Πώς φτιάχνω σπιτικό λικέρ ρόδι (της γιαγιάς)!

Από τα πιο χαρακτηριστικά και απολαυστικά ποτά που βρίσκουμε σε κάθε σπίτι είναι και το λικέρ. Ειδικά εάν τα βασικά συστατικά του είναι φυσικά προϊόντα, όπως το παραδοσιακό μας τσίπουρο και το φρούτο-υπερτροφή ρόδι, τότε το αποτέλεσμα είναι ένα μοναδικό λικέρ ρόδι!

Κάθε χρόνο, κυρίως σε περιόδους εορτών, μου έρχεται στο μυαλό μία παιδική ανάμνηση-μυρωδιά. Η ανάμνηση αυτή με πάει πίσω στο σπίτι της γιαγιάς μου, περίπου Πάσχα του ’95, σε μία ηλικία που αρχίζω να καταλαβαίνω και να θυμάμαι πιο έντονα κάποια πράγματα. Θυμάμαι, λοιπόν, ένα σπίτι πλημμυρισμένο από δεκάδες μυρωδιές από καλούδια! Αυτή, όμως, που ξεχώριζε και με μεθούσε, κυριολεκτικά και μεταφορικά, ήταν η μυρωδιά από το τσίπουρο (φτιαγμένο από το αμπέλι της γιαγιάς) και την κανέλα.

Μπορείτε, επίσης, να δοκιμάσετε σαν συνοδευτικό τη συνταγή μας για ρολλάκια ζαμπόν-τυρί (από ψωμί του τοστ).

Πως ξεκίνησαν όλα!

Πάσχα 2005. Η μυρωδιά ξαναχτυπά, πιο δυναμικά αυτή τη φορά! Συμπίπτει με την περίοδο που αρχίζει να με ενδιαφέρει περισσότερο και η μαγειρική. Ακολουθώ, λοιπόν, τη γλυκιά μου τη γιαγιούλα στην κουζίνα της, στο δωμάτιο δημιουργίας της και την παρακολουθώ να μεγαλουργεί. Έτσι, κατέγραψα στο μυαλό μου (αλλά και σε χαρτί) τα συστατικά και τη διαδικασία για το σπιτικό λικέρ ρόδι της γιαγιάς. Με μεγάλη χαρά σας το παρουσιάζω και εύχομαι να σας αρέσει!

Υλικά που θα χρειαστείτε

  • 1 λίτρο βιολογικό φυσικό χυμό ροδιού
  • περίπου 800 γραμμάρια ζάχαρη
  • 1 λίτρο τσίπουρο (κατά προτίμηση βιολογικό)
  • 2 ξυλάκια κανέλας
  • 8-10 καρφάκια γαρύφαλλο

Εκτέλεση

Η εκτέλεση της συνταγής είναι πάρα πολύ εύκολη. Βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα το χυμό ροδιού μαζί με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά, μέχρι η ζάχαρη να λιώσει καλά. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το τσίπουρο, την κανέλα και το γαρύφαλλο και αφήνουμε να βράσουν για μισή ώρα σε χαμηλή φωτιά. Δεν περιμένουμε να πήξει τελείως. Αφήνουμε το μείγμα όλο το βράδυ στην κατσαρόλα και το πρωί το βάζουμε σε μπουκαλάκια. Το διατηρούμε στο ψυγείο.

Σημείωση: Ζάχαρη λέω περίπου 800 γραμμάρια γιατί, ανάλογα αν προτιμάτε το λικέρ πιο γλυκό ή λιγότερο γλυκό, προσθέτετε περισσότερη ή λιγότερη ζάχαρη, αντίστοιχα. Επίσης, μπορείτε να αντικαταστήσετε το τσίπουρο με ρακί ή κονιάκ.

Λίγα λόγια για το ρόδι

Το ρόδι είναι ένα φρούτο πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία μας. Περιέχει στοιχεία που βοηθούν το μυαλό και το σώμα μας. Μερικά από τα καλά που προσφέρει είναι τα εξής:

  • προστατεύει την καρδιά
  • βοηθάει στην παχυσαρκία
  • βελτιώνει τη μνήμη
  • είναι πλούσιο σε βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία
  • ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Τσίπουρο, το ελληνικό ποτό

Το τσίπουρο είναι ελληνικό οινοπνευματώδες ποτό. Μοιάζει πολύ με την τσικουδιά της Κρήτης καθώς και με άλλα ποτά στο εξωτερικό (grappa στην Ιταλία). Παρασκευάζεται με την απόσταξη των σταφυλιών, ολόκληρων ή υπολειμμάτων τους. Η, με μέτρο, κατανάλωση τσίπουρου έχει οφέλη για την υγεία, γιατί είναι ποτό χωρίς χημικές προσθήκες.

Αυτή ήταν η δική μου ιστορία γνωριμίας με το λικέρ ρόδι. Εύχομαι να το απολαύσετε μόνοι σας ή με παρέα, ακόμα και να το προσφέρετε ως δωράκι.

Κι αφού φτιάξαμε ένα ρόφημα για τους μεγάλους γιατί όχι κι ένα για παιδιά; Φτιάχνουμε μαζί με τα παιδιά εύκολα smoothies!!

Αντωνία

Γεια σας! Με λένε Αντωνία και είμαι εκπαιδευτικός, μαμά, σύζυγος, νοικοκυρά.Tους αγαπώ όλους μου τους ρόλους και προσπαθώ να βγάζω τον καλύτερό μου εαυτό στον καθένα ξεχωριστά, αλλά και συνδυαστικά. Γράφω με τις γνώσεις που έχω συλλέξει όλα αυτά τα χρόνια και τα μοιράζομαι μαζί σας στο polkadots.gr .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *