος είναι το στάδιο που παράγεται η ορμόνη της ανθρώπινης ανάπτυξης (Human Growth Hormone HGH), στην οποία οφείλουμε την ανάπτυξή μας. Γι’ αυτό μπορεί να ακούσουμε από αρκετούς παιδιάτρους ότι δεν πρέπει να ξυπνάμε τα μωρά μας μέσα στη νύχτα για να θηλάσουν.
Κάτι που όμως δεν ισχύει πάντα!! Σύφωνα με τον ελληνικό παιδιατρικό σύλλογο, για να αφήσουμε το μωρό να κοιμάται ανενόχλητο θα πρέπει:

  • Να είναι 2 εβδομάδων
  • Να έχει ανακτήσει τα 200γρ της γέννας
  • Να παράγει 8 βρεγμένες πάνες το 24ωρο
  • Όσο μεγαλύτερο το παιδί, τόσο περίσσοτερη ώρα μπορούμε να το αφήνουμε να κοιμάται

Πώς ανταποκρινόμαστε στα άλματα ανάπτυξης;

Αρχικά, καλό είναι να αφιερώνουμε χρόνο στη δική μας ξεκούραση, διατροφή και φροντίδα του εαυτού μας. Ένα άλλο σημείο που οφείλουμε να προσέξουμε είναι να ανταποκρινόμαστε το συντομότερο στο κάλεσμα του μωρού, ώστε να μην φτάσει σε σημείο που να είναι απαρηγόρητο. Άλλωστε, η πεποίθηση ότι τα μωρά είναι χειριστικά και κλαίνε επίτηδες έχει καταρριφθεί από τους περισσότερους ειδικούς. Αν διαπιστώσουμε ότι το στήθος μετά το θηλασμό είναι πιο μαλακό δεν σημαίνει ότι είναι και άδειο. Το σώμα μας θα φροντίσει, ώστε να παράγει περίσσοτερο γάλα για τον επόμενο θηλασμό.

Αν θέλετε έναν πιο εύκολο θηλασμό με μειωμένο πόνο προμηθευτείτε NUK Ασπίδες θηλής από καουτσούκ
Αν θέλετε να περιποιηθείτε το στήθος σας μετά τον θηλασμό δοκιμάστε την κρέμα FREZYDERM Nipple Care Emollient Cream Gel (κλικ για να την προμηθευτείτε με έκπτωση)

Οπότε επικοινωνώ με τον παιδίατρο ή όχι;

Φυσικά και ναι! Οι παιδιάτροι είναι οι σύμβουλοί μας σε όλο αυτό το ταξίδι. Επίσης, δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή όταν το μωρό είναι εξαιρετικά ευερέθιστο, άτονο ή εμπύρετο. Επικοινωνούμε και όταν η περίοδος υπνηλίας/σύγχυσης διαρκεί μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα παραπάνω δεν αποτελούν ενδείξεις άλματος.
Άλλωστε τα μωρά θα είναι σε ένταση όταν βγάζουν δοντάκια, ή όταν πονάνε ή ακόμα κι όταν περνάνε κάποια ίωση. Οπότε από το να δώσουμε μόνοι μας μια διάγνωση, καλύτερα να επικοινωνήσουμε με τον γιατρό μας.

Για να συνοψήσουμε, τα άλματα ανάπτυξης σε βρέφη και νήπια είναι τα εξελικτικά στάδια που μεταπηδά το παιδί για να αναπτυχθεί. Διαρκούν λίγες μέρες και συνήθως συνοδεύονται με αύξηση κιλών, ύψους και διαμέτρου κεφαλής. Με την ολοκλήρωση των αλμάτων, πιθανότατα εμφανίζονται νέες δεξιότητες και επιτεύγματα. Οπλιζόμαστε με υπομονή λοιπόν και βοηθάμε όσο μπορούμε το παιδί μας να περάσει με ηρεμία από τα άλματα ανάπτυξης!

Ξέρετε ποιο αντικείμενο που βρίσκεται σε κάθε σπίτι βοηθάει στην ανάπτυξη του μωρού μας;
Καθρέφτης: απαραίτητος για να αναπτυχθεί το μωρό μας! (Πατήστε κλικ στον τίτλο για να βρείτε παιχνίδια που μπορείτε να παίξετε με το μωρό σας μπροστά από έναν καθρέφτη!)

Εδώ θα βρείτε και το ημερολόγιο εγκυμοσύνης μου : Αγαπητό ημερολόγιο : Όταν έκανα το τεστ εγκυμοσύνης

Γνωριστε τη Σοφι την Καμηλοπαρδαλη, το πιο αγαπημενο παιχνιδι όλων των παιδιων παγκοσμιως

Γνωριστε τη Σοφι την Καμηλοπαρδαλη, το πιο αγαπημενο παιχνιδι όλων των παιδιων παγκοσμιως

Ίριδα

Γεια! Είμαι η Ίριδα και είμαι εκπαιδευτικός και μαμά! Μου αρέσει να βρίσκω ψυχαγωγικές δραστηριότητες, παιχνίδια και κατασκευές για παιδιά που τα βοηθούν να μαθαίνουν εύκολα και δημιουργικά. Στον ελεύθερο μου χρόνο εκπαιδεύομαι σε θέματα ειδικής αγωγής, γράφω άρθρα, μαγειρεύω και πολλά πολλά άλλα :)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *